Annons

Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Finlands ledare vill gå med i Nato

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin sade på torsdagen att landet utan dröjsmål bör ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen. Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato”, heter det i ett uttalande på torsdagsmorgonen från finske presidenten Sauli Niinistö och finska statsministern Sanna Marin.

De två hopppas att ”de nationella åtgärder som ännu krävs för att fatta detta beslut vidtas skyndsamt under de närmaste dagarna”.

En majoritet i försvarsutskottet i den finska riksdagen har tidigare i veckan ställt sig bakom ett finskt Natomedlemskap. På lördag ska Sanna Marins Socialdemokrater ta ställning i frågan . Formellt är det presidenten tillsammans med  det utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet fattar beslut om en eventuell Natoansökan.

Utrikesminister Linde: Påverkar vår analys

I Sverige väntas ett avgörande beslut de kommande dagarna om huruvida Sverige bör göra Finland sällskap och ansöka om Nato-medlemskap. I morgon fredag ska riksdagspartierna presentera sin säkerhetspolitiska analys. Utrikesminister Ann Linde (S) säger på torsdagen till SVT Nyheter att det de två finska ledarnas utspel spelar in.

– Finlands besked påverkar också vår analys, det tar vi höjd för i de överläggningar som vi presenterar i vår rapport i morgon, säger hon till SVT Nyheter.

Borgerliga i Sverige: Vi bör följa Finland

De fyra svenska borgerliga partierna, som länge varit för svenskt Natomedlemskap, menar att Sverige nu också måste säga ja.

"Nu är det dags för Sverige att också säga ja till Nato och gå med tillsammans med Finland", twittrar Moderaterna.

"Sverige behöver gå hand i hand med Finland för att stärka tryggheten och säkerheten i Norden och Östersjöregionen", twittrar Annie Lööf (C).

"Finlands sak är vår och viktigt att vi snarast möjligt följer efter. Nu ser vi till att göra det här tillsammans med våra finländska bröder och systrar", twittrar Ebba Busch (KD).

"Framåt Finland. Tillsammans med Sverige för fred och säkerhet i vår del av världen", twittrar Liberalernas ledare Johan Pehrson.

Sverigedemokraterna har tidigare ställt sig positiva till ett Natomedlemskap om Finland också går med.