Nederländska hushåll mest beroende av gas i EU
21 jun
68 procent av hushållens slutliga energianvändning i Nederländerna, såsom uppvärmning, el och matlagning, utgjordes år 2020 av naturgas vilket är den högsta andelen i EU. Det visar statistik från Eurostat. Näst högst gasberoende har ungerska hushåll. Sverige är ett av de EU-länder där gas används i allra minst utsträckning av hushållen: 0,3 procent.
Den största delen av hushållens energianvändning går till uppvärmning av utrymmen: 62,8 procent på EU-nivå
Sverige uppmanar kommissionen till noggrannhet i Polengranskning
16 jun
EU-ländernas finansministrar väntas i morgon fredag godkänna Polens plan för hur landet avser använda runt 36 miljarder euro ur unionens coronaåterhämtningsfond. Kommissionen höll länge inne med sin rekommendation om att godkänna planen med hänvisning till den bristande rättsstatligheten i Polen. Inför fredagens möte har de fyra EU-länderna Sverige, Denmark, Belgien och Nederländerna undertecknat ett brev som uppmanar kommissionen att ”noggrant” granska att Polen uppfyller de åtgärder landet åtagit sig på rättsstatsområdet innan några pengar delas ut ur fonden, rapporterar Politico.
Stopp för rysk gas till Nederländerna – Danmark kan stå på tur
31 maj
Ryssland kommer inte längre att sälja gas till Nederländerna, rapporterar Reuters på tisdagen. Samtidigt varnar danska energibolaget Ørsted att ryska Gazprom flaggat för att man kommer sluta tillhandahålla gas till Danmark. Sedan tidigare har Ryssland strypt sin gasförsäljning till Polen, Bulgarien och Finland efter att dessa länder vägra gå med på det ryska kravet att betala för gasen i rubel.
Storsatsning på vindkraft i Nordsjön
19 maj
Grön el till 230 miljoner hushåll. Det hoppas fyra länder kunna leverera när de gemensamt satsar på vindkraft i Nordsjön. Nordsjöolja kan i framtiden konkurreras ut av Nordsjövindkraft. Åtminstone om Danmark, Tyskland, Nederländerna och Belgien får som de vill. De fyra länderna har skrivit under ett avtal för att fyrdubbla kapaciteten för vindkraft i Nordsjön fram till 2030, och tiodubbla den till 2050, rapporterar TT/SvD. Målet är 150 gigawatt inom 28 år.
Alltjämt inget svenskt stöd att ge kommissionen ansvarsfrihet
15 mar
EU-ländernas finansministrar röstade på tisdagen för en rekommendation om att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för sin hantering av unionens budget för 2020. Sverige lade dock ned sin röst med hänvisning till att den så kallade felandelen i Europeiska revisionsrättens granskning hamnade på 2,7 procent – över acceptansnivån på 2 procent. Nederländerna röstade mot att ge kommissionen ansvarsfrihet. I ett gemensamt medskick uttrycker de båda länderna en ”oro över bristen på ändamålsenlighet och effektivitet i vissa delar av EU:s utgifter och över de resultatfrågor som revisionsrätten har lyft fram”. Under många år har Sverige och Nederländerna vägrat att rekommendera att kommissionen ska få ansvarsfrihet för sin hantering av EU-budgeten. Det är nu upp till EU-parlamentet att avgöra om att ge kommissionen ansvarsfrihet. Kommissionen ansvarar för räkenskaperna men de flesta felen begås i och av medlemsländerna.
Nederländernas virushantering underkänns
17 feb
Nederländernas regering hade inte tillräcklig beredskap för att bemöta covid-19-pandemin, bedömer en oberoende kommission som har granskat hanteringen av krisen, enligt TT/SvD. Äldreboenden stod oskyddade när viruset spreds och det ledde till en katastrof i skymundan, enligt utredarna.
Nederländerna lättar på restriktionerna
26 jan
Nästa vecka tar Nederländerna bort en del av sina pandemirestriktioner, som hittills varit bland de hårdaste i Europa, uppger Ekot. Det är bland annat barer, restauranger och muséer kommer tillåtas att vara öppna igen, detta trots att coronavirusinfektionerna även i Nederländerna ligger på de högsta nivåerna hittills.
Rutte insvuren för fjärde gången
11 jan
Vid en ceremoni ledd av Nederländernas kung Willem-Alexander har landet återigen fått en ny regering med Mark Rutte i spetsen – premiärministerns fjärde kabinett i ordningen, skriver TT/SvD. Tillträdet följer på rekordlånga koalitionsförhandlingar efter valet den 17 mars i fjol, som kom till stånd efter det att Ruttes förra regering avgått på grund av en skandal som kretsade kring barnbidrag.
Nattlig nedstängning förlängs i Nederländerna
15 dec - 2021
Nederländernas regering beslutar att förlänga nedstängningen nattetid till 14 januari, för att undvika virusspridning, enligt TT/SvD. Beslutet tas då omikronvarianten av coronaviruset hotar att spridas, sade premiärminister Mark Rutte på tisdagen.
Regering klar efter rekord: 271 dagars samtal
14 dec - 2021
Nederländernas premiärminister Mark Rutte väntas få en fjärde mandatperiod, uppger TT/GP. Men det krävdes rekordantalet 271 dagar av regeringsförhandlingar. De fyra partierna i regeringsförhandlingarna, som inkluderar Ruttes högerliberala parti VVD, har överlagt sedan valet i mars. I regeringen kommer även socialliberala partiet D66, högerpartiet CDA och konservativa Christen Unie att ingå.
Nederländsk journalist tvingades fly Grekland
23 nov - 2021
En nederländsk journalist har tvingats lämna Grekland efter att hon hotats och attackerats fysiskt, rapporterar Ekot. Allt började med en uppmärksammad ordväxling med den grekiska premiärministern Mitsotakis. I veckan publicerades uppgifter om att en annan journalist avlyssnats av den grekiska säkerhetstjänsten.
Nederländerna återinför covidrestriktioner
3 nov - 2021
Nederländerna kommer att återinföra flera av landets coronarestriktioner eftersom smittspridningen har ökat, meddelar premiärminister Mark Rutte. Bland annat kommer det återigen bli krav på munskydd på offentliga platser och en utökning av krav på covidpass, uppger TT-AFP-AP.
Nederländerna vill stoppa EU-pengar till Polen
14 okt - 2021
Vid nästa veckans EU-toppmöte kommer Nederländernas premiärminister Mark Rutte att uppmana EU-kommissionen att inte godkänna Polens plan för hur landet ska använda pengarna från unionens coronaåterhämtningsfond, rapporterar bland annat tidningen NRC. Detta efter att Polens författningsdomstol i förra veckan kom fram till att landet inte behöver följa EU-rätten. Totalt är 36 miljarder euro öronmärkta för Polen ur EU-fonden.
