Sveriges EU-minister: Ungern öppet för granskningssystem

2 maj 2019

Efter sitt besök i förra veckan i Ungern, som av EU utreds för att bryta mot unionens principer, säger den svenske EU-ministern Hans Dahlgren (S) till Europaportalen att ungerska regeringsrepresentanter uttryckt att de är öppna för en procedur där alla EU-länder systematiskt granskas för demokratiska brister. Istället för dagens system som av ungrarna uppfattas som politiskt motiverat.

Dahlgren besökte också Polen i måndags och mötte bland annat EU-ministern Konrad Szymanski för att diskutera den kritiserade polska domstolsreformen.

– De svar vi får är att de anser att de behöver ha ett mer effektivt domstolsväsende och därför behöver föryngra och ändra rekryteringen. Men i dialogerna har det också funnits frågor om detta inte minskar domstolens oberoende.

Dahlgren har bjudit in såväl den ungerske som polske EU-ministern till Stockholm för fortsatta samtal.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.