Amnesty: Bevis för rysk användning av klusterbomber
13 jun
Ryssland använder förbjudna vapen och har dödat hundratals civila i den ukrainska staden Charkiv. Det skriver Amnesty International i en rapport som släpps i dag, uppger SVT.
– Den upprepade användningen av klustervapen, som är förbjudna i större delen av världen, är chockerande och ännu ett tecken på en fullständig likgiltighet för civila liv, säger Donatella Rovera från Amnesty, i rapporten.
Fransk minister anklagas för våldtäkt
24 maj
Den nytillträdda franska regeringen och premiärminister Elisabeth Borne, har redan fått problem. En av de nya ministrarna anklagas nämligen nu för våldtäkt, uppger Ekot. Det var tidningen Mediapart som i helgen avslöjade att en av regeringens nya ministrar Damien Abad anklagas för att ha våldtagit två kvinnor vid två olika tillfällen.
Rysk soldat erkänner krigsbrott – sköt ihjäl man på cykel
19 maj
En rysk soldat som åtalats för krigsbrott i Ukraina har erkänt att han dödat en obeväpnad civil, rapporterar BBC/Ekot. Enligt anklagelserna ska den 21-årige soldaten ha skjutit ihjäl en 62-årig man på cykel i byn Tjupachivka under den ryske invasionens första dagar. Soldaten riskerar livstids fängelse om han döms.
ICC-experter ska utreda krigsbrott i Ukraina
18 maj
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag skickar utredare till Ukraina. De 42 experterna bildar den största fältinsatsen som domstolen satt in sedan den bildades i slutet av 2002, skriver TT/SvD.
EU-kommissionärens oro: Vapen från Ukraina till Sverige
8 apr
I 30 år har vapen från forna Jugoslavien dominerat på gatan i Sverige. Nu varnar EU-kommissionär Ylva Johansson att samma sak väntar efter kriget i Ukraina, skriver GP.
Tjeckisk ex-ledare inför rätta
22 mar
Tjeckiens förre premiärminister Andrej Babiš kommer ställas inför rätta misstänkt för att varit involverad i bidragsbedrägeri med EU-medel i samband med byggandet av en rekreations- och konferensgård för motsvarande 20 miljoner kronor, skriver The Guardian och tjeckiska telegrambyrån ČTK. Tjeckisk polis har vid två tillfällen tidigare rekommenderat åtal mot Andrej Babiš. Han hävdar sin oskuld.
Peter Lundgren (SD) dömdes för ofredande – vill nu ta fallet till HD
8 feb
EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD), som i hovrätten dömts till dagsböter för sexuellt ofredande efter att ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten, vill att Högsta domstolen prövar fallet, enligt Ekot. Partiledare Jimmie Åkesson (SD) har sagt att det blir svårt för Peter Lundgren att representera partiet om domen står sig.
Europol: Avfallshantering kan bli nyckelsektor för brottsligheten
12 jan
Avfallsbrottsligheten utreds nu på uppdrag av regeringen och det är troligt att utredningen kommer att föreslå skärpta straff. Ökade krav på återvinning tillsammans med bidrag och skattelättnader lockar både seriösa och oseriösa företag till avfallsbranschen. EU:s polisbyrå, Europol, bedömer att avfallshantering kan bli en nyckelsektor för brottsligheten, rapporterar Ekot.
Regeringen: Fler utländska brottslingar ska avtjäna straffet i hemlandet
22 dec - 2021
Regeringen vill skärpa lagen ytterligare, så att cirka 800 medborgare från andra EU-länder som har dömts för brott i Sverige och saknar anknytning till landet kan flyttas till fängelser i sina hemländer.
"Vi behöver helt enkelt våra egna fängelseplatser till våra egna bovar", säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, rapporterar Ekot.
Vatikanen utreder 251 misstänkta spanska pedofilpräster
20 dec - 2021
Vatikanen uppges ha inlett en utredning om det spanska prästerskapets övergrepp inom den katolska kyrkan. Sammanlagt 251 personer inom den katolska kyrkan i Spanien misstänks för pedofili under perioden 1943-2018, rapporterar tidningen El País som i tre års tid har utrett de misstänkta övergreppen, uppger Yle.
EU-parlamentet: 60 år kvar till jämställdhet
14 dec - 2021
I Europaparlamentets analys över jämställdheten mellan män och kvinnor för åren 2018-2020 konstaterar parlamentet att jämställdheten rör sig mycket långsamt framåt att det tar minst 60 år för att uppnå fullständig jämställdhet mellan könen. När det gäller minskade löneskillnader mellan män och kvinnor “har framstegen varit extremt långsamma” och löneskillnaderna har till och med ökat i vissa EU-länder, säger rapporten. En annan del av analysen handlar om våldet mot kvinnor i EU, som på flera håll ökat under pandemin enligt uppgift så mycket som 30 procent i vissa länder. Parlamentet kräver åtgärder mot våldet och uppmanar EU-länder att anta ILO-konventionen mot våld och trakasserier i arbetslivet samt att alla länder antar Istanbulkonventionen mot kvinnovåld som en minimistandard. Läs mer om jämställdhet på Europaportalens temasida.
Uppgradering av polissamarbetet föreslås inom EU
8 dec - 2021
Kommissionen föreslog på onsdagen en EU-kodex för polissamarbete. Syftet är att stärka brottsbekämpningssamarbetet mellan medlemsländerna och ge polisen ett modernare och snabbare informationsutbyte av bland annat bilder på misstänkta och dömda brottslingar. Enligt Europol är 70 procent av de grovt kriminella verksamma i mer än tre EU-länder samtidigt.
– De förslag som vi lägger fram i dag kommer att lösa praktiska gränsöverskridande problem som poliser i Europa ställs inför varje dag, säger Ylva Johansson EU-kommissionär i ett uttalande.
Krav på att franska staten tar större ansvar för sexuella övergrepp i kyrkan
2 dec - 2021
I oktober i år presenterades en rapport om sexuella övergrepp inom den franska katolska kyrkan. Kartläggningen visade att uppemot 330 000 barn har utsatts för sexuella övergrepp inom ramen för katolska kyrkans regi sedan 50-talet. Många av offren kräver nu att den franska staten tar ett större ansvar för att få stopp på övergreppen, rapporterar Ekot.
Jimmie Åkessons första ord om Lundgren: Klart problematiskt
24 nov - 2021
På måndagen dömdes Peter Lundgren, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna som skyldig för sexuellt ofredande, av Göta hovrätt.
– Det är klart att det är väldigt problematiskt. Jag tycker att det är rimligt att Peter Lundgren ställer sig frågan själv om han tycker att det är, om han ser möjlighet att kunna verka som sverigedemokrat utan att allt överskuggas av domen, säger Jimmie Åkesson till Ekot.
Peter Lundgren (SD) döms för sexuellt ofredande
22 nov - 2021
Europaparlamentarikern Peter Lundgren (SD) döms av Göta hovrätt för sexuellt ofredande mot en kvinnlig partikollega. Det sker efter att den tidigare domen av Jönköpings tingsrätt som friade Lundgren överklagades på grund av ny bevisning i form av tydliga ljudfiler där det kvinnliga offret kunde identifieras, filer som spelades in av dåvarande SD-politikern och Europaparlamentarikern Kristina Winberg. Brottet ska ha skett på en fest i ett hotellrum i Nacka under en valkonferens 2018 och straffet blir 60 000 kronor i dagsböter.
65 utvisade från Sverige efter Europols insats mot stöldligor
12 nov - 2021
Förra veckans EU-gemensamma insats mot gränsöverskridande stöldbrottslighet ledde till att 65 personer utvisades bara från södra Sverige. I polisens region Syd frihetsberövades också sex personer, 17 fick böter och fem fordon beslagtogs.
Berlusconi frikänns för muta i festhärva
22 okt - 2021
Silvio Berlusconi är icke skyldig till ett av de mutbrott han anklagas för i samband med de ökända ”bunga bunga”-fester han arrangerat, skriver TT/SvD. Italiens skandalomsusade tidigare premiärminister har anklagats för att ha betalat en pianospelare pengar för att denne skulle ljuga om vad som försiggick vid festerna i Berlusconis pampiga villa utanför Milano.
Österrikes förbundskansler misstänks för mutbrott
7 okt - 2021
I eftersvallet av Ibiza-skandalen och misstänkt politisk kohandel kring det delvis statliga spelbolaget Novomatic, briserade i Österrike ytterligare en politisk skandal på onsdagen. Riksåklagaren gjorde husrannsakningar på flera orter och förbundskansler Sebastian Kurz misstänks åter för brott, uppger Yle.
Europeiskt tillslag mot människohandel i jordbrukssektorn
5 okt - 2021
Över 2 000 brottsbekämpande personal deltog i mitten av september i en rad kontroller av jordbrukssektorn i sju europeiska länder samordnat av Europol. De sökte efter personer som råkat ut för människohandel för att utnyttjas i jordbrukssysslor. Totalt identifierade man 54 misstänkta människosmugglare och 269 misstänkta offer. Operationen leddes av Frankrike och genomfördes därutöver i Bulgarien, Cypern, Finland, Italien, Lettland, Nederländerna och Spanien.
Sverige vill se nya EU-förslag mot grov brottslighet
21 sep - 2021
När medlemsländernas EU-ministrar träffas i dag tisdag väntas den svenska regeringen lyfta fram behovet av EU-lagar som begränsar kriminellas tillgång till sprängmedel och olagliga skjutvapen. Vidare vill regeringen att EU effektivt säkrar tillgången till information via elektroniska kommunikationer i brottsbekämpningen. Det framgår av regeringsdokument inför mötet.
Danskt förslag: Livstidsdömda ska inte få ha relationer
17 sep - 2021
I Danmark går regeringen nu vidare med förslaget om att livstidsdömda inte ska få inleda nya relationer under sina första tio år i fängelse, genom att skicka det vidare till utskottsbehandling, rapporterar Ekot. Förslaget kommer efter flera flyktförsök från danska fängelser och ska även ge kriminalvården rätt att oftare använda handbojor och kontrollera innehållet i intagnas brev.
EU-parlamentet: Låt könsrelaterat våld bli ett nytt brott i EU
16 sep - 2021
I en omfattande resolution om olika former av könsrelaterat våld och missgrepp som riktats mot kvinnor men även HBTQ-personer rekommenderade Europaparlamentet på torsdagen EU-kommissionen att föreslå ett tillägg i Lissabonfördraget för att särskilt förbjuda könsbaserat våld i EU. EU-kommissionen har redan lovat att ta fram ett sådant förslag. Beslutet kräver dock enhällighet bland medlemsländerna och ett godkännande av parlamentet. Samtliga svenska EU-parlamentariker stödde förslaget utom KD och SD som lade ner sina röster.
