De två datalagarna DSA och DMA är den största EU-reformen av nätet på 20 år. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU enas om historisk datalag

En uppgörelse i EU banar vägen för tuffare krav på nätjättar som Facebook och Google att skapa en säkrare miljö på nätet. – Det blir ordning och reda i den digitala vilda västern med ett tryggt och fritt internet för både företag och användare, säger EU-parlamentariker Arba Kokalari (M).

Förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna nådde under natten till lördagen en preliminär överenskommelse om en viktig del i unionens arbete med att sätta upp ett nytt regelverk för internet och nätjättarna. Uppgörelsen rör lagen om digitala tjänster, DSA.

”Med den nya [DSA] blir det ordning och reda i den digitala vilda västern med ett tryggt och fritt internet för både företag och användare”, twittrade EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M) som förhandlat frågan för högergruppen EPP.

Enligt henne måste nätplattformar som Facebook, Tiktok, Amazon med den nya lagen snabbare ta bort olagligt innehåll som droghandel, olaga hot och farliga produkter. Nätjättarna kommer även behöva redogöra för hur de arbetar mot desinformation och propaganda i syfte att förhindra spridning av falska uppgifter. 

Huvudansvarig för EU-parlamentets räkning har den danska socialdemokratiska ledamoten Christel Schaldemose varit.

– Lagen om digitala tjänster kommer att sätta nya globala standarder. Medborgarna kommer att få bättre kontroll över hur deras uppgifter används av nätplattformar och stora teknikföretag. Vi har äntligen sett till att det som är olagligt offline också är olagligt online, sade Schaldemose i ett uttalande.

Reglering av nätet var en av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen viktigaste frågor när hon tillträdde på posten 2019.

– Överenskommelsen om digitala tjänstelagen är historisk. Den kommer att se till att nätmiljön förblir ett säkert område, skyddar yttrandefriheten och möjligheterna för digitala företag, sade von der Leyen.