EU-politiker efterlyser EU-stöd till Ukraina

16 mars 2022

I ett brev till EU:s ledning, undertecknat bland andra EU-parlamentarikerna Charlie Weimers (SD), Tomas Tobe (M) och Sara Skyttedal (KD), efterfrågar parlamentarikerna bland annat vad som hänt med tidigare utlovade sammanlagt 531 miljoner euro till Ukraina. De vill också att kommissionen snabbt tar fram ett förslag som möjliggör att hela budgeten för EU:s så kallade fredsfacilitet, ​​för militärt bistånd, på uppåt fem miljarder euro kan ges till Ukrainas självförsvar mot den ryska invasionen. 

– Det enda språk som Kreml förstår är styrka. Efter MIG-fiaskot och hoten mot västerländska vapenleveranser är det av yttersta vikt att EU och medlemsstaterna signalerar styrka. Samtidigt som president Zelenskyj ber amerikanska kongressen om stöd bör vi signalera vilja att allokera hela fredsfacilitetens finansiella kapacitet för att tillgodose den ukrainska försvarsmaktens behov, säger Charlie Weimers (SD) till Europaportalen.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.