Sverige tar strid för fransk sexköpslag i Europadomstolen
7 sep - 2021
Europadomstolen ska, på begäran av prostituerade, pröva om den franska sexköpslagen, som är inspirerad av svensk lag, bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, uppger Ekot. Nu ger sig Sveriges regering in i den pågående processen för att försöka säkra dagens förbud mot sexköp.
– Ett ofördelaktigt utslag i Europadomstolen skulle kunna få betydelse även för den svenska lagen, säger justitieminister Morgan Johansson.
Maltas regering ansvarig för mord på journalist
30 jul - 2021
Maltas regering har skuld i journalisten Daphne Caruana Galizias död. En statlig utredning har kommit fram till att man borde ha insett att reporterns liv var i fara, skriver BBC/TT/SvD.
Appen var en polisfälla – 800 gripna
8 jun - 2021
Bland andra svensk och nederländsk polis har spelat ledande roller i ett stort internationellt tillslag som på måndagen ledde till gripandet av 800 misstänkt grovt kriminella över hela världen. Enligt medieuppgifter ska 155 personer gripits i Sverige. I centrum för polisaktionen fanns en krypteringstjänst som amerikanska FBI skapat för att locka till sig kriminella och som var verksam under 18 månader och gav 27 miljoner meddelanden med misstänkt kriminellt innehåll.
”Denna operation ... är en av de största underrättelsestyrda polisoperationerna mot våldsbrott och narkotikanätverk någonsin i Sverige” sade Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet, Noa i ett uttalande.
Damberg: Europol slog mot svenska gängkriminella
8 jun - 2021
Flera polisinsatser genomfördes i Sverige och Europa under måndagsmorgonen – med koppling till en mycket stor operation mot "några av världens främsta kriminella".
– Jag är stolt över att svensk polis deltar så aktivt i de här samarbetena, det ger effekt, säger inrikesminister Mikael Damberg, rapporterar TT.
Tjeckiens premiärminister kan bli första fallet för EU-åklagare
2 jun - 2021
Den tjeckiska åklagarmyndigheten har beslutat att den misstänkta intressekonflikt som landets premiärminister Andrej Babiš utredas för ska skickas till den på tisdagen invigda Europeiska åklagarmyndigheten Eppo som undersöker fall av brott mot EU:s budget, rapporterar public service Česky rozhlas på onsdagen. Enligt den tjeckiske EU-parlamentarikern Mikuláš Peksa ska Eppo ha tagit på sig fallet.
Brå: Dödligt skjutvapenvåld ökade bara i Sverige
26 maj - 2021
I en rapport från statliga Brottsförebyggande rådet, Brå, framgår att ökningen sedan 2005 av dödligt skjutvapenvåld i kriminella miljöer är unikt för Sverige i jämförelse med 22 andra länder i Europa. Brå kan inte svara på varför Sverige sticker ut men skriver att “Det ökande antalet fall av dödligt skjutvapenvåld är vare sig en del av en internationell utveckling eller är en spegling av en generell våldstrend i Sverige”… “varken social utsatthet i vissa områden, vapensmuggling eller droghandel är typiska för enbart Sverige, medan de ökande dödsskjutningarna är det” heter det i Brårapporten på onsdagen.
Le Pen frias från uppmaning till hatbrott
5 maj - 2021
Partiledaren för högerextrema Nationell samling, presidentkandidaten Marine Le Pen, har friats i en fransk domstol för anklagelser som rör hatbrott, skriver TT/Aftonbladet. Le Pen delade 2015 bilder på sociala medier som visade brutala dåd som terrorrörelsen IS genomfört. En av bilderna visade den mördade amerikanske journalisten James Foley.
Jätteplattform för pedofiler stoppad
4 maj - 2021
Sex länder, däribland Sverige, har deltagit i nedtagningen av en pedofilplattform på Darknet med 400 000 medlemmar med gemensamt intresse av sexuella övergrepp mot barn, skriver TT/SvD.
Regeringen: Gör det olagligt att förneka Förintelsen
15 apr - 2021
Regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen något som redan gäller i flera EU-länder. "Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, de måste stå till svars för det", säger justitieminister Morgan Johansson (S), rapporterar Ekot.
Kvinnorättsprotester fortsätter i Turkiet
22 mar - 2021
President Recep Tayyip Erdoğans beslut att dra Turkiet ur Europarådets kvinnofridskonvention är olagligt, hävdar turkiska kvinnorörelser och politiska partier, rapporterar DN. Den så kallade Istanbulkonventionen, som Sverige antagit syftar till att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet, kom till för tio år sedan på initiativ av bland annat Erdoğan.
Nicolas Sarkozy åter inför rätta
17 mar - 2021
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy dömdes till fängelse för mutbrott för knappt tre veckor sedan. Nu är det åter dags för rättegång för högerpolitikern, som anklagas för olaglig finansiering av valkampanjen 2012, enligt TT/SvD.
Miljontals falska sedlar i beslag i Bulgarien
17 mar - 2021
Polisen i Bulgariens huvudstad Sofia har beslagtagit miljontals falska dollar- och eurosedlar av hög kvalitet som skulle skickas till Ukraina och västra Europa, skriver TT/SvD.
Två åtalas för koppling till journalistmord
25 feb - 2021
Två män åtalas för att ha försett mördarna med den bomb som dödade den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta 2017, skriver TT/SvD. Det rör sig om två 37-åriga män som är kända av polisen i landet för kopplingar till organiserad brottslighet.
V: EU-länderna bör införa Sveriges sexköpslag
8 feb - 2021
– Att kriminalisera torskar och bordellägare är det mest effektiva sättet att bekämpa människohandel med flickor och kvinnor för prostitution. Vi vill att fler EU-länder inför den svenska sexköpslagen, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) inför att Europaparlamentet på tisdagen röstar om rekommendationer kring minimiregler för vad ska kriminaliseras när det gäller människohandel.
Maffian i Italien vill försöka ta över vaccineringen
29 jan - 2021
Både italiensk polis och Interpol varnar: maffian och andra brottssyndikat är intresserade av både coronavaccinen och verksamheter som efterfrågas extra under pandemin, som städning och begravningar, rapporterar SvD.
Försenat Sverige fortsätter strida om vapendirektiv
27 jan - 2021
Trots att EU:s skärpta vapendirektiv, vars syfte är att minska möjligheten för kriminella att få tillgång till vapendelar, skulle vara nationellt antagen senast 2018 fortsätter svenska politiker att strida om hur direktivet ska införas i Sverige, rapporterar TT. Den samlade oppositionen från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna utom LIberalerna vill att direktivet genomförs på lägsta nivå med minsta möjliga verkan för att underlätta för jägare och sportskyttar, något regeringen motsätter sig. Om konflikten inte löses riskerar Sverige en process i EU-domstolen och böter för att inte ha genomfört det direktiv man tidigare godkänt på EU-nivå.
Ukrainare luras och utnyttjas på svensk arbetsmarknad
18 dec - 2020
Ukrainare betalar för att få jobb i Sverige men väl här får de arbeta under slavliknande förhållande utan att få den lön de blivit lovade. Enligt Advokat Torbjörn Olsson hamnar många i beroendeställning till arbetsgivaren eftersom man behöver arbetstillstånd i Sverige, uppger Ekot.
Politiker fast i maffiatillslag i Italien
20 nov - 2020
Polis har slagit till mot 'Ndrangheta-maffian i södra Italien. Totalt 19 personer har gripits – bland dem ordföranden i Kalabriens regionfullmäktige, skriver TT/SvD. Domenico Tallini, som tillhör den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis högerparti Forza Italia, anklagas för att ha låtit en maffiaklan som lyder under 'Ndranghetan öppna en apotekskedja i Kalabrien i strid med reglerna.
Massgripande i insats mot barnhandel i Europa
5 nov - 2020
388 personer har gripits i en samordnad polisinsats mot människohandel med barn i flera länder i Europa, meddelar Europol, enligt TT/SVT. I insatsen upptäcktes 249 troliga offer i tolv länder.
Peter Lundgren (SD) frias från sexuellt ofredande
29 okt - 2020
EU-parlamentarikern Peter Lundgren frias från sexuellt ofredande. Tidigare Europaparlamentariker Kristina Winbergs vittnesuppgifter om sexuellt ofredande är inte, ensamma eller i förening med annan utredning, tillräckliga för att läggas till grund för en fällande dom i målet, skriver tingsrätten, uppger DN.
Slovakisk extremhögerledare dömd till fängelse
13 okt - 2020
Marian Kotleba, ledare för nynazistiska Vårt Slovakien, dömdes på måndagen till fyra år och fyra månaders fängelse för hatbrott, rapporterar Reuters. Enligt domstolen hade Kotleba arrangerat ett välgörenhetsevenemang med nazisttema med syfte att undertrycka grundläggande fri- och rättigheter. Domen kan överklagas till högsta domstolen, om den bekräftas blir Kotleba även av med sin plats i det slovakiska parlamentet.
Polisen: Antisemitism bakom attack i Hamburg
6 okt - 2020
Attacken mot en judisk student utanför en synagoga i Hamburg i norra Tyskland utreds som mordförsök med antisemitiska motiv, enligt polisen. Den 26-årige studenten fick flera slag i huvudet med en skyffel på söndagen och skadades allvarligt, skriver TT/SvD.
Affärsman frias för journalistmord
4 sep - 2020
Den slovakiske affärsmannen Marián Kočner misstänks ha beställt mordet på den grävande journalisten Ján Kuciak i februari 2018, rapporterar FT. En domstol friade på torsdagen dock Kočner med hänvisning till att det gått att bevis att han beordrade mordet. Hans misstänkta medhjälpare Alena Zsuzsová frisas också samtidigt som Tomás Szabó dömdes till 25 års fängelse för att ha utfört mordet.
Dödligt våld minskade i EU – ökade i Sverige
2 sep - 2020
Det dödliga våldet i EU minskade mellan 2011 och 2016, till drygt 3100 fall per år, rapporterar Eurostat på onsdagen. Det motsvarar en minskning från 0,94 fall per 100 000 till 0,69 fall. I Sverige ökade under samma period antalet dödsfall från 0,77 till 0,94 fall per 100 000 invånare.