Nederländerna kritiskt till EU-plan om återvändande
20 sep - 2021
I april presenterade EU-kommissionen en ny strategi för att få fler avvisade migranter att lämna medlemsländerna, bland annat via genom att ge EU:s gräns - och kustbevakningsbyrå Frontex en större roll. I ett läckt dokument från ministerrådet som samlar EU-länderna är Nederländerna kritiskt till upplägget eftersom ”det möjligen skulle ge fler rättigheter till dem som har uttömt alla rättsliga förfaranden och som inte har rätt att stanna i våra länder”, rapporterar EUobserver. Andra länder som Österrike, Tyskland och Finland är dock positiva.
Frankrike och Nederländerna fördjupar samarbete
1 sep - 2021
Den franske presidenten Emmanuel Macron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte träffades i går tisdag i Paris där de enades om ett fördjupat samarbete länderna emellan, skriver Politico. Ländernas regeringar ska inleda formella samråd på samma sätt som Frankrike och Tyskland redan gör. De ska samarbeta om bland annat HBTQ-rättigheter, rättsstatlighet och kvantumteknologi.
Nederländsk journalist död efter ha blivit skjuten
15 jul - 2021
Den nederländske kriminalreportern Peter R. de Vries, som i förra veckan sköts på öppen gata i Amsterdam, har i dag torsdag avlidit av sina skador, rapporterar RTL Nieuws. Två personer är gripna misstänkta för mordet.
Nederländsk journalist skjuten – tre gripna
7 jul - 2021
Den kände nederländske kriminalreportern Peter R. de Vries har skjutits på öppen gata i Amsterdam, uppger TT/SvD. Han kämpar för sitt liv, meddelar Amsterdams borgmästare. Tre personer har gripits.
Parlamentet i Nederländerna utrymdes efter bombhot
26 mar - 2021
Polisen i Nederländerna utrymde på torsdagseftermiddagen parlamentsbyggnader i Haag efter ett bombhot. Efter att ha undersökt byggnaderna blåstes insatsen av, och polisen meddelade att det handlar om falskt alarm, uppger SVT.
Nederländerna förlänger nattligt utegångsförbud
24 mar - 2021
Nederländerna förlänger det utegångsförbud som gällt nattetid i hela landet sedan den 23 januari, uppger TT/SvD. Restriktionerna förlängs till den 20 april, men utegångsförbudet förkortas även med en timme från 21 till 22.
Nederländerna klassar Kinas behandling av uigurer som folkmord
26 feb - 2021
Nederländernas parlament har röstat för att klassa Kinas behandlingar av uigurer i Xinjiang-regionen som folkmord och blir det första land i Europa där ett sådant förslag röstas igenom, uppger Ekot.
Nederländska regeringen uppmanas rösta nej om biskydd i EU
23 feb - 2021
En grupp forskare och miljöorganisationer i Nederländerna uppmanar landets regering att rösta nej i frågan om nya EU-riktlinjer för bin, skriver ANP/Europa Nu. De menar att den räknemodell som används för att beräkna naturlig död i honungsbikolonier är missvisande då den delvis utvecklats av bekämpningsmedelstillverkaren Syngenta.
Nederländska restaurangnäringen stämmer staten
23 feb - 2021
Den nederländska restaurangnäringens intresseorganisation Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stämmer den nederländska staten på grund av den totala nedstängningen av branschen till följd av coronapandemin.
– Restaurangbranschen går åt skogen, säger organisationens ordförande Robèr Willemsen till tv-kanalen NOS, enligt TT/SvD.
Nederländerna stoppar utlämning till Polen
16 feb - 2021
En domstol i Nederländerna sa i veckan nej till att lämna ut en 33-årig polsk man, misstänkt för knarkhandel och människosmuggling, till Polen, uppger Ekot. Domstolen anser inte att man kan lita på att mannen får en rättvis rättegång.
Svensk vapentillverkare säljer till medlemsländer för hundratals miljoner
10 feb - 2021
Vapentillverkaren BAE systems i Karlskoga ska leverera sex marinpjäser till Belgien och ytterligare sex till Nederländerna, en summa som rör sig om flera hundra miljoner, rapporterar Ekot.
Nederländska fotbollsfans patrullerar efter kravaller
27 jan - 2021
Fotbollssupportrar har börjat patrullera gatorna i flera städer i Nederländerna efter fjärde natten med våldsamma protester mot coronarestriktioner och utegångsförbud. I Rotterdam har cirka 80 personer gripits, rapporterar Yle.
Nya virusdrabbningar i Nederländerna
26 jan - 2021
För tredje kvällen i rad har nederländsk polis drabbat samman med våldsamma demonstranter som protesterar mot landets nattliga utegångsförbud, uppger TT/GP.
Oroligt under coronaprotester i Nederländerna
25 jan - 2021
Minst 240 personer har gripits i Nederländerna efter våldsamma protester i flera städer i helgen, rapporterar TT/SVT. Oron blossade upp till följd av skärpta virusrestriktioner, med bland annat nattligt utegångsförbud – landets första sedan andra världskriget. Kravallpoliser sattes under söndagskvällen in i minst tio städer.
Nattligt utegångsförbud i Nederländerna
21 jan - 2021
I Nederländerna införs utegångsförbud nattetid som nya coronarestriktioner efter ökad smittspridning, rapporterar Ekot.
Rättsstatsskandal skakar nederländsk regering
15 jan - 2021
I Nederländerna hotar regeringskris sedan en gammal historia kring misstänkt bidragsfusk med 20 000 familjers barnomsorgsstöd där ett övernitiskt skatteverk felaktigt återtagit stora utbetalningar som enligt en parlamentarisk undersökning “kränkt grundläggande principer för rättsstaten”, rapporterar Politico. Premiärministern och liberalen Mark Rutte som lett landet i över tio år, har lovat återbetala motsvarande fem miljarder kronor till drabbade familjer. Han är samtidigt pressad att avgå i förtid för att öka sin chanser till omval i parlamentsvalet i mars. S-ledaren Lodewijk Asscher i dag oppositionsledare, men ansvarig socialminister när bidragen felaktigt drogs in, avgick på torsdagen som partiledare i ett försök att rädda partiets anseende.
Nederländerna stänger ner stora delar av samhället
15 dec - 2020
Från och med midnatt och åtminstone fem veckor framöver stänger bland annat icke-nödvändiga butiker, frisörer, gym, museer och skolor i Nederländerna, uppger Ekot.
Nederländerna kastar ut misstänkta ryssar
11 dec - 2020
Två ryska diplomater utvisas på grund av spioneri mot högteknologiska intressen i Nederländerna, uppger den nederländska underrättelsetjänst AIVD, enligt TT/SvD. Den båda ryssarna, som anses arbeta för underrättelsetjänsten SVR, ska ha riktat in sig mot aktörer med avancerad kompetens inom artificiell intelligens, halvledare och nanoteknologi och erbjudit pengar i utbyte mot information.
