Skärp klimatpolitiken säger ny nederländsk regering

11 oktober 2017
Uppdaterad: 11 oktober 2017

Regeringsförhandlingarna som varit de längsta i Nederländernas moderna historia avslutades efter 208 dagar på måndagen när fyra borgerliga partier i en mitt-högerkoalition med liberalen och förre premiärminstern Mark Rutte i spetsen presenterade sitt program.

Den nya koalitionen, som kommer att regera med en rösts övervikt i parlamentet, ska ha kommit överens om skatter, sjuklöner, bidrag till asylsökande, försvar och utbildning, skriver The Guardian.

Vidare vill man se en skärpt klimatpolitik i EU och att landets generösa folkomröstningslag upphävs, rapporterar EUobserver. Det var en nederländsk folkomröstning som förra året, med ett valdeltagande på bara 32 procent vilket räckte enligt lagen, hotade EU:s nya samarbetsavtal med Ukraina. Situationen löstes med att Nederländerna fick garantier på att samarbetsavtalet bland annat inte innebär att Ukraina blir ett kandidatland eller att EU-länderna ska ge militärt stöd.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.