Anklagelse: Maltesisk toppolitiker bakom journalists död
28 aug - 2020
I oktober 2017 mördades den maltesiska granskande journalisten Daphne Caruana Galizia i en bilbomb. I höstas greps affärsmannen Yorgen Fenech misstänkt för inblandning. I förhör pekar Fenech ut det förre maltesiske premiärministern Joseph Muscats kabinettssekreterare Keith Schembri för att vilja se Caruana Galizia död. ”Fullfölj, fullfölj, fullfölj” ska Schembri ha sagt i en diskussion om att låta mörda journalisten och betalt en mellanhand för dådet, rapporterar Reuters.
Salvini blir av med åtalsimmunitet
31 jul - 2020
I Italien beslutade senaten på torsdagen att partiledaren för högerradikala La Lega, Matteo Salvini, ska bli av med sin åtalsimmunitet i ett fall från i fjol, rapporterar Ekot. Fallet handlar om en båt med flyktingar som inte fick släppas i land på Sicilien när Salvini var inrikesminister. Det här är andra gången i år som senaten tar bort åtalsimmuniteten för Salvini. I oktober ställs han inför rätta i ett annat liknande fall på Sicilien. Salvini riskerar utöver fängelse också att inte få ställa upp i framtida italienska val.
Inbrottsvåg mot EU-parlamentariker i Bryssel
2 jul - 2020
EU-parlamentet i Bryssel har drabbats av en inbrottsvåg under coronautbrottet. Medan ledamöter och anställda har jobbat hemifrån har deras kontor i parlamentsbyggnaden länsats på värdesaker. Minst 50 kontor ska vara drabbade, enligt Politico/Ekot.
Tidigare fransk premiärminister får fängelse
30 jun - 2020
François Fillon, tidigare fransk premiärminister och presidentkandidat, dömdes på måndagen till fem års fängelse, varav tre villkorlig, för att ha fuskat med skattepengar när han skapade en falska anställning åt sin fru, rapporterar Le Monde. Fillon måste även betala böter på 375 000 euro och frun döms till tre års villkorligt fängelse. Paret kommer överklaga domen.
Svenska banker möjliggjorde misstänkt bedrägerinätverk i Baltikum
16 jun - 2020
Idag kan SVT Nyheter avslöja att svenska banker, trots en lång rad varningssignaler, möjliggjort för ett bolagsnätverk i Lettland som slussat mångmiljonbelopp till kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiska finansinstitut. Upp till 300 miljoner kronor är försvunna. Över två tusen europeiska investerare och småsparare har troligen förlorat allt de satsat.
Tre aktuella EU-frågor för justitieministrarna
3 jun - 2020
EU-ländernas justitieministrar träffas i morgon torsdag på video för att diskutera tre frågor. Dels hur privata ekonomiska fordringar ska hanteras mellan EU-länderna inför en framtida kapitalmarknadsunion och vilket lands regler som ska gälla vid tvist. Ministrarna ska även prata om hur utlämning av EU-medborgare till länder utanför EU ska ske vid misstanke om landet missbrukar möjligheten till utlämning för att straffa personer på politiska grunder, exempelvis oppositionspolitiker och journalister. En tredje fråga för mötet är coronakrisens eventuella effekter på rättsstatens principer.
Fransk ex-president beskylls för sexuella trakasserier
12 maj - 2020
En tysk kvinnlig journalist beskyller den tidigare franske presidenten Valery Giscard d’Estaing, 94, för sexuella trakasserier. Åklagare i Paris har inlett en preliminär utredning med anledning av fallet, skriver Yle. Reportern Ann-Kathrin Stracke, 37, säger att Giscard vid en intervju för två år sedan tre gånger rörde vid hennes rumpa då de fotograferades tillsammans efter intervjun.
Europarådet: Sverige har högst kostnad för fängslade
8 apr - 2020
336 euro per dag är kostnaden för en person i fängelse i Sverige, enligt den senaste fängelseapporten från Europarådet. Det är den högsta kostnaden i Europa om man bortser från mikrostater som San Marino. Den längsta dagskostnaden för fängslade hade Ryssland med 2,4 euro.
Slovakisk journalistmördare får 23 års fängelse
7 apr - 2020
En tidigare soldat har dömts till 23 års fängelse för mordet på den undersökande slovakiske journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö för två år sedan, rapporterar Der Spiegel. Mordet misstänks vara ett beställningsmord från den inflytelserike affärsmannen Marian Kočner som dock avvisar alla anklagelser.
Ukrainsk ex-minister utreds för mord
26 mar - 2020
"Bostadens ägare gick till sovrummet, tog en pistol, återvände till köket och sköt sin vän", det påstår ukrainsk polis som har frihetsberövat landets tidigare utrikesminister Leonid Kozjara för misstanke om mord, enligt TT/SvD.
13 domare gripna i samband med slovakiskt journalistmord
13 mar - 2020
I veckan greps 13 domare och fem andra personer i Slovakien misstänkta för korruption och för att ha försvårat den rättsliga utredningen i samband med mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak för två år sedan, rapporterar Deutsche Welle. De 18 gripnas identitet är okänd med de tros tillhöra ett närverk av domare, politiker och åklagare som mutats av affärsmannen Marián Kočner som tros ha beställt mordet på Kuciak och dennes fästmö.
Spanien kan bli tionde europeiska landet med samtyckeslag
4 mar - 2020
Den spanska regeringen tog på tisdagen det första steget mot ett lagförslag om att klassa sexuellt umgänge utan explicit samtycke som våldtäkt, rapporterar El País. Spanien skulle då bli det tionde landet i Europa med en sådan lagstiftning, enligt Amnesty.
Trafficking växande problem på norra Cypern
25 feb - 2020
Människohandeln ökar på det turkcypriotiska norra Cypern, rapporterar Ekot. Unga afrikaner lockas till universiteten med löften om stipendier, som inte infrias, och tvingas i stället till prostitution och exploatering av kriminella ligor.
Ex-premiärminister inför rätta i Frankrike
24 feb - 2020
Rättegången mot Frankrikes tidigare premiärminister François Fillon och hans fru Penelope inleds, rapporterar TT/SvD. François Fillon är anklagad för förskingring av allmänna medel och hans fru är anklagad för medhjälp till förskingring samt undanhållande av allmänna medel.
EU ska registrera dömdas fingeravtryck
30 jan - 2020
Ett EU-gemensamt, lättillgängligt register med fingeravtryck och uppgifter om fängelsedömda personer från länder utanför unionen är på gång,rapporterar Ekot.
Ryssar efterlysta för bulgarisk giftattack
24 jan - 2020
Bulgarien utfärdar arresteringsorder för tre ryska medborgare som misstänks ligga bakom en uppmärksammad giftattack mot en vapenhandlare, rapporterar TT/SvD. Ett möjligt samband med förgiftningen av ryske ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury utreds.
Rekordlåg andel fängslade i EU-länderna
20 jan - 2020
Under 2017 fanns det i genomsnitt 116 fängslade personer per 100 000 invånare i EU-länderna vilket enligt Eurostat är den lägsta andelen sedan 2000. Sverige hade efter Finland den lägsta andelen fängslade i EU: 57 per 100 000 invånare. Högst ande fängslade i EU hade Litauen med 232 per 100 000.
Maffian och tjänstemän på Sicilien fuskade till sig miljoner i EU-stöd
16 jan - 2020
Italiensk polis har gripit 94 personer på Sicilien misstänkta för att ha lurat till sig flera miljoner euro i form av EU:s jordbruksstöd, skriver Yle. Bland de gripna finns cheferna för två maffiafamiljer, en notarie, företagare och offentliga tjänstemän som arbetar med att hjälpa jordbrukare att få EU-stöd.
Kriminalitet i Malmö diskuterades i EU-parlamentet
14 jan - 2020
EU-parlamentet i Strasbourg tycktes ha blivit helsvenskt ett tag under måndagskvällen när ledamöterna debatterade gränsöverskridande brottslighet, rapporterar TT/Aftonbladet. Fokus låg inledningsvis nästan helt på situationen i framför allt Malmö, med flitiga inlägg från främst svenska och danska ledamöter på plats.
Ex-soldat erkänner mord på slovakisk journalist
14 jan - 2020
Den tidigare soldaten Miroslav Marček erkände på måndagen att han mördade den slovakiske grävande journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö för närmare två år sedan, rapporterar Reuters. Dådet misstänks vara ett beställningsmord från bland annat affärsmannen Marian Kočner.
EU-debatt om situationen i Malmö
10 jan - 2020
På måndag i nästa vecka debatterar EU-parlamentet situationen i Malmö och den gränsöverskridande brottslighetens påverkan på EU:s fria rörlighet.
Fransk ex-president inför rätta i höst
9 jan - 2020
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy är misstänkt för korruption och ska ställas inför domstol i oktober i år, skriver Le Monde. Sarkozy står åtalad för att 2014 ha försökt få ut hemligstämplad information rörande ett annat rättsfall. Ex-presidenten är dessutom misstänkt för att ha spenderat dubbelt så mycket i sin återvalskampanj som regelverket tillåter.
EU-parlamentet till Maltas ledare: Avgå nu
18 dec - 2019
EU-parlamentet röstade på onsdagen för en uppmaning till Maltas socialdemokratiske premiärminister Joseph Muscat att avgå. Detta med anledning av att utredningen om mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia indikerat att Muscat närstående personer varit inblandade. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för avgångsuppmaningen.
Lundgren häver immunitet – låter sig ställas inför rätta
13 dec - 2019
SD-politikern Peter Lundgren har valt att själv häva sin åtalsimmunitet som EU-parlamentariker. Han kan därmed ställas inför rätta i Sverige för sexuellt ofredande, rapporterar SvD. I slutet av november meddelade åklagarmyndigheten att EU-parlamentarikern Peter Lundgren ska åtalas för sexuellt ofredande, alternativt ofredande – anklagelser som han nekar till.
Tidning: Maltas premiärminister väntas avgå
29 nov - 2019
Maltas socialdemokratiske premiärminister Joseph Muscat väntas inom kort meddela att han avgår, skriver Times of Malta. Flera honom närstående medarbetare misstänks för inblandning i mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia 2017.
SD:s Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande
29 nov - 2019
En åklagare har i dag fredag åtalat EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Händelsen ska ha ägt rum på ett hotellrum i Nacka i mars 2018, enligt ett uttalande från Åklagarmyndigheten.
Som EU-parlamentariker har man immunitet men den kan tas bort genom en omröstning. Läs mer om hur den parlamentariska immuniteten fungerar.
