Europaparlamentariker Evin Incir varnar Moderater, Kristdemokrater och Liberaler från att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Bekämpa högerextremism – bli inte SD:s nyttiga idioter

Högerextremismen har alltid utgjort ett hot mot våra demokratiska och moderna samhällen runtom i EU. EU bildades som en motkraft mot dessa mörka krafter. De svenska högerpartierna, M, KD och L:s vilja att ingå samarbete med SD gör dem till högerextremisternas nyttiga idioter. Det skriver Europaparlamentariker Evin Incir (S).  

Den europeiska högerextremismen och deras vän Putin bör bekämpas ut ur inflytande, inte ges mer. Det är vårt gemensamma ansvar i Sverige och EU. De högerextrema partiernas kopplingar till Putin-regimen är ingen nyhet och förvånar oss inte längre. Debatten under den senaste parlamentssessionen (6 april, 2022) tydliggjorde ännu en gång hur de i land efter land nu försöker dölja sina vänskapsband.

Fram tills dagen innan den ryska folkrättsvidriga invasionen av Ukraina påbörjades hyllade och försvarade de Putin. Vissa av dem har till och med fått ekonomiskt stöd av samma Kreml som idag utför krigsbrott och folkmord i Ukraina.

Högerextremismen har alltid utgjort ett hot mot våra demokratiska och moderna samhällen runtom i hela vår union, det inkluderar bland annat svenska Sverigedemokraterna (SD), franska Nationell samling, tyska AfD, ungerska Fidesz och Italienska brödraskapet, där fascisten Benito Mussolinis barnbarn idag är medlemmar. Både deras agerande historiskt och än idag talar sitt tydliga språk- jämställdhetsmotstånd, homofobi, arbetarefientlighet, antisemitism och islamofobi är några av deras många avskyvärda ställningstaganden. Dessutom är det ingen hemlighet att de flesta av dem ingår i samma eller närliggande partigrupper i Europaparlamentet.

Att inte låta sig luras

Desinformationskampanjer har alltid varit extremisters yttersta verktyg för att härska, splittra, hata och hota. Alla demokratiska krafter har en skyldighet att inte låta sig luras. Att svenska högern - M, KD och L - nu har självutnämnt sig till SD:s försvarare genom att konstant försöka normalisera dem är beklagligt. Den som påstår sig sätta vår demokrati, rättsstatens principer och våra mänskliga rättigheter främst kan nämligen inte förneka SD:s kopplingar till Kremls bjudresor och oförmåga att välja mellan despoten Putin och demokratiska ledare som Biden och Macron.

Parallellt med kopplingarna till auktoritära utländska makter bedriver dessa krafter en kapplöpning i vem som kan nedmontera våra grundläggande värden i våra 27 medlemsstater. I länder som Ungern och Polen ser vi införandet av hbtqi-fria zoner, förbud av abort, politisering av rättsväsendet och avskaffandet av det fria ordet genom att attackera fria och oberoende medier.

Bland det första vi ser i våra svenska städer där SD kommer till makten, med hjälp av de andra högerpartierna, är nedtagande av hbtqi-flaggan, mobbning av personal och ifrågasättande av det fria ordet.

En motkraft mot mörka krafter

Precis som deras föregångare har gjort under historiens gång använder de demokratiska val som verktyg för att ge sig på rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Dessa tre principer måste gå hand i hand för att säkerställa att de mörka kapitlen av vår europeiska historia aldrig upprepas. De utgör därför de viktigaste av EU:s principer.

EU bildades som en motkraft mot dessa mörka krafter. Det är därför vår gemensamma skyldighet att bekämpa denna ideologi och aldrig låta oss frestas av makt- inte ens  regeringsmakten. Våra grundläggande fri- och rättigheter får aldrig underordnas kortsiktiga intressen. De svenska högerpartiernas vilja att ingå samarbete med SD är ett hot mot vårt fria och demokratiska Sverige. Även de kan bättre än att bli högerextremisternas nyttiga idioter.

Evin Incir 
Europaparlamentariker (S)

 

Samtliga partier som omnämns i artikeln har tackat nej till replik, redaktörens anmärkning.