Annons

EU-parlamentet vill behålla det svenska förslaget om färre utsläppsrätter

6 april 2022
Uppdaterad: 8 april 2022

Med siffrorna 490 mot 127 gav Europaparlamentet på tisdagen sitt stöd till kommissionens förslag att permanenta den regeln som säger att 24 procent av överskottet av EU:s utsläppsrätter ska dras in. Undantaget kom till på svenskt initiativ 2018. I annat fall skulle andelen indragna utsläppsrätter nästa år automatiskt halveras till 12 procent vilket skulle öka utbudet av utsläppsrätter och därmed göra det billigare att släppa ut växthusgaser i atmosfären.

–  Utan det här beslutet hade vi sett en kraftig försvagning av EU:s klimatpolitik vid årsskiftet, sade EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.

Detta är första gången EU-parlament tar ställning till något av det dussintal lagförslag som utgör EU:s Gröna giv om att minska klimatutsläppen med minst 55 procent till 2030. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för förutom Sverigedemokraterna.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.