EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under tisdagens utfrågning i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt: EU:s rättsstatsmekanism sätts in mot Ungern

EU-kommissionen tar för första gången det nya rättsstatsverktyget i bruk när man inleder ett förfarande mot Ungern. – Vi måste gå vidare till nästa steg, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade på tisdagen att man inleder ett formellt förfarande mot Ungern under den nya rättsstatsmekanismen som kom på plats för ett drygt år sedan. Mekanismen, även kallad konditionalitetsmekanismen, gör att EU-bidrag till medlemsländer som bryter mot rättsstatens principer kan dras in.

I november i fjol skickade kommissionen två informella brev till Polen och Ungern med en rad frågor om misstänkta brott mot rättsstatens principer. Ungern har svarat på de frågorna och kommissionen har dragit slutsatsen att de inte räcker utan att man inleder ett förfarande. Detta två dagar efter att det ungerska parlamentsvalet.

– Vi måste gå vidare till nästa steg. Därför har kommissionär [Johannes] Hahn i dag pratat med den ungerska regeringen och informerat om att vi nu kommer skicka en formell underrättelse att inleda konditionalitetmekanismen, sade von der Leyen under en utfrågning i EU-parlamentet på tisdagen.

För Ungern handlade frågorna som skickades i november om offentlig upphandling och domstolarnas oberoende. Undermåligheter i Ungerns upphandlingsregler öppnar för korruption där regeringstrogna företag och personer lättare kan få stora offentliga kontrakt. 

Vad exakt ärendet gäller framgick inte under tisdagens debatt.