EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell (till höger i blå jacka) i Ukraina i mitten av april.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU fördömer ryska attacker mot civila

EU:s utrikesrepresentant kritiserar Rysslands ”vettlösa angrepp” och ”urskillningslösa” attacker mot civila mål. Samtidigt rapporteras Ryssland inleda en ny storoffensiv i östra Ukraina.

”EU fördömer de ryska väpnade styrkornas fortsatta urskillningslösa och olagliga beskjutning av civila och civil infrastruktur”, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell i ett uttalanden på söndagskvällen.

Han pekar på ”särskilt tunga attacker” under de senaste dagarna i södra och östra Ukraina, i synnerhet i Luhanskregionen, men även på landets andra stad Charkiv.

”Attackerna mot Lviv och andra städer i västra Ukraina visar att ingen del av landet är skonad från Kremls vettlösa angrepp”, säger Borrell som kräver att Ryssland ”omedelbart och villkorslöst” drar tillbaka alla sina styrkor och militär utrustning från Ukraina.

Enligt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har nu Ryssland inlett sin stora offensiv för att försöka ta över hela Donbas. 

– Vi kan nu säga att ryska trupper inlett slaget om Donbas som de länge förberett för. En mycket stor del av hela den ryska armé är nu fokuserad på denna offensiv, sade Zelenskyj sent på måndagen.