Regering tvingad till omtag i EU-nämnd - spräckte allians

29 maj 2017
Uppdaterad: 29 maj 2017

Regeringen fick i onsdags bakläxa i riksdagen kring EU:s förhandlingsmandat om Västsaharas del av Marockos associationsavtal med EU. I dag måndag  kallades EU-nämnden till extra möte  – samma dag som EU:s ministerråd skulle fastställa mandatet.

Denna gång blev dock regeringen överens med halva alliansen och fick därmed majoritet: Moderaterna och Centerpartiet stödde medan Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig. I bakgrunden finns ett beslut i EU-domstolen förra året som betonar att det nuvarande avtalet inte gäller för det ockuperade Västsaharas territorium. På dagens möte med EU-länderna gjorde regeringen, enligt ett pressmeddelande, en tydlig nationell deklaration om att ett framtida avtal måste respektera folkrätten, inklusive EU-domens dom om det västsahariska folkets samtycke.  

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.