Regeringen fick bakläxa om lönetransparens

3 december 2021
Uppdaterad: 3 december 2021

När EU:s arbetsmarknadsministrar på måndag ska ta ställning till den fortsatta behandlingen i rådet av direktivet om ökad lönetransparens för att främja mer lika löner för män och kvinnor kommer Sverige att rösta nej. KD var en del av majoriteten som gick emot regeringen i EU-nämnden på fredagen med invändningen att det aktuella förslaget var ett hastverk.

– Lönebildning ska förbli en nationell angelägenhet. Det är dessutom ett förslag som hastats fram utan tillräckliga analyser över förslagets konsekvenser, säger Sofia Damm (KD) i ett uttalande till Europaportalen.

EU-nämndens ordförande Pyry Niemi beklagar beslutet.
– Jag beklagar beslutet från M, SD, KD och C. Med det här beslutet frånhänder majoriteten i nämnden Sveriges regering och parterna på arbetsmarknaden att påverka utformningen av direktivet, säger Niemi i ett uttalande.
 

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.