EU-länder uppmanas anta konvention mot kvinnovåld
28 nov - 2019
EU-parlamentet röstade på torsdagen med siffrorna 500-91 för en uppmaning om att alla EU-länder bör ratificera Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor från 2011. Sju EU-länder har i dag inte gjort det.
Alla svenska EU-parlamentariker som deltog i omröstningen röstade för resolutionen förutom Sverigedemokraternas Peter Lundgren och Charlie Weimers som lade ned sina röster.
Maltesisk tjänsteman avgår efter journalistmord
27 nov - 2019
På Malta har en tjänsteman nära premiärminister Joseph Muscat avgått, rapporterar Ekot. Mannen har under morgonen förhörts av polis av allt att döma angående utredningen kring mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sen. Tjänstemannen misstänks ha band till den företagsledare som greps i förra veckan och som förekommer i den undersökning om korruption bland politiker och tjänstemän på Malta som journalisten höll på med när hon mördades.
Son till expresident dödad på tyskt sjukhus
21 nov - 2019
Fritz von Weizsäcker, son till den tidigare förbundspresidenten Richard von Weizsäcker, blev attackerad på ett sjukhus i Berlin, uppger TT/SvD. Det var i samband med att Weizsäcker, som är läkare, höll en föreläsning under tisdagskvällen som en knivbeväpnad och misstänkt mentalt störd medelålders man attackerade honom. Skadorna som presidentsonen fick i samband med attacken var så allvarliga att han avled, trots försök att rädda hans liv.
Malta vill benåda misstänkt – om han avslöjar vem som beställde journalistmord
20 nov - 2019
Den man som misstänks ha agerat mellanhand i samband med mordet på Daphne Caruana Galizia kan benådas – om han avslöjar vem som egentligen ligger bakom bilbomben som dödade journalisten, rapporterar SVT. Det har gått drygt två år sedan den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia dödades i en bilbomb. Nyligen åtalades tre män för mordet och så sent som i torsdags greps ytterligare en man.
Reportermord tvingar bort fler toppar
8 nov - 2019
Det slovakiska parlamentets biträdande talman avgick på torsdagen på grund av sina kontakter med en affärsman som åtalats för att ha beordrat det uppmärksammade mordet på journalisten Ján Kuciak, skriver TT/SvD.
Kokalari leder EPP-arbete mot kvinnovåld
20 sep - 2019
Istanbulkonventionen, som bland andra Sverige och 20 andra EU-länder har antagit, vill motverka våld mot kvinnor. Europaparlamentets största partigrupp, EPP, har nu gett moderaten Arba Kokalari uppdraget att föra gruppens talan i arbetet med att få de återstående EU-länderna att ratificera och implementera konventionen.
– Våld mot kvinnor hotar enskildas trygghet och jämställdheten i stort. Därför krävs nu kraftfulla åtgärder för att stoppa våldet. Istanbulkonventionen är ett viktigt steg för att nå dit, säger Arba Kokalari i ett uttalande till Europaportalen.
Danmark vill säkra gränsen mot Sverige bättre
15 aug - 2019
Danmarks statsminister Mette Frederiksen vill nu se över möjligheterna att stärka övervakningen vid gränsen mot Sverige. Beskedet kommer efter att det blivit känt att två svenska män misstänks ligga bakom sprängattentatet mot danska Skattestyrelsen förra veckan, rapporterar Ekot.
Ny fransk sexbrottslag har fällt över 700
7 aug - 2019
I Frankrike har över 700 personer dömts sedan en ny lag, mot sexuella trakasserier på gator och i kollektivtrafiken, trätt i kraft för ett år sedan, skriver den franska regeringen på twitter, rapporterar Ekot.
Politikermord: Nya gripanden i Tyskland
28 jun - 2019
Polisen i Tyskland har gripit ytterligare två personer efter mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke, där personen som erkänt mordet är känd som högerextrem, uppger Ekot. Också inrikesminister ser allvarligt på situationen.
Tysk nynazist erkänner politikermord
27 jun - 2019
Den 45-årige mannen är sedan tidigare dömd för rasistiskt våld. Under onsdagen erkände han mordet på den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke, meddelade inrikesministern Horst Seehofer till AP, enligt SVT. Mannen är känd för polisen sedan tidigare, och har en bakgrund i den våldsbejakande högerextrema miljön i Tyskland.
Fler tyska kvinnor ber om hjälp vid våld
25 jun - 2019
Under fjolåret fick det tyska stödnumret för kvinnor som utsatts för våld 42 000 samtal vilket är en ökning med tolv procent, enligt Süddeutsche Zeitung. Det är femte året på rad som antalet stiger och familjeminister Franziska Giffey tolkar det som ett gott tecken att fler kvinnor tar ett första steg mot att lämna ett våldsamt förhållande.
Inget förtalsåtal mot Kristina Winberg
20 jun - 2019
Det blir inget åtal av den förtalsanmälan som EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) gjort mot den tidigare partikollegan Kristina Winberg.
–Det finns inte tillräckligt starka skäl för allmänt åtal, säger justitiekansler Mari Heidenborg till SVT Nyheter.
Tusk utfrågades i polsk moms-härva
18 jun - 2019
På måndagen utfrågades Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, i ett utskott i det polska parlamentetet gällande ett misstänkt momsbedrägeri under tiden Tusks parti ledde landet, rapporterar Politico. Utfrågningen, ledd av regeringspartiet Lag och rättvisa, tolkas av vissa som ett sätt att försvaga Tusk inför nästa presidentval där han väntas ställa upp.
– Jag hyser inga illusioner. Jag är inte här eftersom jag har några förhoppningar om att nå sanningen [i frågan], sade Tusk under utfrågningen.
Tidning: Högerextrem bakom politikermord i Tyskland
17 jun - 2019
En person som enligt Der Spiegel har kopplingar till extremhögern har misstänkts för mordet på den tyske lokalpolitikern Walter Lübcke i början av månaden. Tidningen skriver att det i dagsläget dock är oklart om dödsskjutningen är politiskt motiverad.
Strache utreds av korruptionsåklagare
14 jun - 2019
Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache utreds av en särskild korruptionsåklagare, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA. Enligt nyhetsmagasinet Profil, som hänvisar till anonyma källor i rättsväsendet, gäller misstankarna ett brott som kan liknas vid den svenska rubriceringen trolöshet mot huvudman, rapporterar TT/SvD.
Blev parlamentariker i EU för att fly lagen
14 jun - 2019
En mordmisstänkt grekisk politiker och en korruptionsanklagad lettisk borgmästare hoppas på EU-parlamentet för att kunna slingra sig ur rättvisans grepp på hemmaplan, skriver SvD. Parlamentarikerna är åtalsimmuna men det kan hävas av EU-parlamentet.
Mystiskt tyskt politikermord förbryllar
12 jun - 2019
Det råder fortsatt stor mystik kring mordet på en tysk politiker nära staden Kassel, rapporterar Ekot. Efter dådet för en månad sedan söker polisen fortfarande efter gärningspersonen. Att dådet hyllats av högerextrema kretsar i sociala medier har väckt spekulationer om ett politiskt motiverat mord.
Rumänsk S-ledare fängslad
28 maj - 2019
Ledaren för det rumänska socialdemokratiska regeringspartiet PSD, Liviu Dragnea, sätts i fängelse på 3,5 år efter att landets högsta domstol på måndagen slagit fast ett tidigare domslut, rapporterar Romania-Insider. Liviu Dragnea, en av Rumäniens mest inflytelserika politiker, dömdes i fjol för att ha låtit en statlig myndighet avlöna två partimedlemmar för jobb som inte fanns.
Browder: Sverige vågar inte utreda Swedbank
28 maj - 2019
Sverige vågar inte utreda Swedbanks penningtvätt. Det anser penningtvättsavslöjaren Bill Browder. Finansmannen överväger nu att dra de svenska åklagarna till domstol, enligt SvD. Den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder skräder inte orden om Sveriges förmåga att motarbeta penningtvätt och införa en nationell Magnitskij-lag.
– I Sverige är det mycket prat och lite verkstad, sade han på en pressträff i Stockholm på måndagen.
Italiens Salvini utreds för olovligt polisflygande
17 maj - 2019
En italiensk åklagare har inlett en förundersökning mot landets inrikesminister tillika ledare för högerpopulistiska Lega, Matteo Salvini, för att olovligen ha utnyttjat polisresurser för partipolitiska kampanjer, rapporterar The Guardian. Enligt tidningen La Republica ska Salvini bara ha tillbringat 17 dagar på sitt inrikesministerium sedan årsskiftet, övrig tid ska han ha flugits runt i landet av polisen för valmöten.
Svensk myndighet utreder eget fusk med EU-medel
9 maj - 2019
Svenska ESF-rådet, en statlig myndighet som delar ut EU-bidrag ur bland annat Europeiska socialfonden, har via ett avancerat upplägg använt EU-medel för att betala myndighetens informationskampanjer. Det avslöjar DN i dag torsdag.
Enligt uppgifterna ska ESF-rådet ha startat ett EU-projekt, som drevs av ett externt konsultbolag med stöd av EU-medel. Dit har myndigheten sedan skickat fakturor på minst fyra miljoner kronor, bland annat för generaldirektörens videoblogg. Enligt generaldirektören Lars Lööw har agerandet brutit mot EU:s regler och en internutredning pågår.
Säpo: Nej till europeisk terroråklagare
6 maj - 2019
Flera svenska partier driver inför EU-valet kravet på en europeisk åklagarmyndighet som ska arbeta mot terrorism. Men Säkerhetspolisen säger blankt nej och anser att det finns risk att deras verksamhet för att bekämpa terrorism kommer att försvåras, rapporterar Ekot.
Sverige ansluter sig till digital bevisning inom EU
6 maj - 2019
Åklagarmyndigheten har fått i uppdrag att ansluta sig till en teknisk lösning som gör att frågor och svar om digital bevisning enligt europeiska utredningsordern, EIO, kan utbytas mellan åklagare i EU-länderna.
– Genom att svenska åklagare kan utbyta information om bevisning med andra åklagare inom EU förkortas utredningstider och vi kan agera snabbare i kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett uttalande.
Amnestychef ifrågasätter Nya IRA:s mordursäkt
24 apr - 2019
I Nordirland har terrorgruppen Nya IRA bett om ursäkt för man dödade journalisten Lyra McKee under en sammandrabbning i gränsstaden Londonderry i förra veckan. Enligt IRA ska hon ha stått ”bredvid fiendestyrkorna” men enligt en video som SVT visade på onsdagen kvällen står hon längst bak i en folksamling.