Nederländerna kan komma att stämma Polen för demokratibrott
1 dec - 2020
På tisdagen röstar parlamentet i Nederländerna om en resolution med krav på att den holländska regeringen drar Polen inför EU-domstolen för brott mot EU:s demokratiska värderingar, rapporterar Ekot.
Fransk-nederländskt stöd för tuffare EU-regler om IT-jättar
15 okt - 2020
Frankrike och Nederländerna har skrivit ett gemensamt dokument där man ställer sig bakom EU-kommissionens planer på att skärpa regelverket för att komma åt IT-jättar som Google och Amazon som utnyttjar sin storlek för att snedvrida konkurrensen. Det rapporterar FT.
Nederländerna uppmanar nu medborgare att använda munskydd
1 okt - 2020
I Nederländerna har regeringen gjort en helomvändning och uppmanar nu medborgarna att använda munskydd överallt där det inte går att hålla fysiskt avstånd, uppger Reuters/Ekot. De nya rekommendationerna går rakt på tvärs med månader av motstånd mot munskydd i den nederländska regeringen och bland ledande hälsoexperter.
Kod gul för nästan alla svenskar i Nederländerna
18 aug - 2020
Nederländerna har uppdaterat sina regler för karantänskrav för besökare. Nästan hela Sverige har nu klassats med ”kod gul” med undantag för Västra Götaland, som fortfarande är ”kod orange”, skriver TT/Expressen. Att ett område klassas som ”gult” av nederländska myndigheter betyder att människor från det området som besöker Nederländerna inte behöver sitta i karantän vid ankomst.
Tre EU-länder till domstol för bristande penningtvättslagar
2 jul - 2020
EU-kommissionen väcker i dag torsdag talan mot Österrike, Belgien och Nederländerna vid EU-domstolen med en begäran om ekonomiska sanktioner, eftersom länderna inte har genomfört EU:s fjärde penningtvättsdirektiv fullt ut i sin nationella lagstiftning. Länderna har inte införlivat vissa bestämmelser som rör spel- och vadslagning (Österrike), system för utbyte av dokument och information mellan finansunderrättelseenheterna (Belgien) och de uppgifter som ska förmedlas om det verkliga ägandet av företag och andra juridiska personer (Nederländerna).
Nederländare portar svenskar i sommar
4 jun - 2020
Svenskar och britter finns bland nationaliteterna som inte är välkomna när Nederländerna öppnar för turister igen den 15 juni. Det meddelar landets premiärminister Mark Rutte, rapporterar De Telegraaf/TT/SvD.
– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, sade Rutte på en presskonferens.
Frankrike och Nederländerna i gemensamt handelsutspel
5 maj - 2020
De två länderna vill att EU blir tuffare med att upprätthålla de skrivningar om miljö- och arbetsrätt som finns i många av unionens frihandelsavtal med länder utanför EU, skriver FT. De ställer sig även bakom förslaget att införa en koldioxidskatt på importerade varor vars tillverkning inte lever upp till EU:s klimatmål.
Växande kritik mot nederländske premiärministerns coronahållning
1 apr - 2020
En rad EU-länder med Frankrike, Italien och Spanien i spetsen vill att alla euroländer ska låna upp pengar tillsammans för att mildra konsekvenserna av pandemin med så kallade coronaobligationer. Detta skulle få ned lånekostnaderna för många euroländer. Men bland annat Tyskland, Österrike och Nederländerna är emot. I Nederländerna har dock två av de fyra regeringspartierna nu gått ut och kritiserat premiärminister Mark Ruttes skeptiska inställning till coronaobligationer, rapporterar FT.
Handelsavtal klarade första hindret i Nederländerna – svåraste återstår
19 feb - 2020
Med minimimal marginal – 72 av 141 ledamöter – röstade på tisdagen andra kammaren i det nederländska parlamentet för EU:s handelsavtal med Kanada, kallat Ceta, skriver De Volkskrant. Dock väntas avtalet stöta på större motstånd i första kammaren där endast 32 av de 75 ledamöterna i dag stödjer avtalet. Om EU-avtalet fälls blir det första gången det sker.
Mer förnybar energi i EU
23 jan - 2020
Användningen av förnybar energi ökade inom EU under 2018. Gemensamt nådde länderna en nivå på 18 procent förnybar energi, vilket var en ökning från 17,5 procent året innan. Målet är att tillsammans använda 20 procent förnybar energi 2020.
Sverige var det EU-land med högst andel förnybar energi 2018, enligt mätningar från Eurostat, och lägst andel förnybar energi hade Nederländerna. Hittills har 12 medlemsländer redan uppnått de nationella målen för 2020. Läs mer om EU:s olika klimatmål.
Nederländernas ekonomi kyls av
19 dec - 2019
Nederländerna BNP-tillväxt kyls av. Tankesmedjan CPB, som arbetar med rådgivning till landets regering, spår att BNP-tillväxten faller till 1,3 procent nästa år vilket kan jämföras med prognosen på 1,5 procent i september tidigare i år. För 2019 görs en kraftig nedrevidering, från 2,6 till 1,7 procent, skriver TT/SvD.
Nederländerna närmar sig kvinnokvoter för bolagsstyrelser
4 dec - 2019
En majoritet av partierna i det nederländska underhuset ställde sig på tisdagen bakom att lagstifta om att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, skriver De Volkskrant. Enligt förslaget måste styrelser på börsnoterade företag bestå av minst 30 procent kvinnor. Nederländernas största arbetsgivarorganisation VNO/NCW välkomnar beskedet. Regeringen måste nu lägga fram ett sådant lagförslag.
EU-kommissionen föreslås få extramuskler mot statsstödda utländska företag
4 dec - 2019
Nederländerna har skickat in ett förslag om att EU-kommissionen ska ges ytterligare befogenheter att hindra statsstödda företag från länder utanför unionen.
– Företag, oavsett deras hemvis, är välkomna att bedriva verksamhet här. Det vi säger är att om man vill göra det så måste man spela enligt de regler vi sätter för att få rättvis konkurrens, sade Mona Keijzer, nederländsk statssekreterare, till Financial Times.
Nederländska fack tappar medlemmar
25 okt - 2019
Under de senaste två åren har runt 100 000 medlemmar lämnat fackförbund i Nederländerna. Framför allt rör det sig om unga under 25 år, rapporterar De Volkskrant. Sammanlagt är 1,6 miljoner av de drygt 17 miljoner invånarna fackligt anslutna. Vid toppåret 1999 var två miljoner nederländare med i ett fack.
