Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och LO:s ordförande Susanna Gideonsson på presskonferensen om minimilöner 7 juni 2022.

Bild: Skärmdump från regeringens sändning.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Nya EU-regler om minimilöner – Starkt stöd för EU och Nato

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ukraina uppger att mellan 100 till 200 ukrainska soldater dödas varje dygn försvaret mot Rysslands illegala krig, vilket tyder på en ökning av antalet stupade. Samtidigt rapporteras att fler än 3,2 miljoner ukrainare har fått skydd i EU

Sverige och Finland fördjupar sitt försvarssamarbete ytterligare och Finland överväger att stärka gränsskyddet mot Ryssland med olika typer av hinder.

I veckan antogs en preliminär överenskommelse om EU-regler för minimilöner mellan parlamentet och ministerrådet. Enligt regeringen skyddas den svenska kollektivavtalsmodellen, något som arbetsmarknadens parter inte är lika övertygade om.

Aldrigt tidigare i mordern tid har svenskarna visat en sådan stark positiv inställning till internationellt samarbete. Stödet för det svenska EU-medlemskapet har nått nya rekordnivåer och stödet för Natomedlemskap är mycket stort enligt Statistiska centralbyrån, SCB, på onsdagen. På fredagen presenterades en historisk utrikesdeklaration där Sverige deklarerade sitt Natostöd.

 

Till sist noteras

… att Europaparlamentarikerna i veckan inte kunde kompromissa om sin syn i tre av åtta klimatdirektiv varför nya förslag får tas fram

… att könskvotering till styrelser i större bolag, med minst 250 anställda, kan bli aktuell sedan parlamentet och ministerrådet preliminärt blivit överens om ett nytt regelverk