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals Nordirlandchef Patrick Corrigan ifrågasätter ursäkten:
– De har bett om ursäkt för mordet på Lyra McKee, men det är inte uppriktigt menat. Det är ett försök att begränsa skadorna som PR-specialister skulle kalla det. De vet att människor över hela den irländska ön är oerhört arga och ogillar dem i allra högsta grad. Och det här är nog deras sätt att försöka undgå den vreden så att de kan fortsätta sin kamp.
30 års fängelse för journalistmord
23 apr - 2019
En 21-årig man döms till 30 års fängelse för ett uppmärksammat mord på den bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova, enligt TT/VT. Det var i oktober förra året som 30-åriga Viktoria Marinova blev överfallen när hon var ute och joggade i den bulgariska staden Ruse, varpå hon blev våldtagen och mördad. Hon är en av fyra journalister som mördades i Europa förra året.
EU:s banktillsyn: Inga myndighetsfel i Danske bank-härvan
17 apr - 2019
EU:s banktillsynsmyndighet, EBA, avslutar sin utredning kring huruvida de estniska och danska finansinspektionerna agerat i strid med EU-lag när det gäller penningtvätthärvan i Danske bank och dess filial i Estland. Det skedde efter att styrelsen i EBA igår tisdag beslutade att avvisa ett föreslaget uttalande om att brott förekommit.
En talesperson för EU-kommissionen, som begärt granskningen, sade på onsdagen att man än så länge bara sett en kortare analys och att man inväntar en längre analys av nedläggningsbeslutet.
Volkswagenchef åtalas för utsläppsskandal
16 apr - 2019
Den före detta VD:n Martin Winterkorn och fyra andra högre chefer i företaget, åtalas i Tyskland för bedrägeri, skriver Yle. 2015 upptäckte amerikanska miljöskyddsmyndigheter att Volkswagen hade installerat teknik i sina dieselbilar för att manipulera utsläppsresultat till sin fördel då bilarna testas. Skandalen påverkade miljontals bilar i världen, och ledde till att en rad liknande fusk av andra biltillverkare upptäcktes. Om Martin Winterkorn döms kan han få fängelse i upp till 10 år.
Uppgift: Ex-soldat har erkänt mordet på slovakisk journalist
12 apr - 2019
Den förre soldaten Miroslav Marček har enligt TV Markíza erkänt mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö för drygt ett år sedan. Den kontroversielle affärsmannen Marian Kočner misstänks ha beställt mordet. Journalisten Kuciak granskade bland annat kopplingar mellan den italienska maffian och personer i det socialdemokratiska regeringspartiet Smer.
Försök till tågsabotage – misstänkt brexithot
3 apr - 2019
Brittisk polis utreder två försök till järnvägssabotage som man misstänker har en koppling till brexit. Anordningar av någon form hittades av järnvägsarbetare vid spår i centrala England den 21 och 27 mars. Ingen av dem orsakade några störningar i tågtrafiken.
– Vår preliminära bedömning gör att vi tror att det har med Storbritanniens utträde ur EU att göra, säger Sean O'Callaghan vid den brittiska transportpolisen i ett uttalande, enligt TT/Aftonbladet.
Polsk ex-borgmästare knivhuggen
2 apr - 2019
Wojciech Kudelski, tidigare borgmästare i Siedlce i östra Polen, knivhöggs på måndagsmorgonen utanför sitt hem och vårdas för livshotande skador, skriver Polskie Radio. I januari knivmördades borgmästaren Paweł Adamowicz i Gdańsk. De två politikerna tillhör och tillhörde regeringspartiet Lag och rättvisa respektive oppositionspartiet Medborgarplattformen.
Putin-kritiker fälld under ny rysk lag
27 mar - 2019
18-årige Ivan Luzin är den förste att dömas under en ny rysk lag från december i fjol som gör det brottsligt att uppmana underåriga att delta i olagliga protester, skriver BBC. Luzin – som stödjer oppositionelle Alexej Navalnyj – ska ha hållit upp en skylt till stöd för två fängslade aktivister samtidigt som två 16-åringar följt med honom. Han döms till böter på motsvarande 2 900 kronor men tänker överklaga.
Finlands utrikesminister anfölls under valmöte
25 mar - 2019
Utrikesminister Timo Soini, tidigare partiledare för Sannfinländarna, anfölls av en person vid ett valmöte i Vanda under söndagen, skriver Yle. Mannen som attackerade ska ha haft Soldiers of Odin-emblem på sina kläder. Soini berättade för personer kring honom att mannen försökt slå honom och att säkerhetspersonal lyckades brotta ner angriparen.
E-bevis: Ja till direktiv om juridiska representanter
8 mar - 2019
EU:s justitieministrar sade i dag ja till ett direktiv som anger hur juridiska representanter hos internetoperatörer, samt företag som Facebook och Google, ska utses när det gäller utlämnande av elektroniska bevis (som mejl, samtal och sms) i EU. Direktivet är nära kopplat till e-bevisförordningen, som redan antagits av rådet, och innebär också att bolag och deras jurister kan straffas om bevis inte utlämnas.
Ministrarna diskuterade också ett förhandlingsmandat som rör e-bevisutbyte med USA. Men då EU-parlamentet ännu inte godkänt e-bevisförordningen bedöms det kunna antas av rådet först i juni. Flera länder, bland dem Sverige, betonade vid mötet att grundläggande rättigheter i EU och länders grundlagar måste följas i utbytet med USA, erfar Europaportalen.
Misstänkt miljardtvätt genom Nordea
5 mar - 2019
Motsvarande flera miljarder kronor i svarta pengar misstänks ha tvättats via Nordea. Det handlar om enorma belopp – en del kopplade till personer nära Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Ekot.
Rumänsk före detta korruptionsåklagare i förhör om muta
4 mar - 2019
Den populära rumänskan Laura Codruța Kövesi som kan bli chef för EU:s åklagarsamarbete Eppo och tidigare var korruptionsåklagare i Rumänien, har kallats till nya förhör av regeringens nytillsatta åklagarsektion som fått fria händer att inleda utredningar om brott bland domare och åklagare. Hon anklagas nu själv för bland annat missbruk av tjänsteutövning och tagande av muta, enligt Romania Insider.
Rasistbrotten i Italien riskerar öka inför EU-valet
1 mar - 2019
Italiensk underrättelsetjänst varnar i ett dokument till det italienska parlamentet för att rasistiska attacker mot migranter och flyktingar kan komma att öka inför EU-valet i maj. Antalet fyskiska angrepp har stigit från 46 år 2017 till 126 under 2018, då det högerextrema partiet Lega och populistiska Femstjärnerörelsen bildade en koalitionsregering. Analytikerna uppger att högerextrema grupper är uttalat aktiva och fokuserar på främlingsfientlig propaganda.
Skatteutskott vill se europeisk finanspolis
27 feb - 2019
Europaparlamentets särskilda skatteutskott, Tax3, uppmanade på onsdagen EU-kommissionen att genast ta fram ett förslag om en europeisk finanspolis som ska beivra ekobrott och skatteflykt. Man föreslår också att EU får en egen myndighet som övervakar misstänkt penningtvätt. Sju medlemsländer pekas också av utskottet ut som misstänkta skatteparadis: Belgien, Cypern, Ungern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna.
Janukovytj tvättade misstänkt muta via Swedbank
27 feb - 2019
Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj använde 2011 ett konto i Swedbank för att slussa omkring 34 miljarder kronor ut ur landet. Det avslöjar Uppdrag granskning i dag onsdag. Pengarna kan enligt SVT-redaktionen kopplas till en misstänkt muta och uppges ha varit kända av Swedbank.
EU söker chef för Eppo
26 feb - 2019
Vem blir Europeiska åklagarkammarens, Eppo:s, nya chef? Europaparlamentet ska i dag tisdag hålla en utfrågning med tre kandidater: fransmannen François Bohnert, rumänskan Laura Codruţa Kövesi och tysken Andres Ritter. Sverige står utanför samarbetet inom Eppo, som rör bedrägerier med EU-medel men som också kan komma att omfatta terrorbrott.
Uppgifter: Rumänien utreder EU-kommissionärer
21 feb - 2019
Rumäniens nya åklagarsektion har startat en brottsutredning mot EU-kommissionärerna Frans Timmermans och Věra Jourová, samt Augustin Lazar, Rumäniens riksåklagare och Angela Cristea, högsta chefen för EU-representationen i Rumänien. Anmälan kommer, enligt Romania Insider, från sajten Luju.ro och rör missbruk i tjänsten, förfalskning och tillsättandet av en grupp mot organiserad brottslighet.
EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas vill inte kommentera anklagelserna som hittills enbart figurerat i media. Han påminner dock om att kommissionärerna lyder under EU-regler när de är i tjänst och omfattas av immunitet. Detta enligt avtal som också Rumänien ställt sig bakom.
Stort krismöte om övergrepp i Vatikanen
21 feb - 2019
Sexövergreppen mot minderåriga och den allvarliga krisen inom den katolska kyrkan har föranlett påve Franciskus att kalla till ett historiskt krismöte i Rom som börjar i dag torsdag. Sammanlagt 190 höga katolska ledare, bland dem 114 biskopar från fem kontinenter, ska diskutera vad kyrkan mer kan göra för offren och hur brotten ska stoppas, rapporterar Le Monde.
Uppgift: EU svartlistar Saudiarabien för penningtvätt
28 jan - 2019
EU-kommissionen är på väg att slutföra en svartlista med 23 länder som har ”strategiska brister” i sitt arbete mot penningtvätt, uppger Financial Times. Bland dem ska bland annat Saudiarabien, Libyen och Panama finnas. Listan, som väntas antas i början på februari, ersätter den svartlista över högriskländer för penningtvätt som EU-parlamentet tidigare förkastat. Europeiska banker kommer att behöva genomföra förhöjda kontroller av kapital från de listade länderna samt meddela myndigheterna vid minsta misstanke om penningtvätt.
EU:s diplomathemligheter läckta
19 dec - 2018
En ny stor läcka av tusentals diplomattelegram som bland annat tar upp utvecklingen i Ryssland, Iran, USA och Kina har drabbat EU sedan ett nätverk infiltrerats av hackare, avslöjar The New York Times, som tagit del av meddelandena.
Enligt tidningen upptäcktes intrånget av det amerikanska it-säkerhetsbolaget Area 1, som uppger att en speciell del av den kinesiska statliga hackararmén ligger bakom. Styrkan har använt sig av "nätfiske", som riktats mot diplomater på Cypern. De mest hemliga EU-konversationerna rapporteras dock ske i ett annat nätverk.
