Utrikesminister Ann Linde i diskussion med sin spanske kollega José Manuel Albares Bueno på måndagens utrikesministermöte i Luxemburg.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige kräver EU-sanktioner mot rysk olja

I takt med att nya ryska krigsbrott mot Ukraina uppenbaras ökar trycket på ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland. Sverige kräver att EU går vidare med sanktioner mot rysk olja och gas. Trots att motståndet i vissa EU-länder är stort finns det visst hopp enligt utrikesminister Ann Linde. 

– Det är inte det tvärnej som vi såg i början, sade hon efter ett möte med sina EU-kollegor på måndagen.

I fredags godkände EU-länderna ett femte sanktionspaket mot Ryssland, där man bland annat införde förbud mot att köpa rysk kol. EU-kommissionen jobbar nu på ett sjätte paket. När EU:s utrikesministrar på måndagen träffades i Luxemburg krävde Sverige att EU ska gå vidare med sanktioner mot rysk olja. 

– Jag krävde på mötet att vi skulle gå vidare till det sjätte paket och också ha sanktioner på ytterligare fossilfria energisorter. Vi har ju tagit ett steg vad gäller kol men vi måste gå vidare framför allt vad gäller olja, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet. 

Motståndet bland medlemsländer som är beroende av rysk energi är dock fortfarande stort, inte minst från Tyskland, Österrike och Ungern, enligt uppgifter i Agence Europe. Samtidigt sade Ann Linde att diskussionen mycket handlar om att hitta alternativ och få till en tidsplan för utfasning. 

– Det är inte så att man säger att det absolut inte går utan det är mer en fråga om hur snabbt kan vi ska ersätta, sade hon. 

Samtidigt underströk Linde att hon inte tror det kommer bli något snabbt beslut om detta. 

– Oljan tror jag att det är större hopp om, gas är det lite mindre hopp om. Men det är inte det tvärnej som vi såg i början. Och det tror jag beror på att världen ser mer och mer av den ena krigsförbrytelsen efter den andra och det blir uppenbart att man måste göra mer, sade Ann Linde.