Sverige begär övergångsperiod för delar av coronapasset

18 maj 2021

I de pågående slutförhandlingarna i Bryssel kring coronapasset som ska underlätta för resande mellan EU-länder i sommar är de överens om att införa en övergångsregel där länder kan vänta upp till sex veckor med att ta med alla tre uppgifter vaccination, antikroppar eller negativt test som passet kan innehålla. 

– Från 1 juli och sex veckor framåt ska man kunna använda passet med bara uppgift om vaccination. För vi har lite svårt i Sverige, och några andra länder, att [snabbt] kunna samla ihop uppgifterna om testresultat eller antikroppar. Sexveckorsreglen gör att vi kan använda vaccinationsintygen från dag ett, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till Europaportalen. Oavsett coronapasset bestämmer varje EU-land i slutändan om de behöver införa inreserestriktioner bland annat på grund av försämrat hälsoläge.  

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.