FN:s Internationella domstolen i Haag. Bilden är från tidigare möten i domstolen i samma fråga. Observera att Ryssland valt att bojkotta domstolen och lämnat sina platser tomma, till höger i bild.

Bild: Internationella domstolen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Starkt ukrainskt motstånd och en olöst europeisk flyktingmottagning

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det ryska anfallskriget, med allt det obeskrivliga mänskliga lidande och massförstörelse av ukrainska byar och städer, som följer i dess väg, är inne på sin fjärde vecka. Samtidigt rapporteras att de ukrainska motståndet stått emot och bromsat upp den ryska invasionen. Det utländska stödet till Ukrainas självförsvar ser ut att öka och närmast väntas EU ge Ukraina ytterligare 500 miljoner euro till vapen och USA 800 miljoner dollar. Sverige ser över möjligheten att skicka fler vapenleveranser. Den Internationella domstolen i Haag beslutade på onsdagen att Ryssland omedelbart ska avbryta sina militära operationer. Domstolen fann inte några bevis på att Ukraina gjort sig skyldig till folkmord som Ryssland angav som skäl till invasionen

Antalet krigsflyktingar i EU fortsätter enligt UNHCR att öka och närmar sig 3,3 miljoner människor varav två miljoner har anlänt till Polen. Befolkningen i Warszawa har på några veckor ökat med tio procent eller 250 000 personer. “Vi är ett steg från en humanitär tragedi i Polen” säger en lokal bedömare. Tjeckiens premiärminister Petr Fiala uppger att landet, som tagit emot närmare 270 000 människor, snart inte kan ta emot fler flyktingar. Europas fattigaste land, Moldavien, som tagit emot flest flyktingar per invånare, pratar om “om en hotande humanitär katastrof”. Den så kallade flyktingkrisen 2015 bleknar i jämförelse. 

Europaparlamentets migrationsförhandlare Tomas Tobé (M) hoppas och tror att EU-ordförandelandet Frankrike inom en snar framtid kommer för att försöka hitta en överenskommelse om migrationspakten som skulle lätta på migrationstrycket i Polen och andra berörda länder. Samtidigt säger EU-kommissionen att de undersöker om inte EU-budgeten kan delfinansiera integrering av flyktingar

Det är inte bara på migrationsområdet som kriget kan tvinga fram politiska lösningar. Även på klimatområdet ser kriget ut att påskynda övergången till fossilfri energi: så lät det i alla fall när EU:s klimatministrar träffades i torsdags.

Till sist noteras

… att tre premiärministrar från EU i veckan tog tåget till det krigshärjade Kiev för att visa sin solidaritet med Ukraina 

… att Ryssland i rask takt utvecklat sig till en diktatur och att “många har nog svårt att greppa magnituden i Kremls desinformationsmaskin

… Finland till skillnad från Sverige inte ser ett Natomedlemskap som en destabilitetsfaktor för Norden och återigen krävde den svenska riksdagen, mot regeringens vilja, en uttalad så kallad svensk Natooption