EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) och EU-parlamentariker Emma Wiesner (C).

Bild: EU-parlamentet/Kristdemokraterna

Hoppa till artikelns andra spalt.

KD-ledaren uppmanar bryta mot EU-lag – får skarp kritik

Ebba Busch vill att Sverige ska bryta mot EU-lag för att kunna få ned priset på drivmedel. ”Häpnadsväckande” och ”förkastligt”, kommenterar EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) och Emma Wiesner (C) utspelet.

Kristdemokraterna vill sänka priset på diesel med nio kronor och på bensin med fem kronor. Ett hinder för detta är EU:s energiskattedirektiv som styr miniminivåer för beskattning av bland annat motorbränsle. Sveriges regering har av riksdagen fått i uppdrag att driva på för att Sverige ska få ett undantag från EU-regelverket. Något sådant gehör har dock Sverige inte fått. Nu vill Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch bryta mot EU-direktivet.

– Jag är till och med beredd att stötta att Sveriges regering skulle gå före och hellre be om ursäkt i efterhand så att säga, snarare än att be om lov nu innan. För det går för långsamt och läget har varit akut såpass länge, sade Ebba Busch till Sveriges Radio P1 på fredagen och tillade att man bör ”göra det som krävs”.

Enligt Busch handlar det om ”politisk vilja” att få ett undantag och hon anser att att statsminister Magdalena Andersson gjort ett ”halvhjärtat” försök att driva frågan i EU.

”Häpnadsväckande och naivt”

Ebba Busch’ vädjan att bryta mot EU-lag får stark kritik.

– Det är en lag som Sverige har accepterat att följa. Hon uppmanar att vi ska bryta mot beslut fattade av den svenska riksdagen. Det är faktiskt häpnadsväckande att en partiledare gör på det viset, säger EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) till Europaportalen.

Instämmer i kritiken gör Emma Wiesner, EU-parlamentariker för Centerpartiet.

– Det är förkastligt, naivt och väldigt allvarligt att man uppmuntrar att strunta i EU-direktiv. Vi måste både respektera de lagar och regler vi har och stå upp för EU-samarbete. Att nu börja runda de processerna och uppmuntra till någon slags anarki känns inte som rätt läge, säger Emma Wiesner till Europaportalen.