Annons

Först ut: EU-utskott enigt om del i klimatpaket

15 mars 2022

EU-parlamentets miljöutskott röstade på tisdagen med siffrorna 65 för, 20 mot och en som avstod om en gemensam position om en uppdatering av den så kallade marknadsstabilitetsreserven som ingår i EU:s Gröna giv om att minska klimatutsläppet till 2030 med minst 55 procent. Reserven är ett kompliment till EU:s system för handel med utsläppsrätter och syftar till att balansera över- och underskott på marknaden. Det är den första av det dussintal lagstiftningsakter i Gröna given som röstas igenom i ett utskott i EU-parlamentet. Reserven ska förhindra att priset på utsläppsrätter blir för lågt för att få industrin att ställa om till mer klimatsmarta lösningar och parlamentet vill bland annat att den förlängs till 2030.

Hela EU-parlamentet ska ta ställning till förhandlingspositionen i en omröstning i början av april. Hos medlemsländerna i ministerrådet har man inte kommit lika långt i att hitta en gemensam position om marknadsstabilitetsreserven.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.