Annons

Svenskar har tredje högsta energiförbrukning i EU

10 maj 2022
Uppdaterad: 10 maj 2022

När all energi som förbrukas i ett EU-land, den så kallade primära energiförbrukningen, delas med antalet invånare hamnar Luxemburg i topp följt av Finland och Sverige. Länderna har haft samma positioner när det gäller faktisk energiförbrukning under åren 2011 till 2020 enligt EU:s statistikbyrå Eurostat

Under samma period har energiförbrukningen minskat i EU från motsvarande 3,21 ton olja per år och person till 2,76 ton olja, en minskning med 14 procent. Den svenska energiförbrukningen har minskat från 5,03 ton olja per person till 4,04 ton, motsvarande nästan 20 procent. Det betyder att varje svensk, gammal som ung, år 2020 i genomsnitt förbrukade en energimängd som motsvarande strax över fyra ton olja när all energi omräknas till olja. Läs mer i temat om energi- och klimatmål i EU.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.