Annons

Tveksamt om Orbáns parti kan vara kvar i EPP

16 december 2019
Uppdaterad: 17 december 2019

Inför EU-valet tidigare i år uteslöts det ungerska nationalkonservativa regeringspartiet Fidesz tillfälligt ur det europeiska högerpartiet EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, för att ha brutit mot paraplyorganisationens värderingar. En utredning tillsattes för att bedöma huruvida Fidesz helt ska uteslutas. Tysken Manfred Weber, ledare EPP:s partigrupp i EU-parlamentet, menar att det ungerska partiet under Viktor Orbán i nuläget inte gjort tillräckligt för att visa att man hör hemma i EPP.

– Hittills har Fidesz och dess ordförande Viktor Orbán inte nyttjat tiden för att undanröja de kritiska punkter som ledde oss till att suspendera dess medlemskap, sade Weber till Der Spiegel.

Inom några veckor väntas utredningen om Fidesz fortsatta EPP-medlemskap komma. Ett beslut kan tas på ett EPP-möte i februari nästa år.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.