Stor narkotikarazzia i Nederländerna efter begäran från Sverige
30 nov - 2018
Tolv personer har gripits i Nederländerna, och ytterligare en i Belgien, i ett stort narkotikatillslag med kopplingar till Sverige, uppger SVT. Stora mängder ecstacy, flera vapen och lyxbilar samt miljoner i kontanter har konfiskerats. Två av gripandena ska ha skett på begäran av svenska myndigheter, enligt nederländsk polis.
Finländare skriver på för svensk samtyckeslag
27 nov - 2018
I Finland har man nått över tröskeln på 50 000 namnunderskrifter för ett medborgarinitiativ för att införa en lag om samtycke till sex i landet, skriver Yle. Initiativet måste nu behandlas i den finska riksdagen.
Polis utreder antisemitism inom Labour
2 nov - 2018
Londonpolisen meddelade idag, fredag, att de inleder en brottsutredning om påstådda antisemitiska brott utförda av personer inom Labourpartiet, rapporterar BBC.
Brutal tiggeriliga avslöjad i Spanien
29 okt - 2018
Spansk polis har avslöjat ett tiggerinätverk där flera rumäner, varav många med handikapp, förts till Spanien där de tvingats tigga – ofta utklädda till mimare eller statyer, skriver TT/SvD.
Tyskland mörkade gigantisk skattesvindel
26 okt - 2018
Tyskland varnade inte andra EU-länder för ett gigantiskt bedrägeri som drabbade landets skattebetalare. Bedragarna kom i Tyskland över minst 50 miljarder kronor, genom en svindel med skatt på aktieutdelning, tills kryphålet täpptes till 2012. Då drog en del av dem vidare till Danmark, som bestals på 18 miljarder kronor fram till 2015. Nu ska den danske skatteministern prata allvar med Tyskland, rapporterar TT/SvD.
Tidigare bankchef medger skatteupplägg i Sverige
19 okt - 2018
En tidigare SEB-chef bekräftar för Sveriges Television att omfattande skatteupplägg med aktieägartransaktioner i stor skala gjorts också i Sverige. Förfarandet ska ha syftat till att minska aktieägares skatt vid aktieutdelningar.
Bankens nuvarande Tysklandschef förnekar att sådana regelvidriga affärer ägt rum. Ekobrottsutredningar pågår utomlands men svenska skatteverket anser att det råder ett ”svårt bevisläge”.
Journalister avslöjar: Europas största skattestöld i modern tid
18 okt - 2018
Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt skattemedel i minst sex europeiska länder däribland Tyskland, Danmark och Norge. – Skadan är enorm, säger en tysk skatteexpert. Det handlar om minst 70 miljarder kronor, det visar en granskning som SVT och TT gjort under ett års tid i samarbete med ett internationellt journalistnätverk.
Nya lagar mot penningtvätt
12 okt - 2018
EU har beslutat om nya skärpta lagar för penningtvätt. Lagarna ska göra det lättare för nationella polisiära och rättsliga myndigheter att samarbeta vid gränsöverskridande brott. Även nya minimiregler för straff av penningtvätt införs, där maxstraffet lägst ska uppgå till fyra års fängelse. Företag ska också kunna dömas för penningtvätt. Medlemsländerna har nu två år på sig att lagstifta om detta.
Avslag för Sarkozy – ett steg närmare åtal
9 okt - 2018
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy har fått avslag på sin överklagan gällande att slippa åtal för misstänkt korruptionsbrott, uppger SvD. Huruvida det blir någon rättegång eller ej är dock inte klart eftersom domstolen nu har att ta ställning till ytterligare en överklagan från ex-presidenten.
EU-tjänsteman dömd för antisemitism
8 okt - 2018
En domstol i Bryssel har dömt en EU-tjänsteman att betala 500 euro i böter till en kvinnlig kollega som han slagit ansiktet samtidigt som han gjorde antisemitiska uttalanden i ett bråk juli 2015. Bråket började med att kvinnan konfronterade mannen för att denne bar omkring en skylt med den italienske fascisten Mussolinis namn på. Domaren anser att ”en EU-tjänsteman borde vara en förebild för respekten för mångfald och för lagen”. Det skriver belgiska Bruzz.
Journalist mördad i Bulgarien
8 okt - 2018
Den undersökande tv-journalisten Marinova har blivit brutalt mördad i Bulgarien. Dödsorsaken uppges vara flera hårda slag mot huvudet och strypning, enligt åklagaren som har hand om fallet. Polisen utreder alla tänkbara motiv till mordet, såväl personliga som professionella kopplingar, rapporterar TT/SVT.
Åklagare stod på journalistmördares lista
5 okt - 2018
I februari mördades den slovakiske undersökande journalisten Ján Kuciak och hans partner. Nu misstänks minst två av deras mördare även ha haft åklagaren Petr Šufliarsky på sin dödslista, enligt Aktuality som citerar icke namngivna källor. Šufliarsky var åklagare i en rättegång mot Mikuláš Černák, Slovakiens störste maffialedare på 1990-talet.
Lättare att frysa kriminellas tillgångar
4 okt - 2018
EU-parlamentet bekräftade på torsdagen en tidigare överenskommelse med medlemsländerna om att göra det lättare för brottsbekämpande myndigheter att be sina motsvarigheter i andra länder att frysa eller konfiskera kriminellas tillgångar. Enligt Europol konfiskerades under 2016 bara 1,1 procent av kriminellas tillgångar i medlemsländerna.
Ukraina pekar ut rysk Salisbury-misstänkt
4 okt - 2018
Två namngivna män har pekats ut av Storbritannien som ryska underrättelseagenter och ansvariga för nervgiftattacken i Salisbury i mars, skriver TT/SvD. Nu hävdar Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att en av männen också hjälpte den Moskvavänlige expresidenten Viktor Janukovitj att fly till Ryssland 2014.
Allt färre skatteparadis på EU:s svart lista
3 okt - 2018
EU:s svarta lista över skatteparadis krymper i rask takt efter att EU i fjol ställde krav på reformer. I december 2017 fanns det 17 länder eller territorium på listan medan det nu, i oktober 2018, endast är sex kvar: amerikanska Samoa, Guam, Namibia, Samoa, Republiken Trinidad och Tobago och amerikanska Jungfruöarna.
In- och utförsel av kontanter regleras hårdare
3 okt - 2018
EU-ländernas ekonomiministrar enades på tisdagen om att införa hårdare kontroller av in- och utförseln av kontanter till och från EU för att bekämpa finansiering av terrorism, skattefusk och pengatvätt.
– Den nya föreskriften ger oss de nödvändiga verktyg för att vara mer effektiva vid bekämpningen av sådana hot, sa Hartwig Löger, finansminister för värdlandet Österrike efter mötet.
De nya reglerna innebär bland annat att även sådant som bankcheckar, resecheckar och guld som har ett värde på 10 000 euro eller mer måste deklareras till tullmyndigheterna.
Momsfusk över landsgränser ska bekämpas
2 okt - 2018
Under tisdagen kom EU-ländernas ekonomiministrar överens om nya regler för att enklare komma åt dem som fuskar med momsbetalningar. Enligt siffror som kommissionen presenterade nyligen förlorar medlemsstaterna 150 miljarder euro per år i moms på grund av fusk. Regeländringarna kommer att införas i början av 2020 och innebär ett ökat informationsutbyte mellan medlemsländerna.
EU:s svarta lista inget hot mot Danmark
21 sep - 2018
Mot bakgrund av skandalen i Danske Bank, som misstänks ha tvättat pengar till ett värde av minst 53 miljarder danska kronor, fick EU-kommissionen vid en presskonferens i Bryssel på fredagen frågan om det inte är läge att sätta upp Danmark på EU:s svarta lista över länder där penningtvätt sker. Svaret från kommissionens talesperson Christian Wigand var att listan bara finns till för länder utanför EU. Han pekade också på att kommissionen i förra veckan presenterade nya förslag för att skärpa EU:s regler mot penningtvätt.
Löfven överväger Europeisk åklagarmyndighet
19 sep - 2018
Sverige står tillsammans med Ungern, Polen, Irland, Danmark och Storbritannien utanför samarbetet kring en Europeisk åklagarmyndighet som ska utreda misstänkta brott mot EU-budgeten. Men statsminister Stefan Löfven (S) sade på onsdagen att Sverige kan komma att gå med.
– Vi har anledning att ser över det beslutet [att Sverige hittills stått utanför] med tanke på hur myndigheten har utvecklats, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.
Belgien lämnar inte ut rappare till Spanien
18 sep - 2018
Belgien lämnar inte ut den internationellt efterlyste rapparen Valtonyc till Spanien, där han dömts till flera års fängelse för sina låttexter. En domstol i Gent slår fast att texterna ryms inom yttrandefriheten och därmed inte är brottsliga, enligt TT/SvD.
Varning för "gyllene pass"
8 aug - 2018
EU:s justitiekommissionär Vera Jourova varnar i en intervju i Die Welt på tisdagen flera medlemsländer för att utfärda medborgarskap och ”gyllene pass” till personer från länder utanför EU, bland annat från afrikanska länder, Turkiet och Ryssland, i utbyte mot att personerna investerar i EU-länderna.
”En del medlemsländer måste göra mer för att försäkra sig om att medborgarskap inte ges till kriminella” sade hon.
Spanien planerar samtyckeslag
18 jul - 2018
Samlag utan uttalat godkännande ska enligt den nya lagen som den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez presenterade på tisdagen betänkas som våldtäkt, skriver De Volkskrant. Bakgrunden till lagförslaget är ett uppmärksammat fall från 2016 då fem män som anklagades för att ha gruppvåldtagit en 18-årig kvinna under tjurrusningen i Pamplona friades. Lagen liknar den svenska samtyckeslagen som trädde i kraft i början av juli.
Svensk gripen i europeisk insats mot kreditkortsbedrägerier
20 jun - 2018
Polis i 28 europeiska länder har kunnat gripa 95 misstänkta kreditkortsbedragare, varav en svensk, vid ett gemensamt tillslag, uppger Ekot. Totalt stod de gripna för omkring 20 000 misstänkt brottsliga transaktioner med stulna kreditkortsuppgifter – till ett uppskattat värde av mer ungefär 82 miljoner svenska kronor.
