Frustrerade liberaler hotar EU-kommissionen med domstol

2 juni 2021
Uppdaterad: 3 juni 2021

Den liberala gruppen i Europaparlamentet säger sig ha tröttnat på vad de beskriver som EU-kommissionens “ständiga fördröjningstaktik” för att slippa tillämpa den nya rättsstatsmekanismen på medlemsländer som misstänks använda EU-pengar på ett felaktigt och olagligt sätt. Enligt regelverket kan parlamentet stämma kommissionen i EU-domstolen om de antas i strid med fördragen underlåtit att vidta åtgärder förutsatt de först har fått minst två månader på sig att agera, en tidsgräns som gick ut på tisdagen.

– Genom att försena ansökan spelar EU-kommissionen autokrater som Viktor Orbán i händerna då [han] vill använda vår historiska återhämtningsfond för sina egna ekonomiska intressen och stärka oligarker och familjemedlemmar före valet 2022, säger Katalin Cseh vide ordförande i liberala gruppen i ett uttalande på onsdagen. I nästa vecka ska Europaparlament ta ställning till stämningsansökan.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.