Annons

Sträcka ut en hand till ryska vapenvägrare? Charles Michel, ordförande för EU:s ministerråd, tillhör de som tycker att EU ska ge skydd åt de ryssar som flyr undan tvångsinkallning till den ryska armén.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU i krismöte – ryska vapenvägrare splittrar

Rysslands annonserade upptrappning av kriget i Ukraina ska under måndagen diskuteras på ett krismöte i Bryssel. Frågan om huruvida de ryssar som nu flyr undan Putins massmobilisering av armén ska få komma till EU splittrar medlemsländerna.

Tjeckien, som för närvarande är EU:s ordförandeland, har kallat in medlemsländernas EU-ambassadörer, EU-kommissionen samt EU:s utrikestjänst till ett krismöte på måndagen för att diskutera den senaste utvecklingen av kriget, rapporterar Politico

I synnerhet frågan om ryska medborgare som vill ta sig till EU för att slippa undan tvångsinkallning till den ryska armén, till följd av Putins annonsering av massmobilisering av ryska soldater, kommer att stå i fokus i dagens diskussion. 

Frågan om hur dessa ryska medborgare ska hanteras splittrar EU-länderna. 

Tjeckien och Estland är två länder som endast förbundit sig att utfärda humanitära visum till motståndare till regimen och människorättsaktivister. 

– Ryssar som lämnar sitt land av rädsla för att bli mobiliserade kvalificerar sig inte för ett humanitärt visum i Tjeckien, sade Tjeckiens utrikesminister Jan Lipavský i torsdags rapporterar Agence Europe, som även citerar Estlands premiärminister Kaja Kallas:

– Varje medborgare är ansvarig för sin stats handlingar, och ryska medborgare är inget undantag. Därför beviljar vi inte asyl till ryska män som flyr sitt land. De borde motsätta sig kriget, sade Kallas på fredagen.  

Litauen är inne på samma linje. 

– Litauen kommer inte att bevilja asyl till dem som helt enkelt flyr från ansvar. Ryssarna borde stanna och slåss. Mot Putin, skriver Litauens utrikesminister Gabrielus Landsbergis på Twitter

Tyskland har å sin sida meddelat att man istället kommer att välkomna alla ryssar som vill fly sitt land och inte strida i Ukraina, skriver Agence Europe. 

Även ministerrådets ordförande, belgaren Charles Michel, pläderar för att EU ska ta emot de flyende ryssarna och säger till Politico att EU borde visa en ”öppenhet för dem som inte vill bli instrumentaliserade av Kreml”. 

EU-kommissionen underströk i förra veckan att hanteringen av EU:s yttre gränser måste utföras i enlighet med EU-rätt och att grundläggande rättigheter som rätten att söka internationellt skydd alltid måste respekteras, men att ansvaret att granska ansökningarna ligger hos medlemsländerna.