EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell i Ukraina den 8 april 2022.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill ställa Ryssland till svars för krigets grymheter

EU:s utrikesministrar gav på måndagen sitt stöd till de pågående utredningarna om krigsbrott begångna av Ryssland i Ukraina. Samtidigt varnade Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för att det kan bli problem om alltför många aktörer ska samla in bevis om krigsbrott samtidigt. 

Några dagar efter upptäckten av massakrerna i ukrainska Bucha och attacken mot tågstationen i Kramatorsks gav EU:s utrikesministrarna på måndagen sitt stöd till de pågående utredningarna för att hålla Ryssland ansvarigt för sina handlingar, inklusive Internationella brottmålsdomstolens (ICC) utredning. 

Vid en frukost inför utrikesrådet i Luxemburg hade ministrarna ett möte med Karim Khan, ICC:s åklagare, där han informerade dem om framstegen i utredningen av krigsförbrytelser i Ukraina. 

EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelade att EU skulle "ge så mycket stöd som möjligt till de ukrainska och ICC:s åklagare", både ekonomiskt men också med EU-uppdrag på plats, rapporterar Agence Europe. Han tillade att EU skulle ge hjälp med att dokumentera krigsförbrytelser.

Inför ministrarna bad Khan om stöd, både ekonomiskt och personellt. Tyskland och Nederländerna har vardera aviserat ytterligare en miljon euro i bistånd och Sverige knappt 500 000 euro.

På väg ut från mötet sade utrikesminister Ann Linde (S) att Karim Kahn tackade för EU:s stöd men att han samtidigt höjde ett varningens finger om aktörerna som vill samla in bevis för krigsbrott blir för många. 

– Det finns en skarp vilja att göra något, men fler initiativ är inte nödvändigtvis bättre och Kahn var rädd för att skulle ske en uttunning av det mandat ICC och de etablerade domstolarna har genom att det kommer en rad olika initiativ, sade Ann Linde.