Inget stöd för EU:s Kanadaavtal i Nederländerna
18 okt - 2019
Nederländska socialdemokratiska PvdA har dragit tillbaka sitt stöd för EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta, rapporterar NOS. Det innebär att det inte finns någon majoritet för att ratificera avtalet i det nederländska överhuset.
Sparsamma Nederländerna lanserar miljardinvesteringar
18 sep - 2019
Europeiska centralbanken och EU-kommissionen har uppmanat euroländer utan stora budgetunderskott att investera mera. I går tisdag meddelade den nederländske finansministern Wopke Hoekstra ett sådant investerings- och skattelättnadspaket i budgeten för 2020.
– Det handlar om förnuftiga investeringar som ska leda till tillväxt på lång sikt, sade Hoekstra, enligt De Volkskrant.
Satsningarna består bland annat i en investeringsfond på ett ”tiotal” miljarder euro och skattelättnader för hushållen på tre miljarder euro, uppger NRC.
Brexit får företag att välja Nederländerna
27 aug - 2019
Osäkerheten kring Storbritanniens utträde ur EU har fått nära ett hundratal storföretag att flytta sin europeiska bas till Nederländerna och ytterligare över 300 företag har uttryckt intresse för att följa efter, enligt nederländska myndigheter. Det rapporterar TT/VK.
EU: Nike har skattat för lite i Nederländerna
9 jul - 2019
Det amerikanska sportklädesmärket Nike har de senaste 14 åren betalat för lite skatt i Nederländerna, enligt EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager, enligt TT/SvD. De preliminära slutsatserna kan kosta företaget över en miljard dollar i eftertaxering, uppger journalistnätverket ICIJ. Vestager har tidigare i år utdelat böter på 12,5 miljoner euro, cirka 130 miljoner kronor, till Nike för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler.
”Timmermans-effekt” kan göra nederländska socialdemokrater till valvinnare
24 maj - 2019
Vallokalsundersökningar efter torsdagens EU-val i Nederländerna visar att socialdemokratiska PvdA ser ut att bli största parti med runt 18 procent av rösterna, enligt public service-kanalen NOS. Närmare hälften av alla s-väljare som deltog i undersökningen motiverade sitt val med partiets toppkandidat Frans Timmermans. Högerpopulistiska Geert Wilders Frihetsparti ser ut att förlora tre av sina nuvarande fyra mandat i EU-parlamentet med ett stöd på fyra procent. Valdeltagandet spås bli 41 procent – den högsta nivån sedan 1989 i Nederländerna.
Merkel vill inte ha Tusks jobb
22 maj - 2019
Tysklands konservativa förbundskansler Angela Merkel är en av de som fått frågan om hon efter EU-valet, vill ta över efter Donald Tusk som ordförande för Europeiska rådet. Senast vid toppmötet i rumänska Sibiu den 9 maj försökte en grupp av stats- och regeringschefer locka henne att ta jobbet men Merkel tackade då nej, skriver Bloomberg. Även Nederländernas premiärminister, liberalen Mark Rutte, har fått samma erbjudande men vill fullfölja sitt mandat, som löper ut 2021.
Nederländerna kan få samtyckeslag
22 maj - 2019
Den nederländska justitieministern Ferdinand Grapperhaus föreslår att landet inför en samtyckeslag så att det blir straffbart att ha sex med någon som inte uttryckligen samtycker, skriver RTL Nieuws. Även sexuellt ofredande på offentliga platser såväl som på nätet ska bli straffbart.
Amsterdam ska förbjuda förorenande bilar
3 maj - 2019
Nederländernas huvudstad Amsterdam kommer att bannlysa bensin- och dieseldrivna fordon från och med år 2030, skriver TT/Aftonbladet. Målet är att förbättra luftkvaliteten i staden. En stor del av den nederländska befolkningen väljer cykeln, men luftkvaliteten är ändå sämre än EU-regler tillåter, främst på grund av tung trafik i storstäderna Amsterdam och Rotterdam.
Apple utreds i Nederländerna
12 apr - 2019
Nederländska myndigheter inleder en utredning av Apple för misstankar om att företaget utnyttjar sin dominanta marknadsposition till att ge de egna apparna företräde över andra på företagets App store, uppger Bloomberg. Strömningstjänsten Spotify har tidigare anmält Apple till EU-kommissionen för att Apple missgynnar konkurrenter.
Nederländerna vill ha vetorätt över eurobudget
9 apr - 2019
Nederländerna ställer krav på att euroländerna ska ha vetorätt när det gäller utgifterna i den kommande eurobudgeten, rapporterar Financial Times. Landets finansminister Wopke Hoekstra säger att Nederländerna annars är beredda att ställa sig utanför den gemensamma budgeten och låta de övriga 18 euroländerna gå vidare med planerna. Hur eurobudgeten ska utformas fastställs i juni.
Utrecht-skytten åtalas för terrorism
22 mar - 2019
Dödsskjutningen av tre människor på en spårvagn i Utrecht i måndags utreds som terrorism. Den misstänkte gärningsmannen ska förklaras häktad under fredagen, uppger Yle.
Nederländska regeringen förlorar majoritet
21 mar - 2019
Preliminära siffror visar att den nederländska borgerliga regeringskoalitionen förlorar sin knappa majoritet i parlamentets överhus, senaten, efter regionalvalet på onsdagen. En viktig förklaring till det minskade stödet för regeringspartierna är att det nya EU-kritiska och Rysslandsvänliga Forum för Demokrati och miljöpartistiska GroenLinks går fram. Den nederländska senaten kan godkänna eller förkasta lagförslag men inte ändra dem eller föreslå nya lagar.
Turkisk underrättelsetjänst ska utreda dådet i Utrecht
20 mar - 2019
Turkisk underrättelsetjänst kommer att utreda dådet i nederländska Utrecht för att kunna avgöra om det var en terrorattack eller om det är familjerelaterat, säger landets president Recept Tayyip Erdoğan till den turkiska tv-kanalen Ülke TV, rapporterar SVT.
Oklart motiv bakom Utrecht-attack
19 mar - 2019
Nederländsk polis och åklagare utreder terrorism som ett möjligt motiv bakom måndagens attack i Utrecht där tre personer dödades med hänvisning till ett brev som ska ha hittats i den skyldiges flyktbil. Samtidigt utesluter man inte andra möjliga motiv, rapporterar public service NOS.
Krismöte i Nederländerna efter misstänkt terrordåd
18 mar - 2019
Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger sig vara djupt oroad och håller krismöte med regeringen sedan tre personer dött och nio skadats efter att en person öppnat eld på en spårvagn i nederländska staden Utrecht på måndagen. Även på andra håll i staden ska skjutningar ha skett enligt landets anti-terrorpolis NCTV, uppger Ekot. Höjd hotberedskap har införts och dådet utreds som ett terrorbrott. Polisen jagar en 37-årig skytt men utesluter inte att det kan röra sig om fler gärningsmän.
