Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj lämnade i veckan över begärda handlingar till EU:s Ukrainaambassadör Matti Maasikas i hopp om snabbehandling av frågan huruvida Ukraina kan bli kandidatland.

Bild: EU:s utrikestjänst

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Vädjan om humanitär hjälp – nya sanktioner väntas

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det grymma ryska kriget i Ukraina fortsätter. EU kritiserade i början av veckan vad de kallar för Rysslands ”vettlösa angrepp” och ”urskillningslösa” attacker mot civila mål. Befälhavaren för de sista ukrainska styrkorna i den av Ryssland totalförstörda Mariupol vädjade, sannolikt förgäves, på tisdagen om fri lejd ur ruinstaden tillsammans med ett stort antal sårade soldater, civila kvinnor och barn. FN varnar för att nästan 16 miljoner invånare i Ukraina är i skriande behov av humanitär hjälp och att förstörelsen av civil infrastruktur har gjort livet outhärdligt för miljoner människor i landet. Fram till och med torsdagen har 5 133 747 människor lämnat Ukraina som krigsflyktingar sedan det ryska terrorkriget började. Ukrainare har också börjat återvända. Efter ett möte på tisdagen som USA:s president Joe Biden ledde väntas nya sanktioner för att “öka Rysslands isolering”.  

Frågan om vem som ska leda Frankrike avgörs på söndag. Inte bara experter utan även statsministrar från andra EU-länder varnar, vilket är mycket ovanligt, de franska väljarna för den Rysslandskopplade presidentkandidaten Marine Le Pens negativa syn på demokrati och EU-samarbete.   


Till sist noteras: 

… att sanningens minut närmar sig i den svensk-finska Natofrågan och i veckan snabbade Sverige på sin Natoutredning som nu väntas 13 maj

… att den ukrainska regeringen hoppas att EU:s toppmöte i juni ska ge landet kandidatstatus och i sin förlängning inleda förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap

… att inflationen i EU nådde nya rekordhöjder på 6,3 procent. Inflationen som urholkar köpkraften och driver upp räntorna som sannolikt dämpar tillväxten

… i veckan var Danmarks och Spaniens statsministrar i Kiev för att visa sitt stöd. Därmed har 10 av 27 regeringschefer, ej Magdalena Andersson, besökt Ukraina under kriget