Att resa internationellt är normalt för lagstiftare från våra länder anser EU:s utrikeschef Josep Borrell apropå Nancy Pelosis besök i Taiwan i veckan och uppmanade alla parterna till lugn. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU till Kina om Taiwan: Inget motiv för aggressiv militär aktivitet

EU uppmanar till lugn när den militära spänningen ökar kring Taiwan. 

– Det finns inget som motiverar att använda ett besök som förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Kina inledde under torsdagen den militärövning med skarp ammunition som utannonserats efter att Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, besökt Taiwan i veckan. Övningen, som genomförs på sex ställen runt hela ön, inkluderar bland annat över tio missilskjutningar och är den mest omfattande militära övningen i Taiwansundet någonsin, rapporterar Reuters

Som svar har Taiwan ökat den militära beredskapen och hävdar att de utsatts för cyberattacker, rapporterar internationella medier. 

EU:s utrikeschef Josep Borrell uppmanade på torsdagen alla inblandade parter till lugn. 

– Det finns inget som motiverar att använda ett besök som förevändning för aggressiv militär aktivitet i Taiwansundet. Det är normalt och rutinmässigt för lagstiftare från våra länder att resa internationellt, skriver han på Twitter. 

– Vi uppmanar alla parter att förbli lugna, visa återhållsamhet, agera med öppenhet, fortsätter han. 

ett gemensamt uttalande på onsdagen sade G7-ländernas utrikesministrar att de “är oroade över de senaste och tillkännagivna hotfulla åtgärderna från Kina, särskilt övningar i direktsändning och ekonomiskt tvång, som riskerar en onödig eskalering”.