Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Sluta finansiera Putins krig

För att få slut på Rysslands brutala krig i Ukraina måste EU-länderna omedelbart stoppa all handel med olja, gas och kol från Ryssland. Det behövs också ett fullständigt handelsembargo och en omedelbar utvidgning av Swift-sanktionerna till alla ryska och belarusiska finansinstitut. Sanktionerna måste träffa hela den ryska makteliten, ryska tjänstemän, guvernörer och borgmästare som stödjer Putinregimen och drar fördelar av den. Det är dags att strypa pengaflödet till Putin och hans krig. Det skriver Europaparlamentariker Malin Björk (V).

Sverige och EU bidrar till att finansiera Rysslands krig i Ukraina. EU köper stora mängder fossilgas, olja och kol från Ryssland. Energi står för 62 procent av EU:s totala import från Ryssland och uppgick förra året 1000 miljarder kronor.

Pengarna går direkt till att finansiera Putins krig. Statsminister Magdalena Andersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill gärna sluta köpa. Men ändå inte. De vill vänta på samordning och bättre tillfällen. Under tiden samordnar Putins soldater lidande, förödelse och död över Ukraina.

Jag och över hundra andra ledamöter i EU-parlamentet anser att samordnandet ska gå över i handling. Vi kräver att EU-kommissionen och medlemsländerna omedelbart stoppar all handel med olja, gas och kol från Ryssland och Belarus. Våra åtgärder för att stoppa pengaflödet till Putins krig får inte dra ut på tiden.

Detta är en nödvändig åtgärd och därför är det glädjande att svenska parlamentariker från höger till vänster stödjer kraven. Socialdemokraterna saknas tyvärr här.

Ett fullständigt handelsembargo

Vi uppmanar också till ett fullständigt handelsembargo och en omedelbar utvidgning av Swift-sanktionerna till alla ryska och belarusiska finansinstitut. Vi vill att sanktionerna träffar bredare i den ryska makteliten, ryska tjänstemän, guvernörer och borgmästare som stödjer Putinregimen och drar fördelar av den. Vi vill också se åtgärder mot de länder som hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna.

Det är bra att Sverige och EU stödjer Ukraina och också välkomnar alla de som tvingas fly Putins bomber. Men det är ett svek att EU samtidigt med andra handen fortsätter att finansiera Rysslands krig. Vi måste därför stoppa pengaflödet till Putin och hans medlöpare. Även om det kostar.

Vi vet också att klimatkrisen kräver mer än samordning och vackra ord. Vi står inför ekologisk katastrof. Vi har varit medvetna om den i decennier, vi har pratat och förhandlat. Och vi har hittills misslyckats med att åstadkomma effektiva åtgärder. Vi skulle bara samordna först innan vi räddar världen. I 30 år nu, och samordningen är ännu inte klar.

Vi finansierar kriget

Rysslands överfall på Ukraina får inte behandlas på samma sätt. Vi finansierar det, och vi har makten att sluta finansiera det. Sluta köpa fossila bränslen från Ryssland. Det klarar vi.

Det här kriget kommer att svida i våra plånböcker hur vi än gör. Men vi måste göra vad vi kan för att stoppa det. Och det gör vi bäst genom att vända oss helt bort från ryska ohållbara energikällor och ställa om till sol, vatten och vind.

Sanktionerna kan alltså snabba på övergången till hållbar energi, och bidra till att inte bara stoppa kriget utan även till att lösa klimatkrisen.

Varje stund som du läser det här trasas liv sönder i ett brutalt krig. Jag kan inte komma på någon ursäkt för att låta det fortsätta.

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker