På onsdag i nästa vecka ska EU-parlamentet åter ta ställning till de tre klimatförslagen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Klimatuppgörelse i EU-parlamentet sluten

EU-parlamentets tre största politiska grupper har enats om en ny klimatkompromiss efter förra veckans debacle då tre förslag oväntat röstades ner. – Vi har en uppgörelse, säger Emma Wiesner.

EU-parlamentet röstade i förra veckan om sina förhandlingspositioner i åtta av de dussintal lagförslag som ska se till att unionen når sitt mål om att minska utsläppen med minst 55 procent till 2020. Tre av filerna fick dock skickas tillbaka till förhandlingsbordet efter att ingen majoritet kunde nås för de kompromisser som fanns. 

Sedan dess har förhandlingar i parlamentet pågått och sent på tisdagskvällen kunde de tre största partigrupperna konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE enas om en ny kompromiss

– Vi har en uppgörelse som kommer att göra det möjligt att rösta om de kvarvarande delarna i klimatpaketet, sade EU-parlamentariker Emma Wiesner (C) som deltagit i veckans förhandlingar för RE-gruppen.

Annons

Den fråga som fick förra veckas omröstning att falla var åren för när utfasningen av gratis utsläppsrätter till företag, som ska skyddas av de nya klimattullarna, ska börja och ha avslutats. Bland annat S&D-gruppen ville sätta denna in- och utfasningsperiod till 2026 och 2032. Men detta röstades ned med 11 rösters marginal. EPP:s och RE:s förslag om åren 2028 och 2042 röstades även det ned.

Den nya kompromissen är 2027 och (den 31 december) 2032. Samtidigt införs en klausul på EPP:s begäran om att utfasningen av de fria utsläppsrätterna ska avslutas i ett scenario där de nya klimattullarna inte fungerar, exempelvis om de utmanas av länder utanför EU i Världshandelsorganisationen. Utfasningen kommer även att gå långsammare de första åren jämfört med tidigare uppgörelser.

I uppgörelsen ingår även kompromisser om förutsättningarna för företag som exporterar koldioxidgenererande produkter till länder utanför EU. De tre grupperna behåller den tidigare överenskommelsen att ytterligare tre sektorer ska omfattas av klimattullarna och att  kommissionen måste göra en analys för att kunna för in ytterligare sektorer.

Uppgörelsen ändrar även farten på hur snabbt utsläppsrätterna ska minskas ned. Resultatet av detta kommer att leda till minskade utsläpp med 63 procent till 2030 inom utsläppshandeln, ETS. Detta är mer än de 61 procent kommissionen föreslog för ett år sedan men längre än den ståndpunkt som parlamentets miljöutskott landade i i mitten av maj.

Den nya omröstningen i Europaparlamentet kommer att äga rum på onsdag i nästa vecka. Tillsammans har de tre partigrupperna en tydlig majoritet i parlamentet.