Annons

Peter Stano är talesperson för EU:s utrikestjänst.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Putins agerande kommer få konsekvenser

EU-länderna diskuterar just nu vilka åtgärder som unionen ska vidta efter den ryske ledaren Vladimir Putins utspel om mobilisering och ”folkomröstningar” i Ukraina. Detta enligt en talesperson för EU:s utrikestjänst.

– Putins tal och uttalandena om både folkomröstningar och partiell mobilisering är bara ytterligare ett belägg för att Putin inte är intresserad av fred utan bara trappa upp sitt aggressionskrig, sade Peter Stano, talesperson för EU:s utrikestjänst på onsdagen, och tillade att utspelet även är ett tecken på Putins desperation över hans misslyckanden i Ukraina.

Tidigare på dagen hade den ryske ledaren Vladimir Putin meddelat att man kallar in 300 000 reservister och att de ska genomföra så kallade folkomröstningar i ockuperade delar av Ukraina, omröstningar som saknar legitimitet. Det är första gången sedan andra världskriget som Ryssland mobiliserar soldater till krig.

Enligt Stano diskuterar ledarna för EU-länderna hur man ska svara på de ryska beskeden just nu i samband med FN:s generalförsamling i New York.

– Det är ett agerande som kommer att resultera i konsekvenser från vår sida, sade Stano som inte ville gå in på några detaljer om vad ett sådant svar kan tänkas innehålls.