Brexitmonster varnar nederländska företag
15 feb - 2019
Nederländernas utrikesminister Stef Blok har twittrat ut en bild på ett brexitmonster som uppmanar företag att kontrollera att de är förberedda på det brittiska utträdet ur EU. Den svenska regeringen har inget motsvarande monster men företag kan besöka statliga Kommerskollegiums brexitsida för att ta reda på om och hur deras verksamhet kan påverkas av utträdet.
Nederländernas Rutte söker större EU-inflytande
13 feb - 2019
I dag kommer den nederländske premiärministern Mark Rutte att hålla ett tal i schweiziska Zürich där han väntas förespråka att EU tar en mer aktiv roll i världspolitiken, skriver De Volkskrant. Rutte nämns ofta i spekulationerna om vem som ska ta över efter polacken Donald Tusk som Europeiska rådets nästa ordförande.
Finlands EU-ambassad redovisar lobbyistmöten
11 feb - 2019
Finlands EU-ambassad i Bryssel har sedan årsskiftet börjat publicera den finska ambassadörens och biträdande ambassadörens möten med lobbyister. Detta som ett steg i att agera för transparens inom EU inför att Finland tar över ordförandeklubban i rådet i juli. Sedan tidigare publicerar även Nederländerna information om sin EU-ambassadörs möten med olika intressenter. Den svenska EU-ambassaden gör ingen motsvarande publicering av ambassadörernas lobbyistmöten.
Nederländerna lockar brexitoroliga företag
11 feb - 2019
I fjol lockades 42 företag till Nederländerna på grund av det förestående brittiska utträdet ur EU. Det genererade närmare två tusen arbetstillfällen och investeringar på motsvarande tre miljarder kronor, rapporterar De Volkskrant med hänvisning till landets myndighet för utländska investeringar, NFIA. Ytterligare 250 företag överväger att flytta åtminstone en del av sin verksamhet till Nederländerna på grund av brexit.
EU ska granska Nikes skatteupplägg i Nederländerna
11 jan - 2019
EU-kommissionen har öppnat en fördjupad utredning för att undersöka om sportklädesjätten Nikes skatteupplägg i Nederländerna bryter mot EU-regler, skriver Finwire/Di.
Irans underrättelsetjänst terrorstämplas av EU
9 jan - 2019
EU frös på tisdagen tillgångar till två iranska underrättelseagenter och landets militära underrättelsetjänst efter starka misstankar om att de ligger bakom morden på två nederländska medborgare. De sätts också upp på EU:s terrorlista, uppger The Guardian. I juni 2018 meddelade Frankrike att man stoppat en attack mot iranska regimkritiker i Seine-Saint-Denis och i oktober uppgav även den danska säkerhetstjänsten att man förhindrat ett attentat som Iran misstänks stå bakom.
Nederländerna planerar att stämma Ryssland
21 dec - 2018
Nederländerna överväger att stämma Ryssland vid en internationell domstol på grund av nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 som var på väg till Nederländerna och sköts ner när det flög över Ukraina i juli 2014. Det meddelade Nederländernas utrikesminister Stef Blok på torsdagen uppger Euractiv. Enligt Blok ska Nederländerna ha begärt av Ryssland att ha diplomatiska samtal om ansvaret för nedskjutningen men några sådana har inte hållits på över ett halvår.
EU utreder Magnitskiljlag
12 dec - 2018
EU-kommissionen utreder om unionen bör införa en europeisk Magnitskijlag. Det uppger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Den amerikanska lagen med samma namn innebär att USA riktar sanktioner mot ett 60-tal ryssar som anses ha bidragit till att den ryske juristen Sergej Magnitskij som utredde korruption i det ryska inrikesministeriet plötsligt dog i ett fängelse 2009. Förslaget om att införa liknande lagstiftning inom EU framfördes av Nederländerna på utrikesrådet i måndags.
FN-pakt fortsätter skapa debatt i EU-regeringar
19 nov - 2018
FN:s migrationspakt, en icke-bindande text om hur migration ska hanteras globalt, fortsätter att skapa uppståndelse i en rad EU-länder. I Tyskland kritiseras Jens Spahn, kandidat till att ta över CDU efter Angela Merkel, av det egna partiet för att han förespråkar att landet inte ska skriva under pakten, rapporterar tyska ARD. I Belgien pågår en liknande debatt, enligt De Morgen, där man inom den belgiska regeringen är oense om huruvida man ska skriva under eller ej. Pakten ska skrivas under i början av december.
EU-länder överens om informationsutbyte
6 nov - 2018
Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg har enats om att samarbeta mer kring informationsutbyte gällande misstänkta terrorbrott, rapporterar österrikiska Der Standard. Den tyska justitieministern Katarina Barley sade på måndagen att ”det är viktigt att medlemsländerna känner till om någon dömts i ett annat land”. Barley hoppas även att överenskommelsen ska skynda på EU-arbetet med liknande frågor.
Krav på att stänga ner Wilders Twitter
6 nov - 2018
Den turk-islamiska kulturella federationen, TICF, i Nederländerna vill att Twitter stänger ner den högerextrema politikern Geert Wilders Twitterkonto. De 144 församlingarna anser att Wilders uttalanden bryter mot Twitters användarregler, skriver nederländska AD. Om inte Twitter reagerar kommer församlingarna att ta det till domstol.
Nederländerna går med i åklagarsamarbete
2 aug - 2018
Nederländerna blir det 21:a medlemslandet i EU som ansluter sig till den Europeiska åklagarmyndigheten Eppo, som ska bekämpa brott som påverkar EU:s budget exempelvis momsbedrägerier, korruption och pengatvätt, uppger EU-kommissionen. Sverige har tidigare beslutat att avstå medverkan i Eppo som ska börja fungera fullt ut 2020.
Tre principer ska leda nederländsk EU-politik
2 mar - 2018
Den nederländske liberale premiärministern Mark Ruttes lade på fredagen ut sin vision för EU med tre ledande principer:
1. EU måste leverera på sina grundläggande områden: välstånd, säkerhet och stabilitet
2. Medlemsländerna styr i EU, inte tvärtom.
3. Alla medlemsländer måste hålla de EU-avtal de ingått. Man kan inte välja och vraka på EU-menyn.
Rutte presenterade även nio förslag på vad EU kan göra för att uppfylla dessa principer.
Nederländerna på väg att avskaffa folkomröstningar
27 feb - 2018
Det nederländska underhuset röstade i förra veckan för att skrota en lag om möjligheten att utlysa rådgivande folkomröstningar om minst 300 000 namnunderskrifter bland nederländare samlas in, skriver De Volkskrant. Sedan lagen klubbades 2014 har en sådan folkomröstning ägt rum, 2016 då en majoritet röstade mot EU:s samarbetsavtal med Ukraina. Överhuset i parlamentet väntas rösta i frågan någon gång i april.