Tydlig minskning av brott i Tyskland
23 apr - 2018
Antalet registrerade brott i Tyskland minskande under 2017 med närmare tio procent jämfört med året dessförinnan, skriver Die Welt. Det är den största minskningen på 25 år och samtidigt den lägsta nivån sedan Tyskland återförenades 1990.
Myndigheter: Inga terrormisstankar i Münster
9 apr - 2018
Dådet i den tyska staden Münster verkar inte vara ett terrordåd. Gärningsmannen, som var en tysk man i 50-årsåldern, sköt sig själv på platsen. Det var på lördagseftermiddagen som en skåpbil med hög fart körde in i en uteservering i centrala Münster. Två människor dödades och ett 30-tal skadades, rapporterar Ekot.
Misär driver kvinnor in i sexhandel
26 mar - 2018
Extrem misär driver unga kvinnor från Östeuropas fattigaste länder in i svensk prostitution. I veckan rullades vad som kan vara en ny människohandelshärva upp i region Väst, med kopplingar till Rumänien, rapporterar GP/TT. Inget annat land har lika många dömda i Sverige för människohandel och koppleri över gränserna.
Sarkozy: Jag lever i förtalets helvete
23 mar - 2018
Den franske ex-presidenten Nicolas Sarkozy gjorde torsdag kväll sitt första offentliga framträdande efter att han hållits i förvar och en åklagare beslutat väcka åtal mot honom. I de franska tv-nyheterna berättade han bland annat att han lever i förtalets helvete, rapporterar SVT.
Officiell brottsutredning mot Sarkozy
22 mar - 2018
Frankrikes förre president Nikolas Sarkozy riskerar att dras inför rätta misstänkt för olaglig kampanjfinansiering inför presidentvalet år 2007, som han vann. Rannsakningsdomare som utreder misstankarna, har lagt fram preliminära åtal där Sarkozy anklagas för att ha fått 50 miljoner euro i olagliga kampanjbidrag av Libyens ex-diktator Muammar Ghadaffi, skriver Yle.
Irländsk domstol vägrar utlämning till Polen
14 mar - 2018
Med hänvisning till ”grundläggande brister” i det polska rättssystemen vägrar en irländsk domstol lämna ut en polsk medborgare som anklagas för bland annat organiserad brottslighet i Warszawa, skriver Financial Times. Den irländska domstolen vill istället att EU-domstolen ska döma i fallet.
Sveriges krav på Georgien: Ta hem era medborgare
13 mar - 2018
I dag möter den svenska justitieministern Morgan Johansson sin georgiske kollega, vice statsministern Giorgi Gacharia, i Stockholm. Johansson vill förmå Georgien att ta emot georgiska medborgare som har dömts för brott här i Sverige, uppger Ekot.
Georgiska inresor oroar i EU
9 mar - 2018
Sedan Georgien fick visumfrihet till EU har antalet asylsökande från den forna sovjetrepubliken mer än fördubblats. I Sverige märks georgierna även i inbrottsstatistiken, rapporterar TT/GP.
EU-delegation undersöker journalistmord
8 mar - 2018
En delegation på sex EU-parlamentariker befinner sig i Slovakien med anledning av mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak som bland annat granskade skattebedrägerier med misstänkta kopplingar till landets regering. Parlamentarikerna träffar bland andra journalister, organisationer, polis och politiker för att få större klarhet i vad som hänt.
Frankrike skärper lagstiftning mot sexuella övergrepp
7 mar - 2018
Den franska sexualbrottslagen håller på att skrivas om. Och en av de centrala frågorna är hur man ska bestraffa sexuella trakasserier i det offentliga rummet som i kollektivtrafiken, uppger Ekot.
Slovakiens president efterlyser nyval efter journalistmord
5 mar - 2018
Slovakiens president Andrej Kiska efterlyser en regeringsombildning eller nyval, efter det journalistmord som skakat landet. Syftet skulle vara att återupprätta allmänhetens förtroende, rapporterar TT/SVT.
Flera avgångar efter slovakiskt journalistmord
1 mar - 2018
Slovakiens kulturminister Marek Madaric avgår efter mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak. Även Viliam Jasan, sekreterare i det nationella säkerhetsrådet och Maria Trosková, som arbetar i premiärministerns stab, har på justitieminister Lucia Zitnanskás begäran avgått efter mordet. De båda figurerade i en granskning Ján Kuciak publicerade strax före hans död, rapporterar Reuters/TT/GP.
Italiensk maffia utpekad för journalistmord i Slovakien
28 feb - 2018
Den slovakiska journalisten Ján Kuciak som mördades i helgen var på väg att släppa en granskning av korruption på hög politisk nivå, rapporterar SME/TT/GP. Det ska ha handlat om länkar mellan slovakiska politiker och italienska affärsmän med misstänkta band till den syditalienska maffian 'Ndrangheta.
Färre angrepp på flyktingar i Tyskland
28 feb - 2018
Under 2017 rapporterades drygt 2 200 angrepp på flyktingar i Tyskland, skriver Süddeutsche Zeitung. Det är en minskning från 2016 års 3 500 angrepp.
Slovakisk journalist ihjälskjuten – granskade politiska toppar
26 feb - 2018
Den tjugosjuårige slovakiske undersökande journalisten Ján Kuciak och hans partner sköts enligt polis ihjäl någon gång under slutet av förra veckan i familjehemmet några mil utanför huvudstaden Bratislava. Enligt polischefen Tibor Gašpar är motivet för mordet troligtvis kopplat till Kuciaks journalistiska arbete, skriver Český rozhlas.
Kuciak granskade bland annat skattebedrägerier kopplade till personer i nära det socialdemokratiska regeringspartiet Smer.
Den slovakiska regeringen har utlyst en belöning mot motsvarande närmare tio miljoner kronor för information som kan leda till att den eller de skyldiga grips.
Danska regeringen vill ha hårdare straff i "getton"
26 feb - 2018
Vissa typer av brott ska straffas dubbelt upp i utsatta områden i Danmark. Det blir en del av regeringens kommande "gettopaket", enligt justitieminister Søren Pape Poulsen, uppger Ekot.
Sverige på plats tio på EU:s mordlista
23 feb - 2018
Med 1,15 mord per hundra tusen invånare hade Sverige 2015, ett år med ovanligt många mord i Sverige, den tionde högsta andelen mord i EU. Klart högst andel hade Litauen på 5,9 mord per 100 000 invånare, lägst hade Österrike med 0,51. Det visar en sammanställning från Eurostat.
Åtta års fängelse för rumänsk toppolitiker
9 feb - 2018
Statssekreteraren och tidigare finansministern i Rumänien, Darius Vâlcov, har dömt till åtta års fängelse, bland annat för att ha krävt mutor från en affärsman och för pengatvätt, skriver Balkan Insight.
GW Persson talar EU-brott i Hässleholm
6 feb - 2018
Årets Europaforum i Hässleholm, Sverige största återkommande evenemang kring EU-frågor, äger i år rum 27-30 augusti. Först ut på talarlistan är kriminologen Leif GW Persson som ska prata om utvecklingen av europeiska samarbeten inom brott och straff. Andra ämnen på agendan är bland annat försvarssamarbetet Pesco, brexit och entreprenörskap.
Serbisk politiker mördad i Kosovo
17 jan - 2018
En serbisk politiker i Kosovo har mördats. Oliver Ivanovic sköts till döds när han anlände till sitt partikontor i Mitrovica i norra Kosovo på tisdagen. I protest mot dödskjutningen har Serbien deklarerat att landet avbryter sin medverkan i de diplomatiska samtalen mellan Serbien och Kosovo som EU organiserar i Bryssel, uppger Ekot.
Vrede bland ukrainare efter spektakulärt mord
12 jan - 2018
Ett spektakulärt mord på en 38 årig advokat väcker vrede bland ukrainare. Fallet har på ett tydligt vis avslöjat att rättsrötan består trots löften om ett reformerat rättsväsende och en ny polis. En mördare har gripits och erkänt, men ukrainare tror han agerar front för de verkliga förövarna, enligt Ekot.
Polen offentliggör sexbrottslingar
3 jan - 2018
Det polska justitiedepartementet har publicerat ett register med foton, namn och andra uppgifter på dömda sexbrottslingar, skriver Die Zeit.
– Rätten att skydda våra barn står över förbrytares anonymitet, sade justitieminister Zbigniew Ziobro.
EU-parlamentariker uppmanar till mer samarbete mot barnporr
14 dec - 2017
EU-parlamentet röstade på torsdagen för en rapport som Anna Maria Corazza Bildt (M) ansvarat för som uppmanar medlemsländerna att öka insatserna för att bekämpa sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.
– EU-länderna måste göra mer, agera bättre och snabbare för att garantera nolltolerans mot sexuella övergrepp på barn online och offline. Fokus bör ligga på att ta bort illegalt innehåll och, när detta inte är möjligt, blockera innehåll genom snabbare förfaranden och skyddsmekanismer, sade Corazza Bildt i ett uttalande.
Rumänien lovar Sverige hjälp mot inbrottsligor
8 dec - 2017
Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) begås mellan 40 och 50 procent av alla inbrott i Sverige av utländska ligor. I samband med ett möte i Bryssel träffar Johansson kollegor från Rumänien och Litauen varifrån många av ligorna kommer.
– [Rumäniens företrädare] erbjöd omedelbart polisiär hjälp till Sverige, sade Johansson på fredagen och tillade att han hade liknande förhoppning om stöd från den litauiske kollegan.
Morgan Johansson vill även ha avtal med länder som Polen, Litauen och Rumänien att personer som döms för brott i Sverige ska avtjäna straffet i sina hemländer.
Mafiaboss på 10 Downing Street
16 nov - 2017
Italienska journalister på Il Sole 24 Ore har registrerat ett bluffbolag i Storbritannien för att visa hur den brittiska företagslagstiftningen enkelt kan användas för att dölja brottsliga aktiviteter, tvätta pengar och undkomma skatt.
Som chef för bolaget registrerades maffiabossen Matteo Messina Denaro – en av världens mest eftersökta brottslingar. Bolagsadressen som angavs var den brittiska premiärministerns bostad 10 Downing Street.
Registreringen ska enligt journalisterna ha tagit 15 minuter och kostat tolv pund, motsvarande 133 kronor.
Le Pen förlorar sin åtalsimmunitet
9 nov - 2017
En kommitté i den franska nationalförsamlingen har beslutat att lyfta immuniteten för Front Nationals ledare Marine Le Pen, rapporterar Ekot. Det innebär att hon kan komma att åtalas för att ha spridit våldsamma bilder via sociala medier.
