Statsminister Magdalena Andersson (S) på plats i Bryssel inför torsdagens toppmöte – i bakgrunden Roberta Metsola, ordförande för EU-parlamentet som på torsdagen uppmanade EU-ledarna att bevilja Ukraina och Moldavien kandidatlandsstatus.

Bild: Skärmdump, video Europeiska rådet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt EU-beslut om Ukraina väntas på dagens toppmöte

Idag väntas EU-ledarna bevilja Ukraina och Moldavien kandidatlandsstatus till EU. 

– Det är en otroligt viktig signal till Ukraina att de har en framtid i EU, säger Magdalena Andersson på plats i Bryssel inför toppmötet.

Efter att EU-kommissionen förra veckan rekommenderade att Ukraina och Moldavien ska ges kandidatlandsstatus till EU, förväntas EU:s stats- och regeringschefer ta ett beslut i frågan på det toppmöte som inleds på torsdagen i Bryssel. 

– Jag ser verkligen fram emot att, och hoppas att vi snabbt kan fatta beslut om att ge Ukraina och Moldavien kandiddatlandsstatus. Det ett viktig budskap till Ukraina att de har en framtid i Europa och i EU, och det är en otroligt viktig signal inte minst till alla de soldater som nu strider för Ukraina och deras självständighet och deras rätt att själva fatta beslut om framtiden för deras land, sade statsminister Magdalena Andersson (S) i Bryssel på torsdagsmorgonen. 

– Med det sagt är det här ett historiskt och ovanligt beslut. Det kommer att krävas många reformer i de här länderna innan de kan bli fullvärdiga medlemmar i EU, lade hon till. 

EU-ledarna ska även diskutera Georgiens medlemsansökan, där man även där förväntas gå på EU-kommissionens linje och erbjuda landet "ett europeiskt perspektiv" men slå fast att ytterligare reformer behövs innan landet kan beviljas kandidatstatus. 

Möte med västra Balkan

Att EU nu ser ut att ta stora kliv framåt med dessa länders medlemskapsansökan har aktualiserat frågan om relationerna med länderna på västra Balkan som också knackar på EU-dörren.

Innan själva toppmötet drar igång på torsdagseftermiddagen har EU-ledarna ett separat möte med just länderna på västra Balkan där frågan om vägen framåt för eventuella EU-medlemskap ska diskuteras. 

Magdalena Andersson tror att det finns en förståelse bland dessa länder att dagens eventuella beslut om Ukraina och Moldavien är viktigt. 

– Jag övertygad om att de också ser att det pågår ett krig i Ukraina just nu och att det därför är viktigt att vi kan fatta det här beslutet som är en mycket viktig signal, sade hon.