Nederländerna brexitrekryterar tullare
19 feb - 2018
Den nederländska regeringen meddelade i förra veckan att man avser rekrytera mellan 750 och 930 nya tulltjänstemän för att kunna kontrollera varor som kommer från Storbritannien efter att landet lämnat EU och den gemensamma marknaden, rapportera NOS.
Nederländernas utrikesminister avgår – påstås ha träffat Putin
14 feb - 2018
Nederländernas utrikesminister Halbe Zijlstra avgick på tisdagen efter påståenden om att han ljugit om ett möte med Rysslands president Vladimir Putin för tolv år sedan, rapporterar Ekot.
Nederländerna drar tillbaka Turkietambassadör
6 feb - 2018
Ordkriget mellan Nederländerna och Turkiet, som inleddes i fjol där turkiska ministrar stoppades från att kampanja i Nederländerna, trappas upp. Nederländerna drog på måndagen tillbaka sin ambassadör från landet, rapporterar NOS. Tillbakadragande är en formalitet eftersom ambassadören inte fått komma till sin ambassad sedan mars i fjol.
Italien tar hård EU-strid till domstol
1 feb - 2018
Italien överklagar beslutet att flytta EU:s läkemedelsmyndighet EMA från London till Amsterdam till EU:s domstol, skriver TT/SvD.
Nederländska parlamentariker: Vi måste förbereda oss på kaotiskt brexit
17 nov - 2017
I en rapport från det nederländska underhuset uppmanas regeringen förbereda sig på att de pågående brexitförhandlingarna med Storbritannien misslyckas och utträdet blir kaotiskt.
Skatteparadis mitt i EU – miljarder försvinner legalt
8 nov - 2017
Kreativ skatteplanering kostar EU-länderna 60 miljarder euro eller nästan 600 miljarder kronor varje år i förlorade intäkter från främst multinationella bolag. En hel del försvinner inte i anonyma brevlådeföretag på karibiska öar utan i legala skatteparadis som Nederländerna mitt i EU, skriver SvD.
Luxemburgare kan ta över eurogruppen
6 nov - 2017
I januari ska en ny ordförande för den inflytelserika eurogruppen som samlar euroländernas finansministrar väljas. Enligt Financial Times är Luxemburgs liberale finansminister Pierre Gramegna favorit till posten. Omröstningen om vem som tar över efter nuvarande ordförande den nederländske socialdemokraten Jeroen Dijsselbloem väntas i december.
Skärp klimatpolitiken säger ny nederländsk regering
11 okt - 2017
Regeringsförhandlingarna som varit de längsta i Nederländernas moderna historia avslutades efter 208 dagar på måndagen när fyra borgerliga partier i en mitt-högerkoalition med liberalen och förre premiärminstern Mark Rutte i spetsen presenterade sitt program.
Den nya koalitionen, som kommer att regera med en rösts övervikt i parlamentet, ska ha kommit överens om skatter, sjuklöner, bidrag till asylsökande, försvar och utbildning, skriver The Guardian.
Vidare vill man se en skärpt klimatpolitik i EU och att landets generösa folkomröstningslag upphävs, rapporterar EUobserver. Det var en nederländsk folkomröstning som förra året, med ett valdeltagande på bara 32 procent vilket räckte enligt lagen, hotade EU:s nya samarbetsavtal med Ukraina. Situationen löstes med att Nederländerna fick garantier på att samarbetsavtalet bland annat inte innebär att Ukraina blir ett kandidatland eller att EU-länderna ska ge militärt stöd.
Nederländsk regering på g
5 okt - 2017
I början av nästa vecka väntas de fyra nederländska partierna som sedan parlamentsvalet i mars presentera en regeringsöverenskommelse, skriver De Volkskrant. Partier är liberala VVD, kristdemokratiska CDA, kristsociala ChristenUnie och socialliberala D66. Den nya regeringen väntas vara klar någon gång under veckan som börjar 23 oktober vilket skulle göra regeringsförhandlingarna till de mest långdragna i Nederländernas historia.
Nederländsk domstol tvingar staten bekämpa dålig luft
7 sep - 2017
En domstol i Haag dömde på torsdagen att den nederländska regeringen inom två veckor måste ta fram en plan för att så snart som möjligt förbättra luftkvaliteten och följa EU-regler. I en liknande dom 2015 tvingades staten att minska klimatutsläppen med minst en fjärdedel.
Diplomatisk hetta mellan Ungern och Nederländerna
28 aug - 2017
Den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó kräver en offentlig ursäkt från den avgående nederländske ambassadören i Ungern, Gajus Scheltema, efter att denne i en intervju dragit paralleller mellan den ungerska regeringen och jihadister.
Holländare uppmanas motionera
22 aug - 2017
Nederländska folkhälsorådet har utfärdat nya riktlinjer för motion som säger att vuxna ska delta i minst 2,5 timmars övning av medelintensitet per vecka medan barnen ska träna i minst en timme varje dag. Aktiviteter som cykling och promenader rekommenderas. Det nederländska folkhälsorådet uppskattar att bara cirka 45 procent av befolkningen för närvarande uppfyller riktlinjerna, rapporterar Dutch News.
Äggkastning i skuldfråga mellan Belgien och Nederländerna
10 aug - 2017
Nederländerna tillbakavisar Belgiens anklagelser att de skulle ha mörkat förekomsten av giftet fipronil i holländska ägg, skriver Politico.
Förgiftade ägg akut hälsofara i flera länder
4 aug - 2017
En matskandal med förgiftade ägg i Nederländerna sprider sig nu även till Belgien och Tyskland, uppger Ekot.
Ukrainaavtal får slutligt klartecken
11 jul - 2017
EU-länderna ställde sig formellt på tisdagen bakom unionens samarbetsavtal med Ukraina. Avtalet kommer träda i full kraft första september i år. Avtalet undertecknades 2014 men en rådgivande folkomröstning i Nederländerna för drygt ett år sedan bromsade planerna att ratificera det.
Nederländsk regeringsbildare ger upp
27 jun - 2017
Den andra regeringsbildaren sedan det nederländska parlamentsvalet i mitten av mars, Herman Tjeenk Willink, ger upp sina försök att få partierna att enas om ett regeringsunderlag, rapporterar NRC. Tar över uppdraget gör Gerrit Zalm, tidigare liberal finansminister.
Nederländsk grupptalan väntas för VW
14 jun - 2017
180 000 nederländska Volkswagenägare förbereder att väcka grupptalan mot den tyska biltillverkaren efter det uppmärksammade utsläppsfusket, skriver TT/SvD.
