Svensk öppenhet behöver EU-stöd

27 mars 2018

Den svenska offentlighetsprincipen som rätten till allmänna handlingar har försvagats sedan Sverige blev EU-medlem enligt en färsk statlig utredning som presenterades på måndagen. Men det är oftare svenska sekretessregler än sekretessregler från EU som begränsar offentlighetsprincipen. Orsaken, enligt rapporten, är att det saknas en rättslig balans mellan öppenhet och sekretess på EU-nivå.

– Det enda hållbara sättet att få balans mellan europeiskt samarbete om sekretess och öppenhet hos nationella myndigheter är att det finns ett minimiskydd för rätten till allmänna handlingar på europeisk nivå, sade professor Carl Fredrik Bergström, en av rapportförfattarna till Europaportalen.

Bergström menar att det vore bra för Sverige om offentlighetsprincipen ingick i EU:s rättighetsstadga. Han efterlyste därför en attitydsförändring hos svenska regeringar och att de börjar prata om vikten av ett EU-skydd på området.

 

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.