Annons

EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) och Arba Kokalari (M) är båda motståndare till gas i taxonomin men kommer att rösta olika vid nästa veckas omröstning.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Genuint oförutsägbar” klimatomröstning i EU-parlamentet

EU-parlamentet kan i nästa vecka komma att förkasta förslaget om att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar. Men splittringen inom partigrupper är stor och utgången högst oklar när EU-parlamentet träffas för sista gången innan sommaruppehållet.

Under kritiserade former presenterade EU-kommissionen strax innan årsskiftet sitt förslag i den kontroversiella frågan om huruvida kärnkraft och naturgas ska räknas till hållbara energislag i unionen inom den så kallade taxonomin.

Flera medlemsländer har haft starka invändningar mot att ta med antingen kärnkraft eller gas i taxonomin. Men deras antal har varit för litet för att stoppa det. Nu är det upp till EU-parlamentet att avgöra om förslaget ska godkännas eller stoppas. 

– Det är genuint oförutsägbart, säger EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) under en pressträff på fredagen.

Han och Socialdemokraterna kommer att rösta nej till att klassa naturgas och kärnkraft som hållbara investeringar. 

– Fossilgas ska inte finnas med på den gröna listan. Vi ska inte använda svenska pengar för att investera i fossilgas, säger Bergkvist som förväntar sig även Miljöpartiet och Vänsterpartiet rösta nej.

Moderaternas Arba Kokalari delar bilden att det kommer att bli jämt mellan ja- och nej-rösterna

Annons

– Det finns splittringar i flera partigrupper och det finns de som gärna vill ha gas inkluderat i detta och de som gärna vill ha kärnkraft inkluderat. Vi kan tyvärr inte rösta nej till gasen och ja till kärnkraften utan vi behöver ta ställning till båda samtidigt, säger Arba Kokalari.

Men hänvisning till hur viktig kärnkraften är för Moderaterna kommer dess fyra ledamöter att rösta för. 

– Så att vi inte döda de investeringar som nu görs och kommer behöva göras kring kärnkraften, sade Kokalari som även räknar med att Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ger grönt ljus.

Centerpartiet kommer enligt uppgift till Europaportalen att rösta nej.

Utskott har tidigare sagt nej

För drygt två veckor sedan röstade EU-parlamentets miljö- och ekonomiutskott i en gemensam omröstning med siffrorna 76 mot 62 och 4 som avstod ned taxonomiförslaget.

Kommissionen kan få bakläxa

För att stoppa förslaget måste minst 353 av de 705 ledamöterna rösta nej på onsdag i nästa vecka. Om så sker måste kommissionen antingen helt dra tillbaka det eller återkomma med ändringar i det. Erik Bergkvist menar att förslaget inte borde ha lagts i formen av en delegerad akt –  en teknisk ändring av redan existerande EU-lag – utan som ett vanligt lagförslag där EU-parlamentet och medlemsländerna har rätt att göra ändringar i det.