EU och USA löser blötdjursdispy

4 februari 2022

På grund av skillnader i tillsynsstandarder har handeln med levande blötdjur såsom musslor och ostron mellan EU och USA varit omöjlig. Men nu har en lösning nåtts och från slutet av februari kan den handeln återupptas mellan Spanien, Nederländerna å ena sidan och den amerikanska staterna Massachusetts och Washington.

– Det gläder oss att ett förtroendefullt transatlantiskt samarbete mellan EU och USA återupptar en viktig handelsväg mellan EU och USA när det gäller blötdjur, sade EU:s livsmedelssäkerhetskommissionär Stella Kyriakides i ett uttalande.

Detta är första gången den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA utfärdat en sådan likvärdighetsbestämning som ger EU-producenter tillgång till den amerikanska marknaden. Det underlättar även för andra EU-länder som vill exportera levande blötdjur till USA.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.