Annons

Elpriset har igenomsnitt ökat med mer än 50 procent det senaste året. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sammanställning: Svenska elpriser nära EU-snittet

Stockholmare betalar långt från de högsta elpriserna jämfört med invånare i andra huvudstäder i EU. Om man dessutom väger in köpkraften i de olika medlemsländerna har de bland de relativt lägsta priserna för el.

Den österrikiska tillsynsmyndigheten för el och gas, E-Control, och den ungerska motsvarigheten MEKH har låtit jämföra de faktiska priserna på gas och el som konsumenter i Europa måste betala.

De har granskat hur mycket en genomsnittlig privatkund i varje huvudstad måste betala per kilowattimme för gas eller el om de skrev ett nytt avtal den första dagen i varje månad.

Den senaste sammanställningen, från augusti, visar att svenska konsumenter (i Stockholm) betalade strax över EU-snittet och betydligt mindre än kunder i länder som Danmark, Italien och Nederländerna. 

Annons

Rapportförfattarna har även justerat elpriserna utifrån de olika prisnivåerna i medlemsländerna för att mer rättvisande kunna jämföra dem. Med en sådan köpkraftsjustering blir det svenska elpriset sjunde lägst i EU.

Elpriserna i EU-länderna har sedan 2009 under en lång tid legat stabilt för att i början av 2021 öka. Jämfört med augusti 2021 hade de i augusti i år i genomsnitt ökat med över 50 procent. Gaspriserna hade mer än fördubblats.

För gas är de svenska priserna dock högre än i de flest andra EU-länder. Att den är så hög beror enligt rapportförfattarna på att den svenska gasmarknaden för hushåll är relativt liten där endast 95 000 hushåll, varav 61 000 i Stockholm, använder gas. I många EU-länder är gas den överlägset viktigaste energikällan för att klara vintern.