Annons

Johan Nissinen (SD) tar över efter Jessica Stegrud (SD) i EU-parlamentet. Akrivbild.

Bild: Riksdagen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny svensk EU-politiker vill driva snusfrågan

Sverigedemokraternas nya EU-parlamentariker Johan Nissinen vill göra snus lagligt i hela EU. Även energifrågor är något han vill prioritera.

Sverigedemokraten Johan Nissinen kommer att ersätta Jessica Stegrud (SD) som lämnar Europaparlament efter att hon fått en plats i riksdagen. Han kommer att ta över de platserna i de utskott hon suttit i, bland annat industriutskottet.

– Då kommer energifrågor att vara högt prioriterat, särskilt kärnkraft. Jag blir skuggrapportör för betänkandet om mikrochips, vilket är ett väldigt intressant och viktigt betänkande, sade Nissinen i ett uttalande till Europaportalen.

Skuggrapportör innebär att han företräder Sverigedemokraternas partigrupp ECR i förhandlingarna om EU-parlamentets ståndpunkt i frågan.

Han kommer även få plats i kvinnoutskottet och bli ersättare i ekonomiutskottet.

Johan Nissinen har suttit i riksdagen 2014-2018 och är sedan 2019 politiskt sakkunnig till EU-parlamentarikern Peter Lundgren, tidigare sverigedemokrat, men som efter ha dömts för sexuellt ofredande är politisk vilde.

Snus och skattepengar

Andra frågor som Johan Nissinen vill driva är ”stoppa slöseriet” i EU.

– Hur EU spenderar våra skattepengar är för mig en högt prioriterad fråga, sade Nissinen.

Han pekar även ut unionens inre marknad som ”det centrala” i EU-samarbetet och kommer arbeta för att snuset ska bli lagligt att sälja i hela EU.

– Det är […] inte logiskt att snus är förbjudet i alla EU-länder utom Sverige, när cigaretter är lagligt i samtliga EU-länder, sade han.

I slutet av 2018 avslog EU-domstolen en begäran från tobakföretaget Swedish Match om att få sälja snus i resten av unionen.

I nästa vecka väntas EU-parlamentets talman meddela att Jessica Stegrud lämnar församlingen. När Johan Nissinen formellt kan tillträda är ännu inte klart.