Tyskland vill se en diskussion om att stoppa inköpen av rysk energi i EU. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ökat tryck för ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland

Efter helgens uppgifter om grova ryska krigsbrott i Ukraina öppnar Tyskland för en EU-diskussion om ett gasembargo. Samtidigt blir Litauen första land att sluta köpa rysk gas.

Tyskland har varit det EU-land som uttalat störst motstånd till att sluta köpa gas från Ryssland då en viktig del av landets ekonomi är beroende av den. Sedan tidigare förbereds i Bryssel ett femte sanktionspaket mot Ryssland. Efter uppgifter i helgen om att ryska soldater begått krigsbrott och mördat civila i ockuperade ukrainska städer vill nu den tyska försvarsministern Christine Lambrecht att frågan om ett importstopp av rysk gas läggs på förhandlingsbordet.

– Det måste diskuteras [ett stopp på gasleveranserna] i kretsen av EU-ministrar, sade Lambrecht i en intervju i Bericht asu Berlin på söndagen.

I helgen meddelade samtidigt Litauen att man går före EU och inför ett eget importstopp av rysk gas.

”Från och med nu kommer Litauen inte att konsumera en kubikcentimeter giftig rysk gas”, twittrade den litauiska primärministern Ingrida Šimonytė på söndagen.

Polen meddelade i förra veckan att man stegvis tänker sluta köpa rysk energi.

”Ytterligare EU-sanktioner och stöd är på väg”, twittrade Europeiska rådets ordförande Charles Michel på söndagen.

Som ytterligare sanktioner mot Ryssland har EU-länderna diskuterat ett stopp för ryska fartyg att lägga till i EU-hamnar – några länder vill även stoppa all rysk godstransport. Men undersöker även möjligheter att lägga till fler områden på handelsblockadslista, ta bort fler ryska banker från betalningssystemet Swift och täppa igen kryphål i de tidigare sanktionerna. 

Medlemsländernas EU-ambassadörer väntas ta upp frågan om ett femte sanktionspaket på sitt möte på onsdag. Frågan skickas sedan vidare till ministernivå. 

Krav på EU-toppmöte

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki efterfrågade på söndagen ett extrainsatt EU-toppmöte för att diskutera unionens reaktion. Han vill att ryska oligarkers tillgångar konfiskeras och att EU inför en ”radikal avstängning ryska fossila bränslen”.

”Sanktionerna är tänkta att skapa fred i Ukraina, inte att lugna Europas dåliga samvete. Sanktionerna ska stoppa Putin. Om de inte har gjort det betyder det att de inte är tillräckligt kraftfulla!”, twittrade Morawiecki.