Parlamentet: Tredubbla takten av husrenoveringar i EU

14 december 2021
Uppdaterad: 14 december 2021

Ansvarigt utskott i Europaparlamentet vill förbättra byggnaders energieffektivitet för att kunna göra EU klimatneutralt till 2050. Enligt förslaget är tre fjärdedelar av alla hus i EU idag inte tillräckligt energieffektiva, utskottet vill därför tredubbla renoveringstakten av byggnader för att förbättra energiprestandan. Parlamentariker Erik Bergkvist (S) menar att husrenoveringarna kommer gynna både klimatet och energipriserna i framtiden.   

– 40 procent av koldioxidutsläppen [i EU] kommer från att vi värmer våra hus och att de inte är så täta som de skulle kunna vara. Så kan vi få ner det läckaget och de uppvärmningsresurserna så minskar det stressen på hela Europas energisystem, säger Erik Bergkvist och tillägger att parlamentets förslag inte berör Sverige i samma utsträckning som andra EU-länder, eftersom Sverige redan har relativt välisolerade byggnader på grund av det kalla klimatet.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.