Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orbán agerar bromskloss när EU inför sanktioner mot Ryssland. Bild från EU-toppmöte i juni 2022.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Medieuppgifter: Orbán vill häva EU-sanktioner mot Ryssland

Orbán vill att EU drar tillbaka sina sanktioner mot rysk energi och föreslår att ett “nationellt råd” ska utreda frågan, uppger ungersk media. Detta samtidigt som EU just inlett diskussioner om ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Samtidigt som EU håller på och förbereder nya sanktioner mot Ryssland, som reaktion mot nya ryska krigshot mot Ukraina, kommer uppgifter om att Ungerns premiärminister Viktor Orbán på hemmaplan driver på för att ta bort de sanktioner mot rysk energi som EU redan beslutat om.

Orbán, som ses som den EU-ledare som står den ryska regimen närmast, ska i onsdags uttalat att dessa EU:s sanktioner ska tas bort, rapporterar Bloomberg, med hänvisning till uppgifter i den ungerska tidningen Magyar Nemzet. 

Enligt tidningen ska Orbán i ett slutet möte med medlemmar av regeringspartiet Fidesz ha sagt att sanktionerna har skadat den europeiska ekonomin mer än den ryska och att dra tillbaka dem skulle dämpa inflationen och minska risken för lågkonjunktur.  

Annons

Fidesz parlamentariska gruppledare, Mate Kocsis, sade till journalister på torsdagen att Orbán föreslagit  att ett "nationellt samråd" skulle inledas i frågan. Kritiker har sagt att sådana kampanjer, tidigare riktade mot invandrare och den ungerskfödda amerikanska investeraren och liberala filantropen George Soros, “uppgår till lite mer än en storskalig statlig reklamkampanj som gränsar till statlig propaganda”, skriver Bloomberg. 

Ungerns ledare har även tidigare motsatt sig sanktioner mot Ryssland och därmed blockerat EU-länderna att gå vidare i frågan, eftersom beslut i utrikesfrågor kräver godkännande från alla medlemsländer. 

Olika uppgifter

Hotet om ett ungerskt veto kan med andra ord äventyra de diskussioner som just nu pågår kring nya sanktioner som bland annat kan komma att handla om pristak på rysk olja. Enligt en källa till tidningen Politico har Ungern redan sagt att de avser motsätta sig alla energirelaterade sanktioner, medan andra källor till tidningen uppger att de tror att en kompromiss om pristak på rysk olja kan vara möjlig att nå.