Dömda i Rumänien släpps på fri fot i Sverige
8 nov - 2017
Sedan 1 april 2016 har 15 rumänska medborgare som dömts till fängelse i sitt hemland släpps på fri fot av svenska domstolar. Att skicka dem till rumänskt fängelse vore ett brott mot deras mänskliga rättigheter, det har Europadomstolen slagit fast. Det skriver DN.
Tio gripna i Frankrike för planer på att döda politiker
18 okt - 2017
Tio personer har gripits i sydöstra Frankrike och i Parisregionen. De misstänks ha planerat att döda politiker, uppger en poliskälla. Det skriver Yle.
Ansedd maltesisk journalist dödad i bilbomb
17 okt - 2017
Journalisten Daphne Caruana Galizia, som bland annat avslöjat flera stora korruptionsfall på Malta och kontroversiella turer kring den förra maltesiske EU-kommissionären John Dalli, dödades på måndagen i en bilbomb, skriver Malta Today.
Macron: Papperslösa som begår brott ska avvisas
16 okt - 2017
Alla papperslösa utlänningar som begår brott kommer att avvisas från Frankrike, sade landets president Emmanuel Macron med anledning av ett fall i Marseille, där en tunisier knivmördade två kvinnor på en järnvägsstation, enligt TT/SVT.
Åklagare: Mordplan mot tyska vänsterpolitiker
29 aug - 2017
Tysk polis gjorde på måndagen tillslag mot två misstänkta personers hem och arbetsplatser. Det rör sig om en polis i staden Ludwigslust nordväst om Berlin, och ytterligare en person som misstänks ha planerat att mörda vänsterpolitiker på grund av deras syn på invandringspolitiken, uppger SVT.
Rapport: Migration ökar risk för slaveri i EU
10 aug - 2017
Risken för slavarbete inom jordbruk, byggande och andra tjänstesektorer i EU har ökat under 2017 enligt ett årligt globalt slaveriindex av det brittiska analytikbolaget Verisk Maplecroft. Störst risk för ökad förekomst av slaveri är i Rumänien, Italien, Grekland, Bulgarien och Cypern. Även Sverige finns bland de 20 EU-länder med ökad risk för slaveri. De nyanlända migranterna anses särskilt sårbara för att hamna i tvångsarbete, enligt rapporten som publicerades på torsdagen.
EU-medborgare tiggde i Köpenhamn – fängslas och utvisas
2 aug - 2017
En rumänsk kvinna har dömts i Köpenhamns tingsrätt till 20 dagars fängelse och utvisning efter att ha tiggt i Köpenhamn. Det är första gången en utländsk medborgare döms till utvisning med hänvisning till tiggeri, rapporterar SvD.
Fem tjetjener döms för mordet på Boris Nemtsov
30 jun - 2017
Mordet på den liberala ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov i februari 2015 har nu fått sitt rättsliga efterspel. En domstol i Moskva förklarade i dag fem män från Tjetjenien som skyldiga till att ha utfört mordet. Vem som ytterst organiserade och beställde det är dock fortfarande oklart, rapporterar Ekot.
EU vill minska kvinnovåld
11 maj - 2017
Efter att alla medlemsstater anslutit sig till Istanbulkonventionen, som ska minska våldet mot kvinnor, är även EU som helhet på väg att ansluta sig. Det blev klart efter beslut i ministerrådet på torsdagen. Även Europaparlamentet måste ställa sig bakom förslaget.et. Orsaken till att EU vill ansluta sig är enligt ministerrådet att kunna spela en mer effektiv roll i internationella forum mot kvinnovåld.
Större befogenheter för Europol
2 maj - 2017
Från och med i går måndag har den europeiska polisen Europol fler befogenheter för att bekämpa bland annat terrorism, cyberbrott och organiserad kriminalitet, skriver Yle. Europol ska få tillräckligt med resurser för att omedelbart kunna slå till mot gränsöverskridande brottslighet och terrorhot. Organisationen får också bättre möjligheter att samarbeta med privata aktörer såsom företag och ickestatliga organisationer. Det handlar exempelvis om att snabbt kunna stänga ner en webbsida där någon terrorgrupp sprider propaganda.
Asylsökande i Tyskland misstänks för fler brott
25 apr - 2017
Enligt tyska inrikesministeriet var 174 000 invandrare från icke-EU-länder misstänkta för brott under 2016. Det är en ökning med 52 procent jämfört med året innan, enligt Financial Times.
Fler kriminella grupper i EU
13 mar - 2017
Antalet internationella organiserade kriminella grupper som verkar i EU-länderna har ökat från uppskattningsvis 3 600 för fyra år sedan till runt 5 000 i dag, skriver EUobserver med hänvisning till Europol.
Terrorrättegång mot tyska högerextremister
8 mar - 2017
Åtta personer misstänks ha genomfört flera våldsamma attentat mot flyktingar och vänsterpolitiker. Nu inleds rättegången i tyska Dresden, rapporterar SvD.
Nederländernas fängelsekris: Brist på fångar
6 mar - 2017
I takt med att kriminaliteten sjunker står allt fler celler tomma i nederländska fängelser. Några har hyrts ut till fångar från Norge, andra har förvandlats till boenden för asylsökande, skriver SvD.
Brå: Svårt jämföra verkliga sexualbrott mellan länder
23 feb - 2017
Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat är andelen polisanmälda våldtäkter räknat på antalet invånare mycket högre i Sverige än i andra EU-länder, se tabell. Men enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, finns det inga belägg för att våldtäkter skulle vara vanligare i Sverige än i andra västländer rapporterar DN.
– Sverige har en väldigt bred lagstiftning där väldigt mycket definieras som våldtäkt i jämförelse med andra länder och Sverige har ett annat sätt att räkna antalet brott – varje enstaka tillfälle som man blir utsatt för upprepade våldtäkter räknas som ett brott. I andra länder räknas tio våldtäkter som om kvinnan utsatts för ett brott, säger Stina Holmberg till DN och pekar även på att anmälningsbenägenheten skiljer sig åt mellan olika länder.
Polis har sökt igenom Le Pens partihögkvarter
21 feb - 2017
Fransk polis har sökt igenom Nationella frontens partihögkvarter i västra Paris, med anledning av att partiledaren Marine Le Pens medhjälpare avlönats som assistent i EU-parlamentet, trots att medhjälparen enbart arbetat på partihögkvarteret i Paris, skriver SvD.
Frankrike: Kravaller efter brutalt polisövergrepp
8 feb - 2017
26 personer greps tidigt i morse för att ha gått till attack mot polisen i en Parisförort. Våldsamheterna började som en protest mot ett övergrepp mot en yngling från orten som polisen ska ha begått, rapporter SVT.
François Fillon har förhörts för ekobrott
31 jan - 2017
Fransk polis har i dag förhört François Fillon, högerkandidaten som länge varit favorit inför franska presidentvalet i vår, liksom hans hustru Penelope Fillon. De både utreds just nu för bland annat förskingring av offentliga medel, efter uppgifter om att Penelope Fillon mottagit en lön av sin make utan att ha utfört något arbete. Om François Fillon åtalas har han sagt att han drar tillbaka sin presidentkandidatur, rapporterar SVT.
Duman vill mildra straffen för familjevåld
25 jan - 2017
I Ryssland har myndigheterna långtgående planer på att mildra straffen för familjevåld. Ett nytt lagförslag om saken behandlas i dag av det ryska parlamentet, rapporterar Yle.
Tusentals rumäner i protest mot att fångar släpps fria
23 jan - 2017
Tusentals människor demonstrerade under söndagen i Rumänien i protest mot att regeringen planerar att benåda tusentals fångar som ett sätt att komma tillrätta med överbeläggningen i landets fängelser, rapporterar SVT.
IMF-chefen fälld för försummelse
19 dec - 2016
Chefen för Internationella Valutafonden Christine Lagarde har fällts för försummelse i samband med att hon godkände en stor statlig utbetalning på motsvarande fyra miljarder kronor till den ökände finansmannen Bernard Tapie, rapporterar DN.
Wilders skyldig till diskriminering – inget straff
9 dec - 2016
En nederländsk domstol fann på fredagen ledaren för det nationalistiska och EU-fientliga Frihetspartiet, Geert Wilders, skyldig till anstiftan av diskriminering, han friades dock från anklagelsen om hatbrott. Domstolen utdömde inget straff. Wilders kommer att överklaga domen.
Grunden till rättegången är att Wilders under en valkampanj i mars 2014 frågade en grupp partianhängare om de ville ha fler eller färre marockaner i landet och de skanderade 16 gånger “färre”. – Bra. Då ska vi ordna det, svarade Geert Wilders.
Fransk ex-minister får fängelse
8 dec - 2016
Den tidigare franske budgetministern Jerôme Cahuzac dömdes på torsdagen till tre års fängelse för att ha gömt undan flera miljoner euro för skattemyndigheten i ett schweiziskt bankkonto.
Jo Cox mördare får livstids fängelse
23 nov - 2016
Den brittiske högerextremisten Thomas Mair döms till livstids fängelse för mordet på politikern Jo Cox, rapporterar TT. Labourpolitikern sköts på öppen gata i somras, en vecka före folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde.
Franska myndigheter tar över Ukip-bråk
26 okt - 2016
Högerextremist sköt ihjäl polis
20 okt - 2016
http://expo.se/2016/hogerextremist-skot-ihjal-polis_7168.html
Dramatisk ökning av främlingsfientligt våld i Tyskland
26 sep - 2016
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/fluechtlinge-rechte-gewalt-gegen-ausla…
Storbritannien: Nytt misstänkt hatbrott mot polack
14 sep - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/storbritannien-nytt-misstankt-hatbrott-mot-pol…
Tyskland: Färre brott av migranter och flyktingar
9 jun - 2016
SVT
Politiskt motiverat våld ökar i Tyskland
24 maj - 2016
Der Spiegel
Rumänsk ex-president utreds för pengatvätt
21 apr - 2016
Romania-Insider
Svenskt beröm till fransk sexköpslag
7 apr - 2016
Ekot
Funktionshindrade migranter till rättegång i Ungern
22 mar - 2016
Financial Times
Schweizarna avvisar plan att utvisa utlänningar för mindre brott
29 feb - 2016
BBC
Polisavtal ska minska vapensmuggling till Sverige
23 feb - 2016
Högerextrema brott på stark uppgång Tyskland
11 feb - 2016
Die Zeit
Svensk sexköpslag på gång i Frankrike
11 jan - 2016
SvD
Le Pen utfrågad i bedrägerihärva
6 jan - 2016
SvD