Kärnkraftsstrid väntas EU-nämnden

21 november 2019

Inför fredagens EU-nämndsmöte i riksdagen vill regeringen att EU:s framtida forskningssatsningar på kärnkraft ska vara oförändrade. Detta vänder sig Moderaterna emot och vill se ett fördubblat anslag för att förstärka kärnkraften som alternativ till fossilt bränsle. 

– I dag kommer runt 40 procent av elproduktionen inom EU från förbränning av fossila bränslen, till exempel kol. Europa måste ta sig ur kolberoendet, men då krävs en mer offensiv energi- och klimatpolitik där kärnkraften ges en större roll. Moderaterna vill därför se en fördubbling av resurserna till EU:s kärnkraftsforskningsprogram för att bland annat påskynda utvecklingen av fjärde generationens kärnkraft, säger Pål Jonsson, Moderaternas europapolitiske talesperson, i ett uttalande till Europaportalen. 

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.