EU-minister Hans Dahlgren på presskonferensen den 13 april 2022.

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Så arbetar Sverige kring Rysslands krig mot Ukraina

Sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige – det är de tre spår som den svenska regeringen jobbar kring med anledning av Rysslands krig mot Ukraina. 

– Det här fasansfulla kriget är bland det allra värsta som hänt Europa sedan andra världskriget – men har också enat EU, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på onsdagen.

Snart sju veckor har gått sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022. Rysslands brutalitet, med bland annat massakern i Bucha och bombningen av barnsjukhuset i Mariupol, har inte undgått den svenska regeringen. 

– Det här är uppenbara krigsbrott och de som är ansvariga för det här i den ryska militären och statsledningen behöver ställas till svars. Och därför kommer regeringen att bistå den Internationella brottsmålsdomstolen när den gör sin utredning, säger EU-minister Hans Dahlgren på onsdagen om regeringens samlade arbete med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. 

Tre spår

Sverige arbetar kring tre spår vad gäller Rysslands krig i Ukraina. Dels handlar det om påtryckningar på Ryssland att upphöra med kriget vilket framför allt sker på EU-nivå genom att trappa upp sanktioner mot landet. Totalt fem sanktionspaket har hittills antagits av EU och EU-kommissionen håller på att fila på ett sjätte. 

– Den svenska regeringen driver på för ytterligare sanktioner, säger Hans Dahlgren men understryker vikten av enighet inom EU, att medlemsländerna går fram tillsammans. 

– Det är då vi kan vara säkra på att de verkligen får effekt. 

Sverige ger också stöd till Ukraina i form av både humanitärt och militärt stöd, dels på nationell nivå men även på EU-nivå. 

Slutligen handlar det om att vidta åtgärder för att stärka Sverige. Där handlar det bland annat om förstärkning av det militära och civila försvaret men också åtgärder för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av kriget som ökade energipriser, eller att rusta kommunerna för att kunna ta emot människor på flykt. 

Ett mer enat EU

Samtidigt sker det ett intensivt arbete på EU-nivå inom fler olika områden, vad gäller bland annat att säkra livsmedelsförsörjningen, att koordinera migrationsinsatser och att stödja energisäkerheten, säger Hans Dahlgren.

– Det här fasansfulla kriget är bland det allra värsta som hänt Europa sedan andra världskriget. Det har rivit upp den europeiska säkerhetsordningen. Samtidigt har det här lett till att det nu råder en enastående stark enighet i det europeiska samarbetet vars make jag knappt har sett tidigare, säger EU-ministern.