Annons

EU:s utrikeschef Josep Borrell sade på onsdagen att ytterligare santioner mot Ryssland är att vänta.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Ryssland mobiliserar – nya EU-sanktioner väntar

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Att Putin mobiliserar 300 000 nya soldater till det illegala kriget mot Ukraina får EU att ta till nya sanktioner för att öka pressen på Ryssland. – Ytterligare restriktiva åtgärder mot Ryssland kommer att läggas fram, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell. Samtidigt  kommer signaler från Ungern att premiärminister Viktor Orbán, den EU-ledare som står Putin närmast, vill att EU ska avsluta sina sanktioner mot rysk energi.

Ungern, som av Europaparlamentet inte längre klassas som en demokrati, kan enligt EU-kommissionen bli av med 80 miljarder kronor i EU-stöd till Ungern om landet inte skärper reglerna för korruption, upphandling och intressekonflikter. Ungern har lovat bättring.

En genomgång av alla EU-länders miljöarbete visar att Sverige har tydliga och delvis stora brister både i sitt naturskydd och i avfallshantering.

    Till sist noteras

… att Sverige fortsatt rankas som det mest innovativa EU-landet i kommissionens årliga sammanställning 

… att utrymmet i svensk ekonomi för att kompensera hushåll och företag för höga energipriser i dagsläget är relativt stort då man tillhör de EU-länder som har i särklass minst prisstöd 

…att det snabbaste sättet att sänka de höga energipriserna är att spara på el, visar en undersökning