Europaparlamentariker Malin Björk (V) vill inte att Sverige ska bli medlem i Nato.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Låt Sverige vara militärt självbestämmande

Sverige ska bygga sin trygghet på ett militärt självbestämmande och på handlingsfrihet i svåra lägen. Den militära alliansfriheten gör Sverige säkrare. Låt folket avgöra Natofrågan i en folkomröstning. Det skriver Europaparlamentariker Malin Björk (V).

Finland har bestämt sig för att ansöka om Natomedlemskap. Jag har full respekt för Finlands självständiga behandling och beslut.

Jag pratade idag med Pekka Haavisto, Finlands utrikesminister, som deltog i ett möte i EU-parlamentets utrikesutskott. Jag delar helt hans analys av Putins olagliga och vedervärdiga anfallskrig, den ryska regimens hot mot demokratin, Putins förtryck av den egna befolkningen och krigsbrotten som begås av den ryska armen i Ukraina.

Annorlunda finskt förhållande till Ryssland

Men Finlands historiska förhållande till Ryssland är annorlunda än Sveriges. Opinionen ser också annorlunda ut i Finland. Opinionen förändras naturligtvis snabbt i ett osäkert och farligt läge, men den är fortfarande delad i Sverige, mer så än i Finland. Därför anser jag att Sverige ska ha en folkomröstning, precis som vi hade om EU-medlemskap och som vi hade kring EMU-frågan.

När det handlar om att ge upp 200 års militär alliansfrihet, då måste vi fråga folket. Man ska våga ta den debatten, lita på demokratin och ge väljarna förtroendet att ta ett välgrundat och genomtänkt beslut. Det finns inte heller något i den säkerhetspolitiska situationen som talar mot att ta den lite längre tid vi behöver för en folkomröstning. Även det går att göra utan att dra ut på tiden.

Vårt militära självbestämmande

Vänsterpartiet anser att det bästa för Sverige är att behålla vårt militära självbestämmande. Det är det bästa för vår säkerhet och även positivt för säkerhetsläget runt Östersjön i stort.

Natos säkerhetsordning bygger på terrorbalans och kärnvapenparaply. Det ger inte Sverige en tryggare framtid, ett Nato-medlemskap ökar osäkerheten. Nato har också medlemmar som inte är demokratiska - Erdoğan, Orbán, och vem vet om Trump återkommer vid makten i USA. Även det innebär risker för Sverige.

Som militärt alliansfria har Finland och Sverige bidragit till säkerhetsordningen i Europa och även globalt. Vi har deltagit i freds- och nedrustningsförhandlingar, vi har varit viktiga för diplomatiska ansträngningar och för fred. Denna diplomatiska förmåga och trovärdighet riskerar vi förlora när går in i en militär allians.

Sverige ska naturligtvis ha försvarspolitiska och säkerhetspolitiska samarbeten. Men det ska vara med uteslutande demokratiska stater som delar våra värderingar. Vi ska bygga vår trygghet på att behålla vårt militära självbestämmande och vår handlingsfrihet i svåra lägen.

Sverige ska självständigt kunna göra sina säkerhetspolitiska val. Den militära alliansfriheten gör Sverige säkrare. Låt folket avgöra frågan i en folkomröstning.

Malin Björk (V) 
EU-parlamentariker