EU:s rådsordförande Charles Michel anser att måndagens överenskommelse om oljesanktioner mot Ryssland visar på EU:s enighet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: 100 dagar av ryskt terrorkrig – EU:s sjätte sanktionspaket antaget

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

I 100 dagar har Rysslands terrorkrig pågått i Ukraina och nu ockuperar dess armé en femtedel av Ukrainas yta – tusentals har dödats, städer har jämnats med marken och miljoner människor är på flykt. 

Efter flera veckors förhandlingar kunde EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland antas efter att proryska Ungern med vetovapnet tvingat fram utantag mot oljeembargot och att Putins patriark Kirill, som högljutt stöttat det ryska anfallskriget, skulle undantas från EU:s sanktionslista

En oenig EU-kommission godkände på onsdagen EU-finansiering av Polens återhämtningsplan trots att landet ännu inte reformerat den utdömda disciplinnämnden vid högsta domstolen. Det slutliga beslut ligger nu hos medlemsländerna.

Det drar ihop sig till slutförhandlingar om minimilönsdirektivet i början av nästa vecka. “Vi är jättebekymrade” kommenterar en facklig företrädare.

Till sist noteras

… att regeringen får ignorera så kallade falska majoriteter som kan uppstå när  utskott och EU-nämnd tycker något annat än riksdagsmajoriteten. Därmed har konstitutionsutskottet enigt avgjort en av förra höstens storbråk till regeringens favör 

… att Danmark, efter veckans folkomröstning, inte längre stå utanför EU:s försvarssamarbete. Av de från början fyra danska undantagen återstår formellt tre men i praktiken två: förbehållen mot euron och det rättsliga samarbetet 

… att barnaga fortfarande, i någon form, är tillåten i Belgien, Italien, Tjeckien och Slovakien.