Nederländerna godkänner EU:s Ukrainaavtal
30 maj - 2017
Det nederländska parlamentets överhus röstade på tisdagen för att ratificera EU:s samarbetsavtal med Ukraina. Avtalet gäller provisoriskt men sedan en folkomröstning i Nederländerna 2016 sagt nej till avtalet har landets regering inte kunna godkänna det. Efter vissa eftergifter har nu parlamentsledamöterna gått med på att landet ratificerar avtalet.
”Troligt” nederländskt stöd för Ukrainaavtal
23 maj - 2017
På tisdag i nästa vecka röstar det nederländska överhuset om huruvida landet ska ratificera EU:s samarbetsavtal med Ukraina, rapporterar De Volkskrant. Enligt tidningen kommer ledamöterna ”troligtvis” att rösta för en ratificering.
Nederländsk regeringsbildning misslyckad
16 maj - 2017
Runt åtta veckor efter det nederländska parlamentsvalet fallerade på måndagen försöken att få fyra partier att bilda regering. Den största knäckfrågan enligt De Volkskrant var migration. Regeringsbildare Edith Schippers ger nu tillbaka sitt uppdrag till parlamentets andra kammare och en annan ledamot får försöka bilda regering.
Rutte vill bilda regering med kristdemokrater och socialliberaler
20 mar - 2017
Efter förra veckans nederländska parlamentsval önskar valvinnande premiärminister Mark Rutte från liberala VVD bilda en koalitionsregering med kristdemokratiska CDA och socialliberala D66, rapporterar NOS. För att få majoritet i parlamentets andra kammare krävs dock stöd från ytterligare ett parti. Rutte utesluter endast nationalistiska Frihetspartiet som möjlig partner.
Högerpopulistiska Wilders får stöd av HBTQ-aktivister
13 mar - 2017
Strax före parlamentsvalet i Nederländerna sätter högerpopulisten och islamkritikern Geert Wilders den politiska agendan – med oväntat stöd av feminister och HBTQ-aktivister som också ser invandringen som ett hot mot det progressiva samhället och allt som man kämpat så länge för, skriver SvD.
Stigande spänningar mellan Nederländerna och Turkiet
13 mar - 2017
I Turkiet har Hollands ambassad i Ankara och konsulat i Istanbul spärrats av efter de ökade spänningarna mellan länderna. Efter att Nederländerna förhindrat turkiska ministrar att hålla valmöten i landet sa Turkiets president Erdogan att Nederländerna kommer att tvingas betala ett högt pris för att att ha skadat relationerna, uppger Ekot.
Nederländernas fängelsekris: Brist på fångar
6 mar - 2017
I takt med att kriminaliteten sjunker står allt fler celler tomma i nederländska fängelser. Några har hyrts ut till fångar från Norge, andra har förvandlats till boenden för asylsökande, skriver SvD.
Nederländska Frihetspartiet tappar i opinionen
2 mar - 2017
Geert Wilders nationalistiska Frihetsparti har länge varit störst i den nederländska opinionen men har i den senaste undersökningen och premiärminister Mark Ruttes liberala VVD är populärast. Miljöpartistiska GroenLinks får sitt största stöd någonsin. Parlamentsvalet äger rum 15 mars.
Wilders ställer in efter polisläcka
24 feb - 2017
Den högerpopulistiske politikern Geert Wilders och Frihetspartiet ställer in alla offentliga framträdanden inför parlamentsvalet 15 mars efter en säkerhetsläcka hos polisen, skriver SvD. Polisen misstänks ha läckt information om Wilders till ett kriminellt gäng.
Halvt stöd för nederländsk Ukrainalösning
22 feb - 2017
I en debatt i det nederländska parlamentets andra kammare på tisdagen framkom att det finns ett tillräckligt politiskt stöd för den EU-kompromiss som ska bana väg för unionens samarbetsavtal med Ukraina, rapporterar NOS. I en folkomröstning i fjol sade nederländarna nej till avtalet men Rutte menar att kompromissen som föreslogs i december hanterar den oro som nej-röstarna uttryckte om avtalet.
Men första kammaren måste också ge förslaget sitt stöd vilket väntas ske först efter det nederländska parlamentsvalet 15 mars. I första kammaren är stödet i dagsläget mer osäkert.
Wilders: Förbjud koranen, moskéer och invandring
13 feb - 2017
Den nederländske högerpopulisten Geert Wilders tänker införa ett vittgående förbud mot islam om hans Frihetsparti segrar i parlamentsvalet i mars. I en intervju sade Wilders att Nederländerna bör stoppa invandring från muslimska länder, stänga moskéer och förbjuda koranen, enligt Yle.
Nederländernas Rutte: Uppför dig normalt eller stick
24 jan - 2017
Inför mars månads nederländska parlamentsval har den liberale premiärministern Mark Rutte skrivit ett brev ”till alla nederländare” som bedöms ligga väldigt nära nationalistiska Frihetspartiets retorik.
”Jag förstår mycket väl att människor tänker: att om ni avvisar vårt land så fundamentalt skulle jag hellre vilja att ni lämnade det. Den känslan har jag med. Uppför dig normalt eller stick”, skriver han bland annat.
Rutte: En superstat snabbaste sättet avveckla EU
20 jan - 2017
I en debatt på Världsekonomiskt forum i Davos sade den nederländska premiärministern och liberalen Mark Rutte på torsdagen att tiderna har ändrats och att det var hög tid för EU att inse det.
– Det har varit en enorm förändring i tänkandet, och hela den här idén om en allt fastare sammanslutning [inom EU] är nu verkligen begravd. Han sade vidare att det snabbaste sättet att avveckla EU är att fortsätta att tala om att vi steg för steg rör oss mot någon form av europeisk superstat.
–Vi måste visa människor att Europa gör skillnad och det är möjligt att kontrollera invandringen, att skapa fler jobb och att kontrollera våra yttre gränser, sade Rutte rapporterar Daily Express.
”Noll chans för koalition med Wilders”
16 jan - 2017
I mars ska nederländarna välja nytt parlamentet. I opinionsundersökningar är EU-fientliga och nationalistiska Frihetspartiet lett av Geert Wilders störst. Men nuvarande premiärminister, liberalen Mark Rutte, utesluter en koalition med Frihetspartiet.
– Chansen att vi kommer samarbeta med dem är inte 0,1. Chansen är 0, sade Rutte i en intervju med Buitehof på söndagen.
Nederländsk uppmaning: rösta ned östländer om utstationering
10 jan - 2017
Bland EU-länderna har frågan om nya regler för EU-medborgare som arbetar tillfälligt i andra medlemsländer, så kallad utstationering, nästintill kört fast i ministerrådet. Ett tiotal länder i östra EU blockerar. I ett brev till sina sina europeiska partikollegor på tisdagen vill Nederländernas social- och sysselsättningsminister, socialdemokraten Lodewijk Asscher, att övriga EU-länder röstar ned de tio som sista utväg.
”Jag är på djupet övertygad om att detta måste ske. Det är ett ideologiskt val: Europa får inte bli någon låglönekontinent”, skriver Asscher, rapporterar De Volkskrant.
Läckta dokument: Juncker blockerade EU:s skattepolitik i åratal
2 jan - 2017
EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, ägnade år i sin tidigare roll som Luxemburgs premiärminister och finansminister åt att i hemlighet blockera EU: s insatser för att bekämpa skatteflykt av multinationella företag ofta med stöd av Nederländerna, rapporterar bland andra The Guardian.
Rekordantal partier i nederländskt val
22 dec - 2016
Hela 81 partier har registrerats för att delta i det nederländska parlamentsvalet 15 mars nästa år, enligt landet valmyndighet. Det är det högsta antalet någonsin.
Nederländerna närmar sig Ukrainaavtal
21 dec - 2016
Socialliberala D66-partiet och miljöpartistiska GroenLinks kommer att rösta för att Nederländerna ratificerar EU:s samarbetsavtal med Ukraina, rapporterar De Volkskrant. Det innebär att det endast fattas två ledamöter för att premiärminister Mark Rutte ska kunna ratificera avtalet.
Frihetsparti störst i Nederländerna
12 dec - 2016
EU-fientliga och nationalistiska Frihetspartiet är in för nästa års parlamentsval det populäraste partiet i opinionen. Partiet skulle få 36 av de 150 platserna i andra kammaren i parlamentet, motsvarande 24 procent.
Wilders skyldig till diskriminering – inget straff
9 dec - 2016
En nederländsk domstol fann på fredagen ledaren för det nationalistiska och EU-fientliga Frihetspartiet, Geert Wilders, skyldig till anstiftan av diskriminering, han friades dock från anklagelsen om hatbrott. Domstolen utdömde inget straff. Wilders kommer att överklaga domen.
Grunden till rättegången är att Wilders under en valkampanj i mars 2014 frågade en grupp partianhängare om de ville ha fler eller färre marockaner i landet och de skanderade 16 gånger “färre”. – Bra. Då ska vi ordna det, svarade Geert Wilders.
Nederländerna hotar skjuta Ukrainaavtal i sank
9 dec - 2016
Den nederländske premiärministern Mark Rutte vill på nästa veckas EU-toppmöte ha bindande garantier om att unionens samarbetsavtal med Ukraina inte ska innebära framtida försvarsåtagande av och EU-medlemskap för Ukraina.
– Om vi inte får detta kommer vi att lägga fram ett lagförslag i parlamentet dagen efter vilket kommer att säga att vi inte ratificerar samarbetsavtalet, sade Rutte till Financial Times.
Nederländerna får burkaförbud
30 nov - 2016
Det nederländska parlamentets underhus röstade på tisdagen genom ett förbud mot att bära burka, niqab, rånarluva och integralhjälm i skola, kollektivtrafik, sjukhus och myndighetsbyggnader. En bot om motsvarande 4 000 kronor väntar den som trotsar förbudet, skriver NRC.
Belgien och Nederländerna byter landyta
29 nov - 2016
Belgien och Nederländerna undertecknade på måndagen ett avtal som innebär att Belgien avträder 14 hektar av sin yta till Nederländerna i utbyte mot tre nederländska hektar nära Maastricht i sydöstra Nederländerna, rapporterar La Libre.
Ny nederländsk deadline för Ukraina-avtal
11 nov - 2016
Det nederländska parlamentet har gett landets regeringen tiden fram till mitten av december för att hitta möjlig kompromiss med andra medlemsländer om hur handelsavtalet med Ukraina ska hanteras. I april genomfördes en rådgivande folkomröstning där en majoritet sade nej till avtalet dock deltog bara 32 procent av väljarna i omröstningen, skriver EUobserver. Alla EU-länder utom Nederländerna har godkänt avtalet.
Ny nederländsk folkomröstning kan hota EU-avtal
7 nov - 2016
https://www.theguardian.com/world/2016/nov/04/dutch-campaigners-eu-canada-trade-…
Nederländsk media: Veto mot Ukrainaavtal
28 okt - 2016
Försvarsundantag ska rädda Ukrainaavtal
19 okt - 2016
https://fd.nl/economie-politiek/1171658/rutte-nederland-buiten-militaire-samenwe…
Nederländerna ännu utan Ukraina-lösning
16 sep - 2016
http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/rutte-heeft-nog-steeds-geen-oplossing…
Bråkmakare får inte flytta till utsatta stadsdelar
1 sep - 2016
Dutchnews
Engelskan dominerar på holländska universitet
29 aug - 2016
DutchNews.nl
Nederländske premiärministern: England har kollapsat
28 jun - 2016
Nederländernas Rutte: Jag är helt mot folkomröstningar
14 jun - 2016
Euractiv
Rutte och Juncker vill ha mer EU-marknad
13 jun - 2016
Het Financieele Dagblad
Nederlänsk Brexit-nota: 1 000 euro per person
9 jun - 2016
De Volkskrant
Ryssland gillar nederländsk folkomröstning
8 apr - 2016
Mannen bakom nederländsk folkomröstning har inget intresse i frågan
1 apr - 2016
De Volkskrant
Rättsprocess mot Wilders inleds
18 mar - 2016
Nederlands Dagblad
Nederländskt nej inför Ukrainaomröstning
14 mar - 2016
De Volkskrant
Geert Wilders till domstol för hatbrott
9 mar - 2016
BNR
Allt fler hemlösa i Nederländerna
3 mar - 2016
Elsevier
Nederländerna får nytt parti
29 feb - 2016
BNR
Få avser rösta i nederländsk Ukrainaomröstning
25 feb - 2016
Elsevier
Nederländska underhuset kräver drastiska åtgärder mot flyktingström
12 feb - 2016
De Volkskrant
Nederländska arbetsgivare föreslår databas för att undvika kvotering
10 feb - 2016
De Volkskrant
Nederländsk plan B om flyktingströmmen inte minskar
20 jan - 2016
Rotterdams muslimska borgmästare: Integrera er eller stick!
12 jan - 2016
Yle
Nederländska Frihetspartiet får rekordstöd
11 jan - 2016
Opinionsundersökningen
Inför folkomröstning: Holländare negativa till Ukrainaavtal
11 jan - 2016
NRC
Allt färre holländare sjukskrivs
16 dec - 2015
Ekot
Nederländerna överklagar skattedom
30 nov - 2015
EUbusiness
Nederländerna planerar mini-Schengen för utvalda länder
19 nov - 2015
Trouw
Nederländernas medlemsavgift upptaxeras
21 okt - 2015
De Volkskrant