Annons

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn, en österrikisk kristdemokrat.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt: Ungern föreslås bli av med EU-miljarder

EU-kommissionen föreslår att 80 miljarder kronor i EU-stöd till Ungern ska utbetalas först om och när landet skärper reglerna för korruption, upphandling och intressekonflikter.

I april tog EU-kommissionen för första gången i bruk unionens nya verktyg för att hantera medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer på ett sätt som hota EU-budgeten. Kommissionen kritiserade bland annat brister i offentlig upphandling och arbetet mot korruption och intressekonflikter i Ungern.

Sedan dess har den ungerska regeringen förslagit 17 åtgärder som den anser skulle råda bot på problemen. De 27 EU-kommissionärerna diskuterade i går söndag åtgärderna och slår fast att de går i rätt riktning men att farorna mot EU-budgeten återstår.

– Viktiga detaljer i de föreslagna åtgärderna måste alltjämt fastställas och bedömas, särskilt hur de viktigaste delarna kommer att återspeglas i de faktiska lagtexterna, sade EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn under en presskonferens samma dag.

För att öka trycket på Ungern att faktiskt genomföra åtgärderna föreslår kommissionen för att medlemsländerna i ministerrådet att en tredjedel av EU:s stöd inom de så kallade sammanhållningsfonderna stoppas. Det skulle innebära att Ungern skulle miste om 7,5 miljarder euro, motsvarande närmare 81 miljarder kronor.

– Vi kan inte dra slutsatsen att EU:s budget är tillräckligt skyddad, sade Hahn.

Medlemsländerna har en månad på sig att ta ställning till kommissionens förslag. Den perioden kan dock förlängas upp till totalt tre månader. Beslutet tas med så kallad kvalificerad majoritet vilket gör att inte något annat enskilt medlemsland kan blockera det.

Budgetkommissionär Hahn rekommenderar ministerrådet att använda möjligheten att förlänga beslutet till december i syfte att ge Ungern den tid som behövs för att leva upp till alla krav.

Annons

Den ungerska regeringen har lovat att uppfylla kommissionens villkor senast den 19 november. 

Pengar har effekt

Ända sedan den ungerske nationalkonservative premiärministern Viktor Orbán kom till makten för över tio år sedan har EU-kommissionen påtalat det allt sämre läget för grundläggande demokratiska förutsättningar som rättsstatens principer. Framstegen att ändra utvecklingen har dock varit begränsade. När nu unionen har möjlighet att hota med indraget EU-stöd med den nya rättsstatsmekanismen ser kommissionär Hahn en annan respons från den ungerska regeringen. 

– Vi ser åtaganden och löften och vi kommer under de kommande två månaderna se hur de vidtas och levs upp till. Det är uppenbart att finansiellt tryck har effekt, sade Johannes Hahn.

Han pekade slutligen på att kommissionen har möjlighet att inleda en ny process mot Ungern igen om det skulle visa sig att landet, om det får de 7,5 miljarder eurona, ändå inte lever upp till rättstatskraven. 

Oppositionskritik: Kommer få pengarna till slut

Den ungerska EU-parlamentarikern Anna Donáth från det liberala oppositionspartiet Momentum anser dock att kommissionens besked bara är ett spel för galleriet och att de krav som kommissionen ställer är så låga att de inte i kommer att påverka grunden för Viktor Orbáns system.

– Vi får inte lura oss själva, EU-kommissionens hot är egentligen bara ett spel för att vinna tid och Ungern kommer att få EU-pengarna, sade Anna Donáth till nyhetsbyrån Bloomberg.