Europaparlamentariker Abir Al-Sahalni (C ) kräver att EU gör mer för att skydda ukrainska kvinnor och barn undan våldtäkter och trafficking.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Ryska krigsvåldtäkter mot kvinnor och barn – en ondska bortom ord

EU måste agera än mer på de chockerande rapporterna om ryska soldater som våldtar ukrainska kvinnor och barn. Förse Ukraina och flyktingarna i EU med preventivmedel och ge alla flyktingar rätt till sjukvård och abort. Bekämpa trafficking och stärk barnens rättigheter. Frys alla betalningar till Ryssland och ge mer vapen till Ukraina. Det skriver Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani (C).

Det finns en speciell plats i helvetet för de som utnyttjar kvinnors kroppar, och barns kroppar, som ett vapen i krig. Under de senaste veckorna har man kunnat läsa om fruktansvärda övergrepp som begåtts av ryska soldater mot ukrainska kvinnor. Men också mot barn. Som den ryska soldaten som filmade medan han förgrep sig på ett spädbarn, i hopp om att senare kunna sälja filmen på Darknet.

En ondska bortom ord

Vi har också kunnat höra om de kvinnor och barn som regelbundet våldtogs i en källare, där både barn och kvinnor blev gravida som ett resultat. Det här är en ondska bortom ord. Förövarna måste till varje pris ställas till svars.

Det är så klart inte första gången som kvinnors, och barns, kroppar utnyttjas såhär. Historien har gång på gång visat hur våldtäkter på kvinnor används som ett vapen i krigsföring, som för övrigt betecknas som ett krigsbrott enligt Romstadgan. Det finns inget tvivel om saken - den ryska armén har begått krigsbrott här. Det är tydligt att EU, som står upp för värderingar som fred och jämställdhet, behöver agera för att förhindra Rysslands framfart, men också för att vi ska kunna dokumentera dessa brott och ställa de ansvariga till svars.

Registrera bevisen på krigsbrott 

I förrförra veckan skrev jag och mina partikollegor i den liberala gruppen Renew Europe i Europaparlamentet ett brev till EU-kommissionen, där vi bland annat uppmanade dem att etablera en digital plattform där man skulle kunna systematisera och registrera bevis på att krigsbrott har begåtts.

Nu har Kommissionen svarat. Man ska ge myndigheten Eurojust möjlighet att samla in, spara och dela med sig av bevis att krigsbrott har begåtts. Det är bra att Kommissionen lyssnar på oss, men vi ser att mycket mer behöver göras för att skydda och stötta de kvinnor och barn som farit så oerhört illa i Ukraina.

  • Förse Ukraina med mer vapen. För några veckor sedan gav EU fyra gånger mer pengar till Putin genom betalningarna för gasen och oljan, jämfört med vad vi ger i stöd till Ukraina. Det ligger i allas våra intressen att vi bekämpar Putins armé till varje pris.
  • Frys pengarna till Putin. Om det inte går att helt stoppa olje- och gasleveranserna – kan vi istället frysa pengarna till Ryssland, tills de har stoppat kriget. EU ska inte bidra med en euro till att finansiera Putins blodiga krig.
  • Hjälp kvinnor med sexuell och reproduktiv hälsa och frigör mer sanitärt stöd. Centerpartiet vill se att man inom ramen för EU:s civilstödsmekanism köper upp och förser kvinnor med dagen-efter-piller, p-piller och preventivmedel. Både på plats i Ukraina och när de lyckats fly. Dessa skulle underlätta och säkra upp skyddet av deras rättigheter.
  • Möjliggör för kvinnor och barn att anmäla övergrepp redan i flyktingläger. Information ska finnas tillgängligt på olika språk, i olika format.
  • Se till att kvinnor och barn faktiskt får rätt till sjukvård. Vi ser idag att ukrainska kvinnor och barn som kommer till Polen och som behöver genomföra en abort, inte kan göra det på grund av det rådande totalförbudet mot abort i landet. Det här är ett enormt problem, som sträcker sig tillbaka till Kommissionens ovilja att ta itu med Polens auktoritära utveckling sedan tidigare. Kvinnorna och barnen måste ges rätt att genomföra abort i andra länder, inom ramen för massflyktsdirektivet, och erbjudas psykologiskt stöd.
  • Skydda barns rättigheter. Vi måste skydda de ukrainska barn som är på flykt undan kriget, både ihop med sina föräldrar och som ensamkommande. Civilsamhällsorganisationer som arbetar med barns rättigheter måste ges tillräckligt stöd för att kunna arbeta vid Ukrainas gräns mot EU-länder. Men vi måste också se till att barn som har två föräldrar av samma kön inte separeras från sina föräldrar bara för att de befinner sig i ett land där samkönade äktenskap inte tillåts. Här har EU-domstolen nyligen gjort ett glädjande utlåtande om frågan.
  • Öka och förbättra samordningen för ukrainska flyktingar. Inte en enda kvinna eller barn ska riskera att fly ett krig, bara för att senare hamna i trafficking. Vi ser det tyvärr redan hända, också i Sverige. EU måste stävja det genom att ordna med trygga transporter mellan länder, bättre information till ukrainska flyktingar, samordning och dokumentering, liksom uppföljning.
  • Medlemsstater bör prioritera upp arbetet med att identifiera traffickingnätverk och åtala dessa. Här spelar Europol, Eurojust och Frontex en viktig roll i det internationella samarbetet som ofta krävs vid den här typen av kriminella verksamheter som sträcker sig över landsgränser.

EU måste göra precis allt i sin makt för att påverka utvecklingen i rätt riktning och få ett stopp på de här vidrigheterna. De ryska krigsförbrytarna måste ställas till svars. Vi kommer inte att ge oss, förrän de ställs inför rätta. Slava ukraini.

Abir Al-Sahlani  (C)
Europaparlamentariker