EU-stöd för könskvotering i bolagsstyrelser

14 mars 2022
Uppdaterad: 14 mars 2022

EU-ländernas arbetsmarknadsministrar  beslutade på måndagen som väntat att gå vidare med det tio år gamla förslaget om könskvotering för att skapa en jämnare könsfördelning i börsnoterade företags styrelser vilka i dag i EU-genomsnitt till närmare 70 procent består av män. 

– Överenskommelsen i rådet är en viktig milstolpe. Jag hoppas att vi snart kan inleda förhandlingar med Europaparlamentet och uppnå ett slutligt antagande av direktivet som kommer att bidra till att bekämpa det glastak som alltför ofta hindrar kvinnor i arbetslivet, sade Élisabeth Borne, Frankrikes arbetsmarknadsminister i ett uttalande. 

Enligt förslaget ska medlemsländerna kunna välja mellan två olika modeller. Den ena varianten är att det underrepresenterade könet utgör minst 40 procent av de icke verkställande styrelseledamöterna eller alternativt minst 33 procent av alla ledamöter. Sverige var en av få länder som röstade emot dagens beslut.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.