Hoppa till temats andra spalt. TEMA Gästkrönikörer EU-valet 2014 Prenumerera Inför EU-valet 2014 hade Europaportalen olika gästkrönikörer som mer personligt gav sin syn på valets frågor.
Man behöver inte gilla EU för att rösta Gästkrönikör Wanja Lundby-Wedin 23 maj 2014 | Marita Ulvskog uttryckte det så bra när hon talade om EU-valet i förra veckan - "Det är ingen kärleksförklaring, det är en demokratisk handling".
Vi behöver skärpa vår arbetsmoral i EuropaGästkrönikör Signhild Arnegård Hansen 20 maj 2014 | Europa är som ett fotbollslag som tränar ensamt. Genom ett handelsavtal med USA skulle vi få träna våra färdigheter med en värdig motpart och gynna både tillväxt och nya arbetstillfällen.
Trams att EU inte kan ta emot fler flyktingarGästkrönikör Maria Wetterstrand 19 maj 2014 | En av de mest grundläggande tankarna med EU, den fria rörligheten, är också en av de vackraste. Den behöver värnas. Både för människor inom unionen och utanför.
En rejäl maktdebatt före valet vore upplyftandeGästkrönikör Anders Jonsson 16 maj 2014 | Man kan inte säga att den grundläggande frågan om EU:s utveckling fått särskilt stor plats i debatten inför EU-valet.
Löfvens gamla fackmedlemmar borde protestera mot valfilmenGästkrönikör Janerik Larsson 16 maj 2014 | Frihandel ger välstånd men innebär också omställningsproblem. Metallarbetarna vet allt om detta.
EU-kandidaterna borde prata försvarspolitikGästkrönikör Signhild Arnegård Hansen 7 maj 2014 | Att frågan om vår försvarsförmåga inte är en europeisk angelägenhet nu inför EU-valet, blottar en fundamental svaghet.
Låt besluten fattas näraGästkrönikör Maria Wetterstrand 5 maj 2014 | Deltagande i Europaparlamentsvalet har sjunkit i takt med att EU fått mera makt. Det är motsägelsefullt, eftersom en institution med mer makt borde få fler att vilja rösta. Men känslan av maktlöshet tar lätt överhanden.
EU-kandidater i fel valkampanj?Gästkrönikör Ylva Nilsson 2 maj 2014 | Många kandidater i Europaparlamentsvalet vill minska EU:s makt. Men frågan om hur stor makt EU ska ha kommer aldrig att avgöras i en omröstning i Europaparlamentet. Så om EU:s makt är den fråga ni brinner för, kandidater, kanske ni har hamnat i fel valkampanj.
Missnöje inget skäl att vända EU ryggenGästkrönikör Wanja Lundby-Wedin 16 april 2014 | De främlingsfientliga partierna i EU växer sig allt starkare. Inte bara för att de får fler röster utan också för att valdeltagandet inte ökar bland de som aldrig skulle drömma om att ge dem sin röst.
Detta borde EU-valet handla omGästkrönikör Anders Jonsson 15 april 2014 | Är det rimligt att länder med regeringar som begränsar demokratiska fri- och rättigheter ska kunna fortsätta inom EU som om ingenting hänt?
Finländsk EU-politik imponerarGästkrönikör Janerik Larsson 14 april 2014 | Finland är verkligen till fullo med i EU präglas den svenska attityden fortsatt av det Ulf Dinkelspiel satte som titel på sin bok om Sveriges väg till EU: ”Den motvillige europén”.
Fel fotsteg och krökta gurkor utlöser inga krig om…Gästkrönikör Cecilia Garme 4 april 2014 | Jag, som förknippar Första Världskriget med Mannen På Fel Fotsteg, kan knappast klandra dem som förknippar EU med detaljer som krökta gurkor.
Mina svar på väljarnas tre vanligaste frågor Gästkrönikör Ylva Nilsson 3 april 2014 | Inför varje EU-val är det tre frågor som alltid återkommer. Varför ska jag rösta och på vem samt har en svensk ledamot i EU-parlamentet verkligen något inflytande. Låt mig besvara dessa närmast eviga frågor.
Vi har inte tid att skapa ett nytt EUGästkrönikör Maria Wetterstrand 2 april 2014 | Förr drömde jag om att riva ner EU och bygga upp ett annat samarbete istället, med miljö och mänskliga rättigheter i fokus. Men det har vi inte tid med idag, helt enkelt.
Som feminist får man inte gräva ner sigGästkrönikör Wanja Lundby-Wedin 11 mars 2014 | Familjepolitiken skiljer sig onekligen mellan norra och södra Europa. Men i den första förhandlingen mellan arbetsmarknadens parter på EU-nivå kom vi fram till ett resultat som till och med innehöll ett antal pappamånader.
Europaparlamentets makt är inte kattskitGästkrönikör Anders Jonsson 10 mars 2014 | Skillnaden i år mot tidigare EU-val är att det verkar ha satt sig att parlamentet är viktigt.
Camerons spel misslyckades heltGästkrönikör Janerik Larsson 6 mars 2014 | För en politiker är ofta verkligheten den svåraste motståndaren. Men det betyder inte att alla sätt att hantera denna motståndare är likvärdiga.
Liknar inte Silicon Valley det minsta bortsett från vädretGästkrönikör Cecilia Garme 24 februari 2014 | En hög andel egenföretagare i ett land korrelerar inte alls med hög innovationsgrad. Tvärtom, faktiskt.
Det saknas verkligen inte skäl att rösta i årets EU-val Gästkrönikör Wanja Lundby-Wedin 3 februari 2014 | Kravet på ett grundläggande skydd för fackliga rättigheter i EU: s lagstiftning är starkare än någonsin.
Vad tjänar vi på EU-medlemskapet?Gästkrönikör Janerik Larsson 3 februari 2014 | Vi ska inte lockas av den obehagliga brittiska drömmen med dess isolationism och obetänksam nationalism.