Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på presskonferensen efter toppmötes avslut på torsdagen.

Bild: Nato

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige och Finland bjuds in som medlemmar i Nato

Sverige och Finland bjuds in att bli Natomedlemmar. Det blev klart på försvarsalliansens toppmöte i Madrid som avslutades på torsdagen. Det formella undertecknandet ska ske på tisdag nästa vecka.

I dag torsdag avslutades det två dagar långa Natotoppmötet i Madrid – ett historiskt möte för Sverige och Finland där Natoländerna på onsdagen beslutade att bjuda in de två nordiska länderna att bli medlemmar i försvarsalliansen. 

– Det politiska beslutet att bjuda in Sverige och Finland att gå med i Nato togs på toppmötet på onsdag. Den formella signeringen av anslutningsprotokollet ska ske på tisdag i närvaro av Sveriges och Finlands utrikesministrar, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens efter mötets avslut på torsdagen. 

Beslutet kommer efter att Turkiet i tisdags lyfte sitt veto mot Sveriges och Finlands medlemskapsansökningar då de tre länderna skrev under en så kallad avsiktsförklaring som behandlar Turkiets invändningar om bland annat vapenexport och terrorism. 

Innan Sverige och Finland och kan bli officiella medlemmar i försvarsalliansen måste deras medlemskapsansökningar först ratificeras i alla 30 Natoländers parlament. Hur lång tid den processen kan ta ville Jens Stoltenberg inte uttala sig om i veckan. 

Generalsekreteraren underströk på torsdagen även Natos nära samarbete med EU. 

– Natos partnerskap med Europeiska unionen har redan nått oöverträffade nivåer. Och vi kommer att fortsätta att fördjupa vårt samarbete, sade Jens Stoltenberg.