Annons

Premiärminister Viktor Orbán har lett landet bort från rättsstatlighet, demokrati och begränsat flera fri och rättigheter, konstateras i ett uttalande från Europaparlamentet i veckan.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Nya massgravar i Ukraina – Ungern inte längre en demokrati

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

På torsdagen kom uppgifter om nya massgravar, och nya misstänkta krigsbrott, som hittats i ett område i Ukraina som tidigare har kontrollerats av Ryssland. Samtidig meddelas att USA ger 6,5 miljarder kronor i militärt stöd medan EU ger en miljard kronor till uppbyggnad av skolor som Ryssland förstört. Finlands statsminister Sanna Marin ville se ökat tryck på Ryssland.

I sitt årliga linjetal på onsdagen lovade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att samma dag komma med nya förslag för att få ner de höga energipriserna. Hon lovade också nya regler för statsskulder, stödpaket till företag, säkra viktig råvarutillgång, skärpta regler mot korruption och ratificera nya handelsavtal. Hon vill också se fördragsändringar men det blir upp till medlemsländerna att bestämma.

På grund av en försämrad rättsstat och inskränkningar av flera fri- och rättigheter är Ungern inte längre en demokrati, slog EU-parlamentet fast med stor majoritet på torsdagen. Alla svenska partier stödde uttalandet utom SD.

    Till sist noteras

    … att Europaparlamentet antog ett direktiv om minimilöner, något som de flesta svenska politiker kritiserat som ett möjligt hot mot den svenska modellen

… att aldrigt tidigare, vad Eurostat vet, har andelen lediga jobb i EU och i Sverige varit så höga som nu 

… att utländsk media i sin rapportering om det svenska valet fokuserade på “invandringsfientliga Sverigedemokraternas” framgång. Politico spekulerade i om den nya regeringen, med hänvisning till SD och de kommande svenska EU-ordförandeskapet, skulle orsak en ny EU-kris.