Delade meningar. EU-kommissonens vice ordförande Frans Timmermans (sittande) röstade på onsdagen mot att godkänna Polens återhämtningsplan – kollegan och ekonomikommissionären Paolo Gentiloni (stående) röstade för. Bilden är tagen vid onsdagsmötet.

Bild: EU-kommissionen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Splittrad EU-kommission kompromissar om polsk återhämtningsplan

EU-kommissionen har givit grönt ljus till Polens återhämtningsplan – trots att landet inte genomfört de rättsstatsreformer som tidigare krävts.

EU-kommissionen godkände på onsdagen Polens återhämtningsplan på 35,4 miljarder euro i lån och bidrag – pengar som har hållits inne på grund av Polens bristande respekt för rättsstatens principer

– Vi hade ett utbyte om den polska planen för återhämtning och motståndskraft. Efter denna diskussion antog kollegiet sitt förslag till rådets genomförandebeslut om planen, sade ekonomikommissionären, Paolo Gentiloni, rapporterar Agence Europe

Beslutet är kontroversiellt. Det är första gången som EU-kommissionärer diskuterar en nationell återhämtningsplan vid ett möte i kollegiet och sedan röstar om den. Vice ordförandena Frans Timmermans och Margrethe Vestager röstade emot. 

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson hade tillsammans med kollegorna Věra Jourová och Didier Reynders – alla med ansvar för frågor som rör rättsstat och juridik – invändningar, men var inte närvarande vid mötet. 

Krav på rättsstatsreformer

Sedan den polska återhämtningsplanen lämnades in till EU-kommissionen i maj förra året har kommissionen ställt krav på att Polen ska genomföra reformer av sitt rättssystem för att få ta del av den återhämtningsfond som EU upprättade efter pandemin. 

Förra veckan tog Polen ett första steg mot att gå EU-kommissionen till mötes när underhuset i det polska parlamentet röstade för att avskaffa disciplineringsnämnden i landets högsta domstol. 

Andra omständigheter tros dock ha påverkat kommissionen att ge grönt ljus till Polens återhämtningsplan, rapporterar bland annat Politico. Polens centrala roll i att ta emot ukrainska flyktingar under våren lär ha spelat in. Beslutet ses också som ett försök till att lösa upp knutarna kring det föreslagna direktivet om minimibeskattning av multinationella företag i EU – ett förslag som Polen har blockerat. 

Betalning mot leverans

Pengarna kommer dock inte att betalas ut rakt av till Polen. Pengarna ska betalas ut successivt i takt med att landet lever upp till vissa krav, skriver Politico. 

– Vi kommer noga utvärdera att man lever upp till de milstolpar som satts upp, sade EU-kommissionär Paolo Gentiloni, enligt Politico. 

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen besöker under torsdagen Warszawa för att leverera kommissionens analys av den polska återhämtningsplanen. 

EU:s ministerråd har nu en månad på sig att anta, eller förkasta, den polska